Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Počinje nova sezona NIS Energy programa. Prijavi se!


Posle godina studiranja, učenja i polaganja ispita, sa diplomom „u džepu“, većina mladih sa određenom strepnjom kreće u potragu za prvim zaposlenjem. Uglavnom strepe od neuspeha i dugog traženja posla. Brine ih razgovor za posao, selekcija, ali i kako će se pokazati na poslu, svesni da je teorija jedno, a praksa u kompaniji nešto sasvim drugo.

Počinje nova sezona NIS Energy programa. Prijavi se!

Zbog toga, mladima su u tom periodu potrebni poslodavci koji ne samo da razumeju njihove dileme, već su spremni i da ih podrže na svakom koraku u privikavanju na nove izazove i okruženje. Jedna od takvih je i Naftna industrija Srbije, koja će kroz program NIS Energy, čija peta sezona uskoro kreće, pružiti priliku mladima bez radnog iskustva da prve poslovne korake naprave u jednoj od najvećih domaćih kompanija čiji tim broji više od 13.000 zaposlenih.

Konkurs za ovaj jednogodišnji program otvoren je do 20. oktobra, a namenjen je diplomcima i master studentima Rudarsko-geološkog, Mašinskog, Fakulteta organizacionih nauka, Ekonomskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Pravnog, Saobraćajnog, Hemijskog, Tehnološkog, Fakulteta tehničkih nauka i svih fakulteta sličnih usmerenja.

Među tim mladićima i devojkama koji imaju između 21 i 27 godina, radno iskustvo manje od jedne godine, govore engleski i odlično poznaju MS office, biće odabrano 25 najboljih. Sve vreme trajanja programa dobijaće platu, a sudeći po iskustvima polaznika iz prethodne četiri sezone, nakon ovog perioda imaće i šansu da se zaposle u kompaniji NIS. U prethodne četiri sezone to je pošlo za rukom svim polaznicima, pa je tako 80 mladih ljudi zaposleno u NIS-u.

Strahovi se prevazilaze uz pomoć kolega i rukovodilaca

Ana Savić i Nikola Kljajić, koji su prošli kroz program za mlade u NIS-u, postali su potom i deo NIS porodice. I ne samo da su dobili posao koji su želeli, već su i napredovali, postali ekperti i rukovodioci. 

- Kolege u timu u kom sam počeo odmah su me prihvatile. Neizmerna podrška mi je bila mentorka, koja me je svakodnevno vodila kroz procese, delila sva znanja, objašnjavala, odgovarala na sva pitanja. Taj osećaj sigurnosti smirio je te moje strepnje i otklonio predrasude sa kojima sam došao. Mislio sam da će u NIS-u biti hladna i rezervisana atmosfera. Naprotiv, to je vrlo brzo postalo mesto kojem se iskreno radujem svakog radnog dana - priča Nikola koji je kao jedan od 5 najboljih studenata Tehnološko-metalurškog fakulteta, pre sedam godina u NIS došao na početnu inženjersku poziciju. Počinje nova sezona NIS Energy programa. Prijavi se!

Učio je, slušao, upijao svaki savet i vredno radio, pa je iz godine u godinu napredovao. Sada je kao upravnik postrojenja za proizvodnju i distribuciju voda u Pančevu, jedan od najmlađih rukovodilaca u kompaniji.

- Za vreme master studija, bio sam nekoliko meseci na praksi u drugoj kompaniji, ali je NIS bio moj cilj, jer sam očekivao da tamo mogu najviše da naučim. Nisam, međutim, tada znao da ću pored novih veština, steći toliko prijatelja, da posao može tako da se zavoli - navodi ovaj Užičanin koji sada živi u Pančevu i poručuje potencijalnim kolegama da se obavezno prijave na NIS Energy program i da nikada ne odustaju.

- Posle prvog razgovora za posao u NIS-u, nije se ništa dešavalo mesec dana i kada sam već digao ruke, javili su da sam primljen. Kada sam prvi put kročio u centralu NIS-a preplavili su me uzbuđenje i strahovi - velika firma, ogromna zgrada, “million” ljudi, dilema da li je proces rada prekomplikovan. Posumnjao sam da to ipak nije pravo mesto za mene, da me nisu možda pogrešno procenili, jer ja to neću moći da savladam. Da prevaziđem taj stvarno težak period najviše mi je pomogao neposredni rukovodilac, njene sugestije i saveti kako da idem korak po korak, šta, kada i na koji način da uradim - priseća se naš sagovornik.

On dodaje da sve mlade na početku karijere verovatno muči i pitanja hoće li se pokazati dobro i kada će napredovati. Kako kaže, nove pozicije donose i nove odgovornosti i treba biti strpljiv, sačekati da se sazri za njih.

