Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Posao operatera u kompaniji Coca-Cola: Uliva mi sigurnost to što radim za stabilnu i pouzdanu kompaniju


Pre devet godina Branimir Vučković video je na Infostudu oglas u kome kompanija Coca-Cola traži operatera u proizvodnji. Prijavio se za to radno mesto, pokazao se kao odličan kandidat i počeo da radi u ovoj kompaniji. Danas, i dalje je zaposlen u Coca-Coli, napredovao je nekoliko stepenica više, zadovoljan je uslovima rada i kaže, ne planira da menja posao.

Posao operatera u kompaniji Coca-Cola: Uliva mi sigurnost to što radim za stabilnu i pouzdanu kompaniju

Svoj radni dan provodi u proizvodnji, u pogonu u Zemunu, a zadužen je za rad linije na kojoj se pune „next“ sokovi. Objašnjava da je posao odgovoran, ali fizički nije zahtevan.

- Cela proizvodnja je automatizovana, mašine su nove, komande se unose putem „tač skrina“. Prvo se formira tetrapak, na jednoj mašini, onda se on puni sokom, a na mašini na kojoj ja radim, dalje se apliciraju čepovi, pakuje u kutije, na palete, i proizvedeno se nosi u magacin, objašnjava Branimir Vučković.

Taj proces rade mašine, a na kraju robot slaže kutije na paletu. On je isprogramiran tako da sam manipuliše kutijama, a na kraju kolega viljuškarom podiže palete. Zaduženje nas operatera je da proveravamo da li mašina ima dovoljno repromaterijala, da nadziremo da li sve funkcioniše kako treba i prijavimo ili rešimo ako iskrsne neki problem.

Pošto, kako kaže naš sagovornik, posao nije previše fizički naporan, u pogonu, na istim radnim mestima, rade i žene. Pravila zaštite i bezbednosti na radu, dodaje, strogo se poštuju, kao i sve ostale procedure, i za sve zaposlene, jednom godišnje, organizuju se treninzi. Postoje i druge vrste obuka, pa zaposleni imaju šansu da uče i napreduju.

Posao operatera u kompaniji Coca-Cola: Uliva mi sigurnost to što radim za stabilnu i pouzdanu kompaniju- Došao sam kao operater početnik i napredovao sam, promenio čak četiri pozicije do sada, kaže Branimir Vučković. – Svako ko je iole radan i hoće da uči, može da napreduje. Ja sam sada na poziciji operatera specijaliste. To znači da pratim i održavam mašinu za punjenje, na kojoj radim, trebujem delove, zatvaram radne naloge, mogu da zamenim sitnije, potrošne delove, dok za veće radove dolaze serviseri.

Sledeći korak u daljem usavršavanju bi mogao, recimo, da mi bude ka sektoru održavanja, gde su mehaničari i električari.

Branimir je završio Tehničku školu u Beloj Crkvi, tehničar je drumskog saobraćaja, i kaže da sa njim radi dosta kolega iz tehničkih škola, što je prednost zbog lakšeg poznavanja rada mašina, mada su u pogonu zaposlene kolege najrazličitijih struka. Dodaje da je za posao operatera važnije da neko hoće da uči i radi, nego šta je završio. Navodi i da je zadovoljan uslovima rada:

- Meni mnogo znači što radim u velikoj i uspešnoj kompaniji, jer mi to uliva sigurnost. Znam da svako ko dobro i vredno radi ne može ostati bez posla, a to je u današnje vreme mnogo važno. Imamo i dodatne pogodnosti, kao što su privatno zdravstveno osiguranje za sve zaposlene, kantinu, organizovane tim bildinge, evo baš poslednji je bio na Srebrnom jezeru. Organizuje se proslava dana kompanije svake godine, pa kad dođe lepo vreme imamo porodični dan sa izletom u prirodu…Pre dva meseca, za rođenje deteta, dobio sam deset slobodnih dana.

Naš sagovornik objašnjava da je rad organizovan u tri smene, kao i da je svakog vikenda slobodan, što u većini drugih proizvodnih kompanija nije slučaj. Svima koji su zainteresovani da se zaposle u proizvodnji ove kompanije poručuje da treba da budu strpljivi, da uče i da će im se trud isplatiti.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti