Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Manji broj budućih „informatičara“


slicica

Iako su stučnjaci u informacionim tehnologijama jedni od najtraženijih na tržištu rada, Nacionalni prosvetni savet je odlučio da drastično smanji fond obaveznih časova informatike kroz reformu gimnazija u Srbiji.

Ovo konkretno znači da će učenici prirodno-matematičkog smera gimnazija informatiku kao obavezan predmet imati samo prve dve godine, dok je taj period prepolovljen za njihove vršnjake na društveno-jezičkom smeru.

Informatika se seli u izborne predmete

Prema konačnom nastavnom planu za gimnazije, učenici će u trećem razredu imati priliku da se opredele za jedan od dva paketa koji sadrže po dva predmeta vezana za njihov smer. U četvrtom razredu se takođe bira između dva paketa i oni sadrže po četiri predmeta. Na ovaj način, učenik je primoran da bira iz predodređenog seta predmeta, bez mogućnosti mešanje izbornih predmeta. Tako, na primer, ne postoji mogućnost da se istovremeno uče istraživanje u prirodnim naukama i internet tehnologije ili veština komunikacije i socijalna psihologija.

Primenom ovog sistema, učenici prirodno-matematičkog smera mogu, ukoliko budu birali pakete izbornih predmeta koji su okrenuti biologiji, hemiji i istraživanju,  završiti gimnaziju sa samo dve godine informatičke obuke.

Što se tiče učenika društveno-jezičkog smera, samo pažljivim izborom, u jednom slučaju, mogu imati informatičku obuku dve godine, odnosno u prvom i četvrtom razredu.

Informatička pismenost

Kako će se ovo odraziti na sveopštu pismenost našeg stanovništva u budućnosti, ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju, u vreme kada se većina svakodnevnih aktivnosti teško može zamisliti bez upotrebe računara, spuštajući informatiku na ovaj nivo u srednjoškolskom obrazovanju deluje kao izuzetno loš potez.

Više informacija na:

http://www.fbg.org.rs/wp-content/uploads/2011/01/Konacni-nastavni-plan-za-gimnaziju.pdf

http://www.fbg.org.rs/pdis-upis-i-fbg-otvoreno-pismo-ministru-prosvete/

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (16)


 • Dragan Ilić

  pre 11 godina i 5 meseci

  U subotu 5.marta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu održan je Okrugli sto na temu "Zašto se ukida informatika u gimnazijama?" Detaljnije na: http://radiocity.co.rs/jm/index.php?option=com_content&view=article&id=812:zato-se-ukida-informatika&catid=71:aktuelno&Itemid=185
 • Informatičar

  pre 11 godina i 5 meseci

  PMF Niš subota 05. mart 2011. godine u 9:30 sati Okrugli sto: "Zašto se ukida Informatika u gimnazijama?"
 • Žare

  pre 11 godina i 6 meseci

  http://www.fbg.org.rs/dobrivoja-iz-nis-necu-takav-odgovor/
 • Sima

  pre 11 godina i 6 meseci

  http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=15025&Itemid=36
 • Nebojša

  pre 11 godina i 6 meseci

  Naš odnos prema talentovanim učenicima je katastrofalan. Evo najnovijeg primera: http://www.prekoramena.com/t.item.136/odgajanje-talentovanog-deteta-u-Srbiji.html
 • Ana

  pre 11 godina i 6 meseci

  Hvala Vam kolege na ovakvom pismu.U potpunosti se slažem sa svim što ste izneli u pismu i imala bih puno toga kao profesor Informatike u osnovnoj školi, da dodam.Informatika je u osnovnoj školi izborni predmet , kao i šah, domačinstvo, svakodnevni život ljudi u prošlosti i ovako bi mogla da nabrajam još mnogo takvih predmeta čiji se broj povećava svake godine.Za informatiku se učenici opredeljuju svake godine, što znači da ja u 8 razredu mogu imati učenika koji prvi put izučava informatiku, učenika koji je 1 ili 2 godine izučavao ovaj predmet,pa zamislite učenje programiranja na Visual Basic-u za 10 časova sa ovakvom grupom, a još da dodajem otežavajuću okolnost i to da im ocena ne ulazi u prosek i da po novom zakonu o obrazovanju broj neopravdanih časova koji dobijaju zbog nepohađanja časova Informatike ništa ne znači jer ne utiče na ocenu iz vladanja.Nastava se skoro u svim školama odvija u suprotnoj smeni , pa učenici dolaze dvaput dnevno u školi.jer u osnovnoj školi učenici koji ne pohađaju informatiku nego neki drugi predmet ne smeju da imaju prazan čas.O programu i udžbenicima da ne govorim.Imala bih puno toga još da kažem ali bojim se da neće čitati ni ovo.
 • Nemanja

  pre 11 godina i 6 meseci

  http://www.pks.rs/foruminformatika/Default.aspx?g=posts&m=342#342
 • Nebojša

  pre 11 godina i 6 meseci

  Kakav je odnos naših državnih institucija prema korišćenju internteta u našem obrazovnom sistemu najbolje govori podatak na koji sam sasvim slučajno naišao da ZUOV nije odobrio udžbenik iz muzičke kulture za VIII razred zato što autor usmerava učenike na raličite izvore informacije odnosno na internet adrese kompozitora i muzičkih zapisa i time dodatno OPTEREĆUJE učenike nepotrebnim informacijama. U ovom objašnjenju ZUOV potpuno ignoriše motivaciju učenika i razvijanje istraživačkog duha. Toliko o tome koliko se ZUOV trudi da IT bude zastupljen i u svim drugim predmetima. Jezivo strašno. Ima li kraja ovim katastrofalnim potezima ZUOV?
 • Dragan Ilić

  pre 11 godina i 6 meseci

  http://www.fbg.org.rs/smoki-finci-nokia-i-srbi
 • Dragan Ilić

  pre 11 godina i 6 meseci

  Izveštaj sa Okruglog stola "Zašto se ukida informatika u 3. i 4. razredu gimnazije", održanog 21.01.2011. godine u Privrednoj komori Srbije: http://www.interfejs.tv/prilog.php?ID=10849 http://erazvoj.wordpress.com/2011/01/31/da-li-je-ukidanje-informatike-za-ucenike-3-i-4-razreda-srednjih-skola-dobro-za-srbiju/