Greške zbog kojih se razvijaš nabolje

Nikola pamti i prvu grešku još na početku, zbog koje je “premro od straha”, ali koja je bila jako poučna. Smatrao je, naime, da se od njega očekuje da sam donese odluku u vezi konkretnog radnog procesa, bez saveta sa rukovodiocem i ostalim članovima tima.

- Iako je odluka bila dobra za sam proces, u stvari je bila pogrešna iz ugla poslovne politike. Ta situacija mi je bila kao otkrovenje i naučila da se uvek, bez obzira na kojoj sam poziciji, obavezno savetujem sa timom, da se odluke ne donose samostalno, kao i da NIS neguje pre svega timski rad.

Danas Nikola ima 20 kolega u svom timu, neki su mlađi, neki pred penzijom, a zapamtio je da tim radi zajedno i sa istim ciljem.

- U našem timu je atmosfera sjajna. Starije poštujemo, svašta od njih saznajemo kako je nekada bilo, kako se radilo, a mi mlađi volimo da se okupimo i van posla, organizujemo druženja u prirodi. Mada, ne mogu da ne pomenem da i starije kolege redovno učestvuju u okupljanjima. Mnogo radimo, ali se mnogo i smejemo - kaže kroz smeh Nikola.

Kako navodi, šale su svakodnevne, a jednu koju pamti je kada najmlađe kolege nije mrzelo da se kobajagi istetoviraju sa onim privremenim tetovažama samo kako bi izazvali reakciju starijeg kolege koji ne krije koliko ne voli da se mladi “šaraju” po koži.

- Njegovo šokirano lice i taj muk, sve nas je zasmejalo. U tom raspoloženju smo svi radili danima.

Za manje od tri godine stigla do pozicije eksperta

Počinje nova sezona NIS Energy programa. Prijavi se! Ana Savić, ekspert za IT analizu i upravljanje projektima u NIS-u bila je deo prve sezone NIS Energy programa, 2021. godine. Završila je FON i njen prvi posao je bio asistent na fakultetu. Odlučila je da ipak potraži zaposlenje u industriji, da vidi kako će se snaći u novoj ulozi za vreme master studija.

Prvi koraci u NIS-u bili su joj nesigurni, prepuni sumnji da je sve previše teško. Međutim, od svih polaznika prve sezone, Ana je napravila najveći napredak i za manje od tri godine, došla je do pozicije eksperta.

- Brinula sam da se neću pokazati u pravom svetlu ukoliko nešto ne razumem iz prve ili ukoliko nešto pitam, što je onima koji dugo rade logično, a meni potpuno nepoznato. Pitala sam se da možda ja nisam osoba za ovaj korporativni posao. Postojao je i strah da li ću napredovati, jer NIS je velika kompanija i uvek sam mislila da za naredni stepenik treba da prođu godine i godine - navodi naša sagovornica.

- Preporučujem mladima da budu iskreni i otvoreni. Takođe, važno je da pokažu istinsku želju za rad i učenje. Što se tiče strahova, neka ih pretvore u svoju snagu pozitivnim razmišljanjem - “mogu ja to, daću sve od sebe, hajde da se maksimalno potrudim oko ovoga”…- kaže Ana.

Kako naglašava, danas radi na poziciji Ekpert za IT analizu i upravljanje projektima u Sektoru za IT Bloka Promet.

- Unapređenja su došla u onom trenutku kada se jasno videlo da sam lično napredovala, da sam stekla određena znanja i iskustva i da sam spremna da budem na višoj poziciji - kaže Ana.

Konkurs je otvoren, a samim tim i šansa za posao u NIS-u

Ona podvlači da je za mlade važno da imaju stabilan posao i dobru platu.

Počinje nova sezona NIS Energy programa. Prijavi se!

- Meni je neizmerno značilo što sam ubrzo nakon studija mogla da se posvetim karijernom razvoju i da planiram svoju budućnost. Kao i svim ostalim polaznicima NIS Energy i meni je bio ponuđen posao nakon te prve godine - kaže Ana i navodi da mladi iz različitih obrazovnih sfera mogu mnogo da nauče u NIS-u, jer to je velika korporacija koja pokriva puno različitih poslovnih oblasti.

Kao poslodavac svestan najvećih strepnji mladih koje se iz sezone u sezonu ponavljaju, NIS će čitavu jednu Konferenciju upravo posvetiti ovoj temi. U Poslovnom centru kompanije u Beogradu, 10. oktobra veliki broj iskusnih predavača pokušaće da mladima pomogne da prevaziđu uobučajene bojazni od neuspeha i traženja posla. Pružiće im i mnogo praktičnih saveta kako da efikasno pretražuju poslove, poboljšaju svoj CV i predstave se u što boljem svetlu.

Manje od mesec dana ostalo je do zatvaranja konkursa za NIS Energy program. Svi koji se uklapaju u uslove poziva, ovu šansu da prve poslovne korake naprave u naftnom gigantu, uz mentorsku i stručnu podršku - treba odmah da iskoriste i konkurišu.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti