Advertisement

Otvoren Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju

(Preuzeto sa sajta eKapija - 08. 12. 2010.)

slicicaGradonačelnik Šapca Miloš Milošević i ambasador Švajcarske u Srbiji Ervin Hofer juče su na Letnjikovcu otvorili Centar za stručno usavršavanje. Svojevrsna "kuća znanja" osnovana je radi usavršavanja zaposlenih u obrazovanju, ali i ostalih koji imaju potrebu za sticanjem novih znanja.

Regionalni centri za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju uspostavljeni su kroz projekat Stručnog usavršavanja obrazovnog kadra, zahvaljujući memorandumu o razumevanju potpisanom 24. jula 2003. godine između vlada Švajcarske – Agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Republike Srbije – Ministarstva prosvete.

Gradnja Centra za stručno usavršavanje počela je polovinom aprila ove godine. Vrednost radova je 17,3 miliona dinara, od čega je Vlada Švajcarske obezbedila 10 miliona, a Grad Šabac preostalih 7,3 miliona dinara. Površina objekta u kome su četiri seminar sale i resurs centar je 532 m2. Kako je dogovoreno, inostrani partner će u opremanje Centra uložiti još pet miliona dinara i obezbediće njegovo funkcionisanje u naredne četiri godine, a od Centra se u budućnosti očekuje samostalno finansiranje, čak i prihodovanje od pruženih usluga.

Imajući u vidu da je na području Šapca zaposleno 1.500 prosvetnih radnika, da su usluge Centra predviđene za potrebe tri okruga, a da je edukacija i usavršavanje zakonska obaveza, uloga Centra biće veoma važna. U isto vreme to znači i preuzimanje visokog stepena odgovornosti za kvalitet obrazovanja na ovom području, što je jedan od prvih zahteva decentralizacije.

- Ovo je deveti i poslednji otvoren Centar za stručno usavršavanje u Srbiji, ali prvi koji je iz temelja sagrađen. Zahvalan sam gradonačelniku Šapca i Gradskoj upravi na uloženom trudu prilikom gradnje Centra. Ovo će biti mesto sastajanja nastavnika i predavača iz tri regiona i velika prilika za sve njih da budu upoznati sa savremenim tokovima u obrazovanju. Kroz ovu ustanovu biće moguće uticati na mlade generacije koje su budućnost ne samo grada Šapca već države uopšte, a oni će, siguran sam, imati poztivan uticaj na svoje roditelje - istakao je ambasador Švajcarske i napomenuo da budućnost Srbije posmatra kroz pobedu teniske reprezentacije u Dejvis kupu.

Kako je rekao, francuska reprezentacija raspolaže pet puta većim budžetom od srpske ali ipak nije izborila pobedu. To je dokaz da se i sa malo sredstava može uraditi mnogo ako se poštuje kolektivni duh, radi timski i stremi ka cilju koji donosi boljitak za sve.

Datum postavljanja vesti:

Prosečna ocena:

1
Broj glasova: 2

Vaša ocena:


Napiši novi komentar

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.