Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Šta brine radnike u Srbiji: Otkaz najgora noćna mora!

Datum postavljanja vesti:

Više od 70% kompanija tokom pandemije korona virusa nije zapošljavalo, dok je 27% firmi primalo nove radnike! Kriza se najmanje osetila u IT sektoru i industriji kontakt centara, u kojima je polovina kompanija davala šanse novim ljudima, pokazalo je najnovije istraživanje sajta Poslovi infostud „Da li se tržište rada vraća u normalu“, sprovedeno tokom poslednje nedelje maja ove godine, na uzorku od 2.285 ispitanika i 450 kompanija.

U ovom istraživanju je učestvovao skoro podjednak broj zaposlenih i nezaposlenih lica.

Nagrabusila logistika

Dobra vest je da u više od 80% kompanija nije bilo niti su se planirala otpuštanja tokom vanrednog stanja u Srbiji! Na ovu meru bilo je prinuđeno 10% kompanija iz uzorka. Samo u sektoru transporta i logistike, kao i turizma i ugostiteljstva, imamo primere da su poslodavci otpustili sve zaposlene.

Sa druge strane, najbezbedniji od otkaza su bili radnici u farmaceutskoj industriji i telekomunikacijama, kao i u finansijama i osiguranju, pokazalo je naše istraživanje.   

Na konkretno pitanje da li je bilo otpuštanja u vašoj firmi u toku pandemije, 74% zaposlenih ispitanika je reklo da nije, 20% da jeste, a 6% da do sada nije bilo otpuštanja, ali je najavljeno da će ih biti. To je svakako porast u broju otpuštenih radnika u odnosu na pređašnjih 12% tokom istraživanja koje smo sproveli u prvoj nedelji aprila.

Potresi u auto-industriji

Da stvari ne idu lagano ni kada je u pitanju zabrinutost za posao u narednih šest meseci, nedvosmisleno potvrđuje i podatak da je više od polovine trenutno zaposlenih radnika veoma ili delimično zabrinuto za svoje radno mesto. Njih 51% se boje da bi mogli da ostanu bez svog radnog mesta, dok 49% nema takvih opterećenja. Ubedljivo najveći strah od otkaza prisutan je kod  zaposlenih u auto-industrji, turizmu i ugostiteljstvu i telekomunikacijama. Ako se poznaju prilike u Srbiji, možda ne treba ni da čudi što je istraživanje pokazalo i da su najbezbrižniji po pitanju posla zaposleni u janom sektoru.

I u ukupnom udelu nezaposlenih ispitanika povećao se broj onih koji su ostali bez posla usled izbijanja pandemije koronavirusa, pa ih je tako u prvoj nedelji aprila bilo 28%, a poslednje nedelje maja 35%. Kao ključni uzrok otkvaza naveden je smanjen obim posla kod poslodavca, zatim rezanje troškova u firmi zbog pandemije, kao i privremeno zatvaranje firme.

Čak 63% se izjasnilo da je tražilo posao tokom pandemije ali bezuspešno, 27% nije bilo u potrazi za zaposlenjem, dok je svaki deseti tražio posao i njihov proces selekcije je u toku.

Za Vladu Srbije trojka

Od privrednih mera koje je država donela tokom pandemije, poslodavci su ocenili da je najvažnija bila rasterećenje zarada, a potom poreske olakšice. Ipak, važan je i podatak da 18% privrede smatra da im nijedna mera nije bila ni od kakve pomoći. Gledano po veličini kompanije, mere su najpre pomogle onim firmama koje zapošljavaju od 50 do 200 radnika, dok su najmanje značila velikima sa više od 500 radnika.

Poslodavci su mere Vlade Srbije ocenili prosečnom ocenom 3, dok su zaposleni reakciju poslodavaca na krizu ocenili prosečnom ocenom 3,1.

Prosečna ocena:

3.14
Broj glasova: 92

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.