Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Poslova uvek ima: Evo kad ih je najviše!


 

Odlučili ste da počnete da vežbate, i čini se da je ponedeljak idealno vreme da krenete sa tom praksom...Rešeni ste da ostavite cigarete, pa je jasno kao dan da ne postoji bolji trenutak od prvog dana narednog meseca za tako važnu životnu odluku...Presekli ste, ne želite više da sedite kod kuće, ali samo još samo ovaj vikend uz filmove i kokice, a od narednog ćete početi da se viđate sa prijateljima.

Neke odluke u životu je tako lako doneti, ili je barem jednostavno obećati sebi da ćete nešto promeniti, ali šta je sa odlukom o promeni posla? To je nešto što se ne donosi na prečac, nego se mesecima, možda i godinama razmišlja o pravom momentu da se napravi novi životni korak. Da se sve staro ostavi iza sebe i krene u nešto novo i nepoznato, sa mnogo ambicije i svežih ideja.

Upravo zbog toga, ponedeljak, početak meseca ili naredni vikend nikako ne mogu biti adekvatan izbor za upisivanje nove reference u CV, pa pravo i osnovno pitanje glasi - kad je to najbolji trenutak za menjanje radnog mesta? 

Ponuda radnih mesta zavisi od epidemiološke situacije

Ma koliko se to činilo prostim i jednostavnim, istraživanje i analiza tržišta rada je vrlo kompleksan i studiozan proces koji traje godinama, a sastoji se od praćenja zakonitosti ponude i potražnje. Za dobijanje potpuno ispravne i precizne slike stanja na ovom osetljivom terenu izuzetno je važno na koji način se analiziraju određeni podaci, a pogotovo to na kojem uzorku je ta analiza urađena. Kao rezultat drugačijeg pristupa dolazi se do različitih zaključaka, koji su u pojednim slučajevima čak apsolutno potirući.

Na osnovu baze od oko 42.000 oglasa na sajtu Poslovi.infosud.com, što je najveći obuhvaćeni broj ponuda na godišnjem nivou u nekom istraživanju, period kada poslodavci najviše traže nove radnike je zapravo u maju i oktobru mesecu.

S druge strane, kao deo godine kad je tržište rada u najvećem mirovanju se navode letnji meseci, budući da se tada u velikoj meri koriste godišnji odmori.

- Baza koju sajt Poslovi.infostud.com poseduje raste iz godine u godinu i gotovo da se ne dogodi da u toku jednog meseca imamo manje od 3.000 do 4.000 oglasa za posao. Na osnovu tih podataka ustanovili smo da je najveći broj ponuda za nova radna mesta prisutan u maju i oktobru, dok su kraj i početak godine u malom padu - kaže Miloš Turinski PR menadžer sajta Poslovi.infostud i dodaje:

- Pomenuti podaci izvučeni su na osnovu dugogodišnjeg iskustva i formiranja reprezentativne baze podataka, ali se ne može baš precizno preslikati na minulu godinu, a sve zbog poznate pandemije virusa Covid-19. Da li će tako biti i u 2021. godinu niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, ali za sada svi parametri su manje-više slični kao u prethodnom periodu - kaže Turinski.

Da u trenutnim društvenim okolnostima nije lako predvideti kad će se situacija vratiti u normalu i kolika će biti potreba za novim radnim mestima, slaže se i Neda Milanović, direktroka sektora za podršku zapošljavanju unutar Nacionalne službe za zapošljavanje. Ona dodaje da njihovi podaci pokazuju da poslodavci, ipak, najviše traže radnike u prvom i poslednjem kvartalu godine.

- Situacija izazvana pojavom virusa Covid-19, odnosno epidemija istog se odražava na tržište poslova i za očekivati je da će tako biti i u prvoj polovini 2021. godine. S obzirom da određene grane privrede poput turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva ili avio-saobraćaja direktno zavise od pomenute situacije, može se očekivati da će do stabilizacije u navedenim sektorima doći tek po normalizaciji, odnosno prestanku epidemije - kaže Neda Milanović.

Očekuje se rast remote poslova

Pretpostavka je, prema rečima oba naša sagovornika, da se kao u drugoj polovini 2020. godine, poslodavci odluče za takozvane „remote pozicije“, odnosno za angažovanje radne snage na daljinu. Takva praksa se u prethodnih šest meseci pokazala kao veoma uspešna, pogotovo gledano iz prizme troškova kompanija.

- S obzirom da je tokom većeg dela 2020. godine znatan broj poslodavaca odlučio da svojim zaposlenima omogući rad od kuće, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa, može se očekivati da će se taj trend nastaviti i tokom 2021. godine. Smatramo da će svakako doći do porasta broja remote pozicija u narednim godinama, kao i tražnje za istim, i to nevezano za trenutno stanje sa epidemijom virusa, već pre svega u skladu sa digitalizacijom, kao i tehnološkim napretkom. Omogućavanje onlajn rada - rada od kuće, pogoduje poslodavcima koji imaju interes da smanje troškove poslovanja - složni su u oceni naši sagovornici.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti