Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Raste potreba za IT juniorima u 2017. godini

Datum postavljanja vesti:

Prema istraživanju o potrebama IT sektora u Srbiji, koje je sprovela kompanija Infostud tokom februara meseca, vidi se velika potreba za zapošljavanjem IT juniora u 2017. godini. Gotovo sve IT kompanije imaju poteškoća u pronalaženju kvalitetnih zaposlenih, te su spremne da pomognu obrazovnim ustanovama oko programa obuke i praksi za prekvalifikaciju u IT.

Vlada Republike Srbije je krajem decembra usvojila Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji koji predviđa niz mera za podršku prekvalifikaciji  u IT sektor (http://www.itobuke.rs), razvoju formalnog obrazovanja iz ove oblasti, kao i stvaranju dobrog ambijenta za IT kompanije, startape i mala i srednja preduzeća.

Tim povodom Infostud je u saradnji sa Vladom Republike Srbije sproveo istraživanje o potrebi kompanija za zapošljavanjem IT juniora. Anketa je urađena na uzorku od 118 kompanija koje su u značajnoj meri zapošljavali IT kadrove na teritoriji Republike Srbije.

Kompanije i dalje teško dolaze do kvalitetno zaposlenih

Jedna od prvih tačaka predloga unapređenja jeste sprovođenje programa prekvalifikacija pojedinaca talentovanih za IT u junior programere, a više informacija o programu možete pročitati OVDE. Po rezultatima istraživanja u protekle 3 godine zabeležen je značajan porast u zapošljavanju junior programera, a u 2017.godini na uzorku od 118 anketiranih kompanija planirano je zapošljavanje još skoro hiljadu novih kadrova. Skoro sve anketirane kompanije (95%) su se izjasnile da imaju poteškoća sa pronalaženjem kvalitetnih zaposlenih, dok je za 4% kompanija pronalazak skoro nemoguć. 

"IT je jedan od najprofitabilnijih sektora u svetu u koji je potrebno uložiti znanje, bez dodatnih subvencija. Predstavlja osnovu za ekonomski razvoj zemalja i njihovu stabilnost. Zbog svega toga, edukacija i zapošljavanje u oblasti IT-ja treba da budu prioriteti.” izjavila je Milica Ivić iz LimundoGrada.
Ona je dodala da im je drago što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prepoznalo značaj ovog sektora i pozvao sve zainteresovane IT učesnike na tržištu Srbije da se uključe u obučavanje i prekvalifikaciju talentovanih kandidata.

Preko prakse do posla

Oko 60% anketiranih kompanija je u 2016. godini imalo program stručne prakse, nakon koga su gotovo sve kompanije zaposlile izvestan broj praktikanata. Skoro polovina anketiranih kompanija plaćala je praktikantima mesečnu nadoknadu koja je u proseku iznosila oko 25.000 RSD.

Najtraženiji programeri za web i aplikacije

Najveća potreba prema rezultatima ankete vlada za web programerima i programerima aplikacija, gde se najviše traži poznavanje programskih jezika Java Script, Java, C#, PHP i MS SQL i programskih alata kao što su Photoshop i Unity.
Zbog prisutnog velikog deficita programera, koji se, između ostalog, ogleda i ovoj anketi, Vlada Srbije, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, planira da započne program prekvalifikacije pojedinaca talentovanih za IT u junior programere. Same prekvalifikacije bi trebalo da počnu u aprilu ove godine. Inače, o tražnji kompanija za programerima govori i podatak da je preko 60% anketiranih kompanija iskazalo želju da primi na praksu učesnike programa prekvalifikacije.

Prosečna ocena:

3.67
Broj glasova: 42

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.