Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Milan Trbojević: FT1P i kako pobediti birokratiju u Srbiji


Rečenica “Fali ti jedan papir” ili skraćeno FT1P navela je našeg sagovornika da, kako i sam kaže, pronađe lek za birokratiju u Srbiji. I pronašao ga je! Zbog toga ga mnogi nazivaju “doktorom za birokratiju”, a on sebe “sajber knjigovođom”.

Milan Trbojević, knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT sektor i mali biznis, osnivač i vlasnik Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga www.ft1p.rs, osim što je krenuo u preduzetničke vode, svakodnevno pomaže i svima nama putem saveta, video klipova, Instagrama i razrešava mnoge nedoumice. Sve one, upravo u vezi su sa birokratijom, pa tako na njegovom blogu možete pročitati odgovore na teme poput – da li je faktura validna bez pečata, naplata putem PayPala-a, šta obavezno da uradite pre osnivanja firme, kako napraviti fakturu ako radite na Upwork-u i mnoge druge, a tu je i kurs “Paušal od A do Š”.

Milanu je, bar se nadamo, sigurno bilo mnogo lakše da pokrene sopstveni biznis jer je birokratiju “doktorirao”, ali pitali smo ga kako je počeo i sa kakvim problemima i izazovima se sve susretao.

Gde ste radili i šta je prethodilo odlasku u preduzetničke vode?

- Jako kratko sam radio u jednoj knjigovodstvenoj agenciji tj. bio sam na praksi manje od 1 godine i iznenada se stvorila prilika za samostalan rad i tako sam počeo.

Šta je bio okidač da se otisnete u ove vode?

- Želeo sam da radim samostalno svakako, prilika se stvorila i samo sam krenuo. Sada kada pogledam unazad, bio sam jako nesvestan šta me sve čeka i bez adekvatnog znanja za tako nešto, ali mislim da je to neznanje i bilo ključ pošto da sam znao šta me čeka, vrlo verovatno bih se dvoumio.

Šta vam je glavni cilj na samom početku? Da li ste imali jasnu viziju kuda treba da idete?

- Nisam znao šta treba da radim tačno, ali sam znao gde hoću da dođem i šta je to čemu težim. I dalje sam na tom putu samo je cilj, a najviše i put sve jasniji i dosta mi je lakše u tom pogledu sada kada mnogo više znam, za razliku od početka kada sam malo znao i imao veliku želju.

Da li ste od tada promenili smer i šta je na to uticalo?

- Nisam potpuno promenio smer samo se trudim da pratim savremene trednove i da idem u korak sa vremenom. Cilj se kristalisao i menja naravno pošto su objektivne okolnosti i potrebe kupaca na koje sam nailazio to usmeravali i kristalisali ga da bude malo drugačiji. Cilj ni na početku,  a ni sada nije novac, znam da ovo otrcano zvuči to sam i ja mislio kada sam čitao takve stvari, sada znam da je zaista tako i da te neće novac sam po sebe motivisati dovoljno.

Šta su bile najveće prepreke i izazovi pri pokretanju posla?

- Teško jeste puno, ali je jako zanimljivo i ta cela dinamika oko posla je izuzetno teška i zanimljiva sa druge strane. Jednostavno cela igra je sjajna stvar i opet izuzetno teška na svoj način. Da sam znao da je ovoliko teško nikad ne bih krenuo, a da sam znao da je ovoliko zabavno krenuo bih i ranije.

Da li ste imali saradnike ili pomoć u startu?

- Da moj otac mi je pomagao, majka i brat to su moji prvi saradnici, naravno posle toga su dolazili prijatelji, pa kasnije i zaposleni. Bez pomoći porodice bilo bi mi značajno teže.

Koliko je danas teško živeti od sopstvenog posla?

- Teško je kao i dosta toga u životu što nije lako, ali mislim da se može živeti od sopstvenog posla kao i od rada kod drugoga. Zavisi šta ko želi, na svakoj osobi je individualno da odluči šta želi.

Šta su najvažnije lekcije koje ste na ovom putu savladali?

- Da pokušam nešto, makar to bilo i pogrešno, bolje nego da ne pokušam. Najvažnija lekcija za mene je bila da igra ne prestane, pošto kada nje nema, nema ni napretka.

Koliko vas je radilo na početku, a koliko sada imate zaposlenih?

- Na početku sam bio sam, pa mi se brzo otac pridružio, sada nas je 20.

Koje veštine ste morali da savladate, a nikada se pre toga time niste bavili?

- Razne veštine koje se odnose na komunikaciju sa ljudima, upravljanje, planiranje i slično to isto radim i danas i verovatno nikada neću prestati. Ono što sam prvo morao da naučim je mnogo više o porezima nego što sam znao na samom početku i to isto danas radim.

Da li vam je neko pomogao u promociji i koliko je ona važna?

- Pomoć je bila sa mnogo strana kao i poznastva sa ljudima koji se bave raznim vidovima promocije i od njih sam učio nekada zvanično na edukaciji i seminaru, nekada iz ličnog razgovora. Naravno svemu tome su puno pomogle i knjige koje sam čitao na temu promocije.

 

Foto: Privatna arhiva

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • Nenad Kovačević

    pre 5 godina i 1 mesec

    Hvala Vama i Infostudu poštovana Bojana na angažovanju i svim korisnim informacijama kojim me snabdevate. Srdačan pozdrav! U Kostolcu,14.02.2019.