Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Upwork platforma - dodatni ili stalni izvor prihoda


rad_od_kuce

                                                                                                                                                                                   

Sigurno ste više puta pomišljali kako bi bilo dobro da kućni budžet svakog meseca dopunite još nekim izvorom prihoda. Možda razmišljate da napravite zaokret u karijeri i opredelite se za novi "stalni posao". Dodatna finansijska injekcija dobro bi došla ako biste znali kome da se obratite i kako da tražite posao. U svemu ovome,  platforma Upwork  koja je namenjena frilenserima može vam pomoći da unovčite svoje veštine i znanja, a da pritom birate odakle ćete raditi. Kome je namenjena ova platforma, kako funkcioniše i koje benefite možete ostvariti, čitajte u nastavku teksta. Krenimo redom.

Čemu služi i šta vam je sve potrebno

Da biste nesmetano radili preko Upworka potrebni su znanje engleskog jezika, kompjuter sa stabilnom internet konekcijom i naravno ono što najbolje znate da radite. Svrha platforme je da posreduje između ponuđača poslova i vas, koji ste u potrazi za radom na novim projektima. Sve aktivnosti odvijaju se na Upworku - postavljanje oglasa, konkurisanje, komunikacija sa klijentima, predaja radova i naplata kao finalni korak po završetku projekta. Sve sporne situacije rešava tehnička podrška platforme, sagledavajući činjenično stanje i štiteći interese obe strane.   

Registracija i kreiranje profila

Prvi korak i preduslov da vas neki od klijenata angažuje, jeste registracija i kreiranje profila na samoj platformi. Neophodno je popuniti kompletan profil traženim informacijama kako biste se pozicionirali na Upworku i pojavljivali u pretragama koje koriste klijenti kada su u potrazi za uslugom koja odgovara potrebama njihovih projekata. Od svakog člana platforme se očekuje da podaci budu istiniti jer u nekim slučajevima podležu proverama, pa je najbolje da budete jednostavno iskreni. Kvalitetno i precizno popunjen profil govori mnogo o vama - veštinama koje posedujete, ekspertizi i kompetencijama koje imate. Bolji profil znači i pristup kvalitetnijim klijentima i bolje plaćenim poslovima.

Suština je da kreirani profil ima profesionalnu notu ali je poželjno i da ga začinite informacijama na temu hobija ili interesovanja kako biste dodali lični pečat. Fokusirajte se na ono što najbolje znate da radite i pokušajte da objasnite kako vaš doprinos može da pruži vrednost projektu na kojem biste bili angažovani. Kako da uspešno realizujete ovaj prvi korak pogledajte ovde.   

Kategorije poslova

Ako objektivno sagledamo stvari, apsolutno ne postoji oblast ili kategorija poslova, koja je izostavljena na Upworku. Koliko god vam trivijalno izgledala neka veština koju posedujete ili ako razmišljate da niste dovoljno dobri u nečemu (a verujte svi na početku tako misle), iznenadićete se kakvih sve projekata ima na online "tržištu" i koje sve poslove su kompanije ili pojedinci spremni da delegiraju drugima. Developeri, inženjeri, arhitekte, dizajneri, prevodioci, pravnici, pisci, administratori, tehnička podrška i prodaja su kategorije u okviru kojih pronalazite posao. Dodatna pogodnost je što svaka od kategorija ima nekoliko potkategorija, pa vaše pretrage uvek možete da suzite na oblast koja najbolje odgovara vašem znanju i veštinama. Lista ponuđenih poslova je impozantna i ažurira se tokom celog dana. Kada ste pronašli odgovarajući projekat prelazite na naredni korak.  

Apliciranje na konkursima

Preporuka je da pažljivo pročitate oglas i pogledate da li vaše kompetencije odgovaraju traženim zahtevima. Primetićete i odeljak u kojem su navedene osnovne informacije o ponuđaču posla: iz koje zemlje dolazi, da li je ranije već sarađivao sa nekim, kakav mu je rejting, kada je kreirao nalog na platformi i sl. Na osnovu toga možete zaključiti koliko je klijent pouzdan i da li vredi aplicirati.

