Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Raste potreba za IT juniorima u 2017. godini


Prema istraživanju o potrebama IT sektora u Srbiji, koje je sprovela kompanija Infostud tokom februara meseca, vidi se velika potreba za zapošljavanjem IT juniora u 2017. godini. Gotovo sve IT kompanije imaju poteškoća u pronalaženju kvalitetnih zaposlenih, te su spremne da pomognu obrazovnim ustanovama oko programa obuke i praksi za prekvalifikaciju u IT.

Vlada Republike Srbije je krajem decembra usvojila Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji koji predviđa niz mera za podršku prekvalifikaciji  u IT sektor (http://www.itobuke.rs), razvoju formalnog obrazovanja iz ove oblasti, kao i stvaranju dobrog ambijenta za IT kompanije, startape i mala i srednja preduzeća.

Tim povodom Infostud je u saradnji sa Vladom Republike Srbije sproveo istraživanje o potrebi kompanija za zapošljavanjem IT juniora. Anketa je urađena na uzorku od 118 kompanija koje su u značajnoj meri zapošljavali IT kadrove na teritoriji Republike Srbije.

Kompanije i dalje teško dolaze do kvalitetno zaposlenih

Jedna od prvih tačaka predloga unapređenja jeste sprovođenje programa prekvalifikacija pojedinaca talentovanih za IT u junior programere, a više informacija o programu možete pročitati OVDE. Po rezultatima istraživanja u protekle 3 godine zabeležen je značajan porast u zapošljavanju junior programera, a u 2017.godini na uzorku od 118 anketiranih kompanija planirano je zapošljavanje još skoro hiljadu novih kadrova. Skoro sve anketirane kompanije (95%) su se izjasnile da imaju poteškoća sa pronalaženjem kvalitetnih zaposlenih, dok je za 4% kompanija pronalazak skoro nemoguć. 

"IT je jedan od najprofitabilnijih sektora u svetu u koji je potrebno uložiti znanje, bez dodatnih subvencija. Predstavlja osnovu za ekonomski razvoj zemalja i njihovu stabilnost. Zbog svega toga, edukacija i zapošljavanje u oblasti IT-ja treba da budu prioriteti.” izjavila je Milica Ivić iz LimundoGrada.
Ona je dodala da im je drago što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prepoznalo značaj ovog sektora i pozvao sve zainteresovane IT učesnike na tržištu Srbije da se uključe u obučavanje i prekvalifikaciju talentovanih kandidata.

Preko prakse do posla

Oko 60% anketiranih kompanija je u 2016. godini imalo program stručne prakse, nakon koga su gotovo sve kompanije zaposlile izvestan broj praktikanata. Skoro polovina anketiranih kompanija plaćala je praktikantima mesečnu nadoknadu koja je u proseku iznosila oko 25.000 RSD.

Najtraženiji programeri za web i aplikacije

Najveća potreba prema rezultatima ankete vlada za web programerima i programerima aplikacija, gde se najviše traži poznavanje programskih jezika Java Script, Java, C#, PHP i MS SQL i programskih alata kao što su Photoshop i Unity.
Zbog prisutnog velikog deficita programera, koji se, između ostalog, ogleda i ovoj anketi, Vlada Srbije, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, planira da započne program prekvalifikacije pojedinaca talentovanih za IT u junior programere. Same prekvalifikacije bi trebalo da počnu u aprilu ove godine. Inače, o tražnji kompanija za programerima govori i podatak da je preko 60% anketiranih kompanija iskazalo želju da primi na praksu učesnike programa prekvalifikacije.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti