Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Dobri međuljudski odnosi zaposlenima važniji i od visine plate

Dobri međuljudski odnosi motivišu više nego plata

Sajt Poslovi.infostud.com istraživao koliko su ljudi u Srbiji zadovoljni poslom koji obavljaju i šta ih na radnom mestu najviše motiviše, da li razmišljaju o promeni posla i da li bi zbog boljeg posla pristali na preseljenje i prekvalifikaciju. Zanimljivo je da je istraživanje za samo četiri dana tokom meseca novembra popunilo 7621 ljudi.

Trećina anketiranih nezadovoljno poslom

Na pitanje da li su zadovoljni poslom, više od polovine ispitanika je navelo da nije ni zadovoljno ni nezadovoljno. Duboko nezadovoljstvo oseća oko trećina ispitanih, dok je oko 14% anketiranih navelo da je u potpunosti zadovoljno trenutnim radnim mestom. Nazadovoljstvo je najveće među ljudima koji imaju od 5-10 godina radnog iskustva.

Dobri međuljudski odnosi važniji i od plate

Na radnom mestu zaposlene najviše motivišu dobri međuljudski odnosi (46%,) a tek onda visina plate (40%), potom posao koji vole (37%). Na četvrtom mestu je sigurnost radnog mesta (27%), a potom mogućnost usavršavanja i napretka u karijeri, što je takođe navelo 27% ispitanika.

Najčešći razlog za promenu posla mobing

O promeni posla razmišlja 70% ispitanika, jer im trenutni ne odgovara, manje od trećine ispitanka bi razmotrilo takvu opciju, ako bi im se ukazala konkretna prilika, a svega 1% anketiranih navodi da su potpuno zadovoljni postojećim radnim mestom i da uopšte ne razmišljaju o promeni.

Glavni razlozi zbog kojih bi zaposleni promenili posao su: mobing na radnom mestu, niska primanja, nedovoljno vremena za privatni život, kao i pronalazak boljeg posla.

Zbog boljeg posla spremni na prekvalifikaciju i preseljenje

Gotovo polovina anketiranih je spremno na selidbu u drugi grad zbog boljeg posla, oko 30% ispitanika nije sigurno da bi se preselilo, dok jedna petina učesnika u istraživanju na ovu opciju ne bi pristala. Među onima koji bi se zbog boljeg posla odlučili na preseljenje najbrojniji su kandidati koji imaju do 5 godina radnog iskustva, kao i oni iz manjih sredina.

Zanimljiv podatak je da bi na prekvalifikaciju zbog boljeg posla pristalo čak 65% anketiranih, više od jedne četvrtina ispitanika se dvoumi, dok 9% navodi da ne bi menjalo struku. Rezultati istraživanja pokazuju da su ispitanici sa nižim stepenom obrazovanja spremniji na prekvalifikaciju (71% ispitanika je potvrdno odgovorilo) u odnosu na one sa visokom stručnom spremom (oko 50 % anketiranih).

Datum postavljanja:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.