Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Viralni CV privlači pažnju poslodavaca


(Preuzeto sa sajta bastabalkana - 28. 05. 2013.)

Kako beleži Nacionalna služba za zapošljavanje u Srbiji se trenutno 792.888 osoba nada poslu odnosno svaki treći radno sposobni građanin. Svakog meseca opada broj radnih mesta, pa se na jedan oglas neretko prijavi više od hiljadu kompetentnih ljudi. Pod ovakvim okolnostima na tržištu rada, veliku šansu da se istaknu i ostave konkurenciju u zapećku imaju samo pojedinci koji su napravili svoj viralni CV.

Reč viralni potiče od virusa, odnosno načina na koji se ova bolest munjevito širi. Tako je viralni CV zapravo format koji sam po sebi komunicira, izaziva oduševljenje i motiviše ljude da ga masovno dele po društvenim mrežama. Osnovna karakteristika je da izlazi iz šablona  i može biti u obliku zanimljivih video klipova, slika, poruka, bilborda ili fleš igara.

Shvativši  da su online mediji kanal preko kojih zanimljiv sadržaj postaje „virus“ koji se brzo širi, studentkinja treće godine Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu Olga Šebez napravila je viralni CV i konkurisala za posao. Ona se opredelila da se predstavi  putem zanimljivog video klipa, zahvaljujući kojem je ubrzo i dobila željeni poslovni angažman kao praktikant u online marketing agenciji iSTUDIO. O efektima njene video biografije svedoči i skoro 120.000 pregleda na Youtube kanalu.

Da je nezaposlenost globalni problem potvrđuje i nedavni slučaj Adama Pacittija iz Velike Britanije, koji se nakon diplomiranja upustio u avanturu zvanu potraga za poslom. Adam je aplicirao na čak 250 otvorenih radnih mesta, a išao je samo na dva razgovora. Kako je poslodavcima bio potpuno neprimetan, odlučio se za originalnije predstavljanje. U cilju privlačenja pažnje zakupio je billboard u Kemdenu u Londonu uz tekst: Potrošio sam posljednjih 500 funti na ovaj billboard, molim vas, dajte mi posao. Fotografije sa njegovim oglasom su ubrzo preplavile društvene medije i iza njega je uspešna lična kampanja koja mu je donela posao.

vesti o zapošljavanju

Prednost koju ima viralni CV u odnosu na klasičnu formu je činjenica da on ne podrazumeva da postoji otvoreno radno mesto. Ovaj format se zasniva na proaktivnosti i kreativnoj ideji koja je lako prenosiva digitalnim putem.

Da bi viralni CV bio uspešan, neophodno je da:

  1. Ideja o ličnom predstavljanju bude originalna
  2. Izaziva emocionalnu reakciju
  3. Poziva na akciju
  4. Sadržaj bude zanimljiv kako bi ljudi imali želju da ga podele sa prijateljima
  5. Viralno predstavljanje bude lako deljivo – jednim klikom na share

Cilj autora viralne biografije je da sebe učini vidljivijim u Internet zajednici i da na taj način  obezbedi prednost u odnosu na druge kandidate. O značaju što boljeg i efektnijeg predstavljanje na Internetu govore i brojna istraživanja koja potvrđuju da poslodavci pre konačnog izbora prijavljenih kandidata sve češće pretražuju njegovo ime i aktivnosti, pa tako, prema podacima istraživanja koje je sproveo Careerbuilder čak 65 odsto poslodavaca kandidate za posao redovno proverava i na Facebooku.

Primedbe koje ističu nezaposleni u Srbiji se najčešće odnose na odsustvo odgovora od poslodavca prilikom konkurisanja za posao ili na besmislene odgovore koji uslede obično od HR menadžera. Takođe, među nezaposlenima ne jenjava utisak da se posao jedino dobija preko veze.  To hronično stanje u društvu vidi se i kada se uradi analiza domaćih serija i filmova snimljenih i po deceniju unazad.

Viralni CV upravo daje mogućnost da oči potencijalnih poslodavaca budu uprte u osobu koja traži posao i daje šansu ličnim kompetencijama da budu jedina veza. Podrazumeva se da je viralni koncept konkurisanja za posao obesmišljen ako iza kandidata koji je na ovaj način izazvao pažnju ne stoji i stručnost.

Autor: Una Zabunov ( @UnaUnPaso)

Tekst je nastao u okviru praktičnog dela kursa Škole veb novinarstva Udruženja novinara Srbije.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • nenad srbulovic

    pre 10 godina i 10 meseci

    super ideja orginalno vazno jebiti orginalan