Za konkurisanje koriste se tokeni (eng.Connects) čiji se broj umanjuje nakon svake podnete prijave na konkurs, a obnavlja po isteku 30 dana. Drugim rečima, na raspolaganju imate 60 tokena koje koristite mesec dana, a nakon svakog "obračunskog perioda" započinjete naredni ciklus sa novih 60 koji se ne sabiraju sa zaostalim tokenima iz prethodnog meseca.

Suština je da svaka vaša prijava bude autentična jer je sistem copy/paste strogo zabranjen. Umesto priče o tome koliko dugo imate iskustva i šta ste sve radili, klijentima uvek treba ponuditi vrednost i rešenje koje je njima od esencijalnog značaja. Postoje brojni primeri koji govore da ovakav pristup donosi rezultat, a nakon završenog projekta sledi finalni korak.

Naplata

Za posao na koji ste konkurisali možete biti plaćeni po satu ili fiksno po projektu. U oba slučaja vaš honorar se čuva u virtuelnom novčaniku i može vam biti dostupan tek kada klijent oglasi da je posao uspešno završen. Treba imati na umu da se vaša zarada umanjuje za proviziju koju Upwork naplaćuje za uslugu posredovanja. Preostali novac se smešta na vaš balans i možete ga povući na tri načina - direktno na devizni račun u banci ili na platne procesore PayPal i Payoneer.

Uključivanje u Upwork zajednicu

Biti deo zajednice oduvek je značilo da budete u krugu istomišljenika, ljudi koji svakodnevno nailaze na izazove u radu. Možete da razmenjujete svoja iskustva i aktivno učestvujete u rešavanju prepreka. Novosti i trendove iz sveta freelancing-a i Upwork platforme pratite na njihovom zvaničnom blogu, a nakon ovog teksta, odgovori koje još tražite proverite da nisu možda već izlistani u najčešće postavljanim pitanjima.

 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (9)


 • Dragana Radosavljević

  pre 1 godinu i 1 mesec

  Da li se mogu prijaviti za pripremu ponuda na tenderima? Imam iskustva u javnim nabavkama preko 10 godina
 • Žužana

  pre 2 godine i 3 meseca

  Vest je dobra.Mnogima treba posao...
 • Danijela Smiljanic

  pre 2 godine i 3 meseca

  Recite nam šta mislite o ovoj vesti Odlična vest! Dodatni prihod je uvek dobrodošao.
 • MARIJANA MILOSEVIC

  pre 2 godine i 3 meseca

  Ima li nekih poslova na upworku koji se mogu odraditi, iako nemas dobro znanje engleskog? Da li bi mogla da odradim neke poslove samo uz pomoc gogle prevodioca?
 • Dušan Šaponja

  pre 2 godine i 5 meseci

  Sta dalje.
 • Luka Vidakovic

  pre 2 godine i 5 meseci

  @biljana Upwork daje obaveštenje da li će sredstva za isplatu Vašeg učešća biti plaćena unapred (Escrow) ili ne. Najbolje je prihvatati poslove kod kojih su sredstva tako plaćena - tj. zaštićena. U tom slučaju ukoliko se kod završenog posla klijent ne javlja i ne pušta uplatu, sami zatražite od Upworka da se oslobode sredstva.
 • Snežana

  pre 2 godine i 5 meseci

  Zvuči vrlo interesantno i zanima me da pokušam
 • Alija Haseta

  pre 2 godine i 5 meseci

  Prodajni Predstavnik,Predstavnik Kompanije,Voditelj Maloprodaje, Posjedujem Poslovni Prostor 20m. namjena maloprodaja Sarajevo Bosna i Hercegovina.
 • Biljana

  pre 2 godine i 5 meseci

  Pozdrav, Kako je zasticeno moje pravo da saznam da li je projekat ili posao uspeo? Sta ako se narucilac ne javi a moje ucesce recimo u projektu iskorisceno? Pozdrav.