Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Programeri Infostud grupe osvojili nagradu na konkursu „Stazama Nikole Tesle“


Prva nagrada za najbolju inovativnu ideju na konkursu „Stazama Nikole Tesle“ otišla je u ruke programera Infostud grupe! Ovo prestižno priznanje dodelio im je Savez inženjera i tehničara Srbije, a dobila su ga četvorica informatičara: dr Stevan Ostrogonac, Tibor Rac, Robert Hajnal i Borko Rastović.

Nagrađeni su za ideju za razvoj naprednijeg sistema za preporučivanje oglasa korisnicima sajta Poslovi.infostud.com na osnovu njihovih interesovanja.

- Naša ideja je bila da svima koji traže posao putem sajta Poslovi.infostud.com dodatno pomognemo tako što ćemo im uštedeti vreme pretraživanja oglasa i pružiti im veću šansu da pronađu oglas za posao kakav traže, a na osnovu njihovih prethodnih interesovanja, ali i interesovanja ljudi za koje sistem proceni da su im slični - u kratkim crtama objašnjava suštinu sistema Stevan Ostrogonac, Data Scientist u Infostud grupi.

Kako su objasnili nagrađeni informatičari, želeli su da ljudima koji pretražuju ponude za posao, prikažu oglase koji su slični onima koje je konkretan korisnik već pogledao ili na njih konkurisao.

 - Nismo uključili samo filtere po ključnim podacima pri traženju sličnih oglasa, recimo, oglase koji se odnose na isti grad, istu kategoriju poslova i tako dalje, već smo uzeli u obzir kompletan tekst oglasa, kako bismo dobili realniju procenu sličnosti oglasa. Za to je bilo potrebno da razvijemo alat za obradu teksta na srpskom jeziku. To je alat koji izdvaja reči iz teksta, dakle uklanja znake interpunkcije, identifikuje posebne entitete poput mail adresa, web adresa, brojeva telefona...Kada se preporučuju oglasi na osnovu onoga što su pregledali slični korisnici, naš sistem koristi savremeni algoritam pomoću kog se modeli ažuriraju čim neki korisnik pogleda neki oglas, što se kaže - u realnom vremenu – navode nagrađeni informatičari.

U ovom trenutku sistem je u fazi testiranja ovog koncepta, ali već postoje naznake da će biti primenjen kako bi svi koji traže posao tom poduhvatu mogli da pristupe brže i jednostavnije i tako ubrzaju svoju šansu za zaposlenje.

 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti