Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Šta da obučem na razgovor za posao


Verovali ili ne, savet vezano za odevanje na poslovnim intervjuima je godinama jedan od najposećenijih na našem sajtu. Očigledno da ova tema zadaje puno glavobolje svim kandidatima koji su pozvani na razgovor za posao. Na utisak koji ostavljate na prvom razgovoru za posao utiče celokupna pojava - od držanja i govora tela, pa do načina na koji smo odeveni. Zato se prirodno nameće pitanje: „Kako da se obučem da ostavim dobar utisak, a da pritom, ne izgledam čudno, već zračim samopouzdanjem i osećam se prirodno?“.

Odeća treba da vam pruži sigurnost, a ne da bude izvor nervoze

Ipak, tokom intervjua vaš glavni zadatak će biti da se koncentrišete na pitanja intervjuera, da što bolje predstavite kako vaše obrazovanje i radno iskustvo odgovaraju zahtevima posla. Zato je vrlo nezgodno ako u trenucima kada treba da budete maksimalno fokusirani, razmišljate da li će vam pući pantalone, da li da dišete pliće da ne bi popucali dugmići na košulji ili će vas kravata ugušiti u sred izlaganja. Zato je osnovni preduslov da vam odeća bude prijatna i udobna za nošenje, da vam ne skreće pažnju sa bitnih stvari i da se u njoj osećate dobro i samouvereno.

Uvek je  dobro da već dan unapred pripremite svoju odevnu kombinaciju i proverite da li je sve onako kako ste zamislili (bez fleka, rupica, odšivenih poruba) da ne biste dolazili u situaciju da vam dodatni stres pravi peglanje ili čišćenje odeće ili obuće neposredno pre nego što treba da krenete na razgovor. Ako je to kombinacija koju nikada ne nosite, nije loše da je dan ranije probate i vidite šta možete da uradite kako bi se u njoj osećali što prirodnije.

Sigurno je da ste već uradili domaći

Kada ste već dogurali do intervjua za posao, gotovo je sigurno da ste proučavali i istraživali kompaniju za koju konkurišete. Za neka radna mesta nećete imati puno dileme. Ako  konkurišete za posao u banci vrlo je izvesno da ćete morati da budete formalno obučeni ili čak i da nosite uniformu, dok  će teško od dizajnera u nekoj marketinškoj agenciji tražiti da na posao dolazi u odelu i kravati.

Ako pak niste sigurni, na  na samom sajtu, društvenim mrežama, profilima kompanije, možete kroz fotografije zaposlenih, izgled radnih prostorija, video zapise steknete uvid kakva je kultura oblačenja. Možda konkurišete u kompaniju u kojoj postoji kodeks oblačenja, ali vaša pozicija ne zahteva kontakt sa klijentima, pa postoji mogućnost, da ipak budete neformalnije odeveni. Nedavno je do nas došla vest da su zaposleni u IT i marketing sektoru jednog avio prevoznika striktno zahtevali da budu izuzeti iz formalnog kodeksa oblačenja budući da se kako oni kažu ne nalaze u „prvim borbenim redovima“.

 

Situacija koja nije tragična, ali može da vam uzdrma samopouzdanje je ona u kojoj potpuno omašite i pojavite se u potpuno drugačijem izdanju u odnosu na kompanijski kodeks oblačenja. Primera radi zanimljivo je iskustvo jednog kandidata na našem sajtu koji je otišao na razgovor za posao u kompaniju koja se bavi uvozom hrane i piće iz italije. „Svi obučeni kao da idu na kafu sa prijateljima, karirane košulje, farmerke, sandale i patike, a ja u odelu i kravati na 35 stepeni i hoću u nesvet da padnem od vrućine i nelagode. Bilo je suprotnih situacija, kandidat potpuno ležerno obučen, a svi ostali „skockani“ da formalnije biti ne može.

Ako zaista nemate ideju šta da radite, u redu je ići sa nekom umerenom varijantom. Za žene to može da bude neka košulja i bluza u kombinaciji sa suknjom koja nije previše formalna, a za muškarce košulja u kombinaciji sa pantalonama koje se mogu nositi svaki dan. Što se obuće tiče nije loše ići sa nekom varijantom bez otvorenih prstiju i peta. Šminka, odeća, nakit treba da budu u skladu sa vašom odevnom kombinacijom.

Vaš glavni zadatak na intervjuu je da pokažete zašto ste vi prava osoba za neki posao. Odeća sigurno nije razlog zbog koga ćete dobiti neki posao, ali može da doprinese vašem osećaju sigurnosti, smirenosti  i samopouzdanja. Zato nije loše igrati na već proverene karte, trik je da izaberete kombinaciju u kojoj se zaista dobro osećate, a koja odgovara i prilici i trenutku.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti