Nemačkim selima potrebni radnici iz Srbije

(Preuzeto sa sajta Gde investirati - 16. 10. 2013.)

vesti o zapošljavanjuInženjeri, medicinski radnici, IT stručnjaci, zanatlije... iz inostranstva lako mogu da se zaposle u seoskim područjima Nemačke. Takva zanimanja imaju najveće šanse i za posao u nemačkim gradovima, mada je tamo konkurencija daleko veća, jer i većina Nemaca i imigranata želi da živi u urbanim sredinama, rekao je Štefen Kronert iz Berlinskog instituta za stanovništvo i razvoj.

Naša Nacionalna služba za zapošljavanje ima ugovor s nemačkim biroom rada, pa medicinski radnici iz Srbije mogu tako da pronađu posao u Nemačkoj. Ostali mogu i preko agencija za zapošljavanje u inostranstvu. Kako su "Blicu" rekli u nekima od njih, poslovi u Nemačkoj su mahom plaćeni od 800 do 6.000 evra, a stan i hrana su u većini slučajeva obezbeđeni. Agencije ne naplaćuju proviziju od kandidata, već od firme poslodavca.

Miloš Vučković, saradnik Delegacije nemačke privrede u Srbiji, rekao je da zainteresovani moraju samoinicijativno da nađu poslodavca u Nemačkoj da bi ušli u taj proces.

"Prilikom pronalaženja posla mogu da traže i pomoć od ambasade, drugih institucija ili da pretražuju sajtove. Nemačka vlada je nedavno osnovala poseban web site na kojem mogu da se informišu", rekao je Vučković.

Kad nađu poslodavca, on je taj koji će pokušati da obezbedi i radnu dozvolu, za početak na tri meseca. Kronert kaže da je obično prvi uslov poslodavaca dobro znanje nemačkog jezika, mada ne mora da bude presudno. Po zakonu je zabranjena diskriminacija na osnovu godina, rase, pola ili religije, međutim, priznaje da u praksi "stariji od 45 godina, čak i Nemci, teško nalaze posao".

"Stranci mogu da pokušaju sami da nađu poslodavca koji ima neku upražnjenu poziciju u firmi. Ako je on voljan da ih zaposli bez državljanstva, obično mora umesto njih da aplicira i za radnu dozvolu. Poslodavci zato radije izaberu nekog ko već ima državljanstvo", navodi Kronert.

U pronalaženju posla važnu ulogu igra i to koju diplomu kandidat ima.

"Oni koji su završili filozofiju, sociologiju, jezike, političke nauke, novinarstvo, književnost i umetnost teško će naći posao u struci. Moguće je da se zaposle na poslovima bliskim njihovoj struci. Međutim, većina tih poslova je loše plaćena i radi se preko povremenih angažmana", rekao je sagovornik Blica.

Najlošije prođu oni koji nemaju nikakve kvalifikacije, dodaje on, ili oni koji imaju diplome koje u Nemačkoj nisu priznate.
"Oni mogu da rade samo na nisko uslužnim pozicijama od kojih se teško preživljava. Procedure za nostrifikovanje diplome su komplikovane", objašnjava Kronert.

Prema demografskim procenama, Nemačka će do 2040. imati za oko 25 % manje radno sposobnog stanovništva nego danas.

"Imigranti će u budućnosti biti neophodni Nemačkoj. Verovatno će nedostajati i srednje kvalifikovan kadar u tehničkim profesijama, medicinske sestre, zanatlije i osobe za negu starijih osoba", kaže Štefen Kronert.

Profesije koje teško dolaze do posla:
- Filozofi
- Sociolozi
- Filolozi
- Politikolozi
- Novinari
- Profesori književnosti
- Umetnici
- Osobe bez kvalifikacija

Tražene profesije:
- IT stručnjaci
- Inženjeri
- Lekari
- Medicinske sestre
- Građevinski radnici
- Varioci

Datum postavljanja vesti:

Prosečna ocena:

1
Broj glasova: 137

Vaša ocena:


Napiši novi komentar
 • Komentari


 • djordje roncevic

  pre 1 godinu i 11 mesec

  radio bih sve poslove u nemackoj , od sela do grada
 • Stoimen

  pre 2 godine i 1 mesec

  Videcemo
 • Anes

  pre 2 godine i 3 meseca

  ovo jes super samo ako uspeva
 • zeljko

  pre 2 godine i 11 mesec

  Pa kad znate da su potrebni svi ti radnici,zasto ne ostavite i neki kontakt da se ljudi jave a ne samo pisati bez veze i siriti dezinfornacije i ljude mamiti poslovima jer ovde nema ni ta hleb?
 • milica

  pre 2 godine i 11 mesec

  Medicinska sestra sam imam sesnaest godina radnog iskustva,zelim u Nemacku da radim.Recite mi kako i kome da se obratim,ostavite mi neki kontakt.
 • zoran gagic

  pre 3 godine i 1 mesec

  profesionalni sam tesar a radim ikao zidar i kao armirac,zbog nedostatka posla u Srbiji prinudjen sam potraziti posao ``vani``,ako mi mozete pomoci u pronalazenju posla,bicu vam zahvalan,mozete me kontaktirati na mail ai na mob:+381637588549,s postovanjem Zoran.
 • Mladen

  pre 3 godine i 2 meseca

  prihvatljive ponude ja sam tesar po struci ako ima posla ya ovu vrstu struke javite mi na moj imeil
 • miroslav

  pre 3 godine i 6 meseci

  radim kao majstor u završnim radovima za građevinarstvo (gips , moleraj , fasade ) mada sam radio i kao vodoinstalater '91 ,'92 u beču kod pokojnog mi oca u firmi i boravio još u minhenu 2008 radeći na poslovima vodoinstalatera pa vas molim da mi neko da neku konkretnu informaciju kako da odem u nemačku radi posla .. hvala
 • Србин

  pre 3 godine i 6 meseci

  Ovo je pohvalno, u odnosu na situaciju minulih godina i odnose prema nama kroz cdecenije unazad. Pažljivo birajte poslodavca , i još pažljivije posao,velike su mogućnosti za dogovor i precizirajte sav dogovor ako ikog nađete kao poslodavca. Imao sam prilike da ih kontaktiram licno,bili su zauzeti ,obećali su da će me pozvati ,ali nisu-zato pažljivo.
 • Darko

  pre 3 godine i 9 meseci

  Sramota,treba svakom pruzit priliku za posao na ovakvu krizu. A oni nasli da biraju radnike za odredjena mesta.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.