Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

I dalje najtraženiji trgovci, IT stručnjaci i mašinci

Dosadašnja analiza objavljenih konkursa u 2019. godine pokazuje da je došlo do ponovnog porasta broja oglasa na sajtu poslovi.infostud.com. U prvih osam meseci 2018. godine na sajtu je bilo 27.689 aktivnih oglasa, dok je po isteku meseca avgusta u 2019. bilo objavljeno 32.402 što je povećanje za 17%.

Sa porastom broja oglasa za posao u prvih osam meseci ove godine povećao se za skoro 3%  i broj kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije. Tako je u prvih osam meseci ove godine konkurisalo preko 172.000 kandidata.


Najčešće objavljivani oglasi

Kategorije poslova u kojima su oglasi najčešće objavljivani u prvih osam meseci 2019. godine su: trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnike.

Kada govorimo o IT oblasti najtraženiji su bili: JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, .NET Developer i PHP Developer.

Sa druge strane najtraženije pozicije van IT oblasti su bile: prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, Telefonski operater i administrativni radnik. Ovo su ujedno i pozicije na koje su kanidati u najvećem broju i konkurisali.

I ove godine, kao i prethodne, podaci pokazuju da je na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže doći do kadrova iz oblasti nege lepote (frizer, kozmetičar), ugostiteljstva (kuvar,mesar, pekar), građevine (armirač, zidar ) i mašinstva (autolimar, metaloglodač, stolar).

 

Srednja stručna sprema i dalje traženija

Kada je reč o stručnoj spremi koju poslodavci traže, trend koji nas prati od 2016. godine jeste da je i dalje traženija srednja stručna sprema koju su poslodavci tražili za više od polovine ukupnog broja raspisanih oglasa za posao. Sa druge strane za svega 11% poslova bio je neophodan završen fakultet ili master, a za 35% poslova Visoka škola ili Bachelor. Neslaganje u ponudi i potražnji beležimo opet kroz stručnu spremu kandiata koji su konkurisali na ponuđene poslove. Tako su u potrazi za poslom u većoj meri bili kandidati sa završenom višom školom, fakultetom i masterom, nego kandidati sa srednjom stručnom spremom.

Iako su poslodavci u većoj meri tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, to i dalje nije smanjilo kriterijume. Tako je skoro 7500 oglasa za posao bilo na stranom jeziku, gde je poslodavac tražio poznavanje stranog jezika na kom je oglas napisan. Za oko 7.000 oglasa bio je u pitanju Engleski jezik, dok su se u manjoj meri tražili Mađarski, Nemački i Ruski.

Datum postavljanja:


Podelite na društvenim mrežama:

 • Komentari


 • Djordjo Radic

  pre 4 godine i 1 mesec

  Interesantna je stvar da su skoro pa svi poslodavci isti.Traze radnika sa iskustvom znanjem stranog jezika,a kad ispunjavas sve uslove oglasa onda ostaje jedan i jedini problem godine jer neko ko ima iskustvo mora imati i godina,a oni bi nekog ko je uz sve to i mlad,tako da ce radje zaposliti nekog ko nema blage veze a mlad je nego zdravog i sposobnog majstora u struci koji ce mu usput donijeti i sigurnost.Drugo ima dosta oglasa za posao u inostranstvu ali niko ne zeli da sredjuje za svoje uposlenike potrebnu dokumentaciju,npr. radna i boravisna viza nego svi odreda traze majstore sa EU DOKUMENTIMA.a nas koji smo iz Srbije i Bosne tu u toj prici nema iako su poslodavci nasi ljudi a ne neko iz zemalja EU.
 • Dajana Bogdan

  pre 4 godine i 1 mesec

  Najveci problem se takodje javlja jer se oglasi sastavljaju po principu copy-paste, sto znaci da uredno kopiraju jedni druge. Svima treba osoba koja je angazovana u struci vec pet godina- minimum, pritom govori engleski kao da joj je maternji ( јаko retki slucajevi). Da ne pominjem motivaciono pismo, bogata radna biografija i na kraju za sta? Za nekoga koji posao dobija preko veze uglavnom osoba bez trazene kvalifikacije, a ostale biografije niko i ne cita!
 • Goran Bizic

  pre 4 godine i 1 mesec

  SSS će i u sledećoj godini biti još traženija a naročito od marta.Iz ličnog iskustva znam da se poslodavci nisu opametili.Misle da su dovoljno privlačni potencijalnim kandidatima ako navode da nude redovnu zaradu,topli obrok,regres i prevoz,rad u dinamičnom i prijatnom okruženju.Zvuči mi kao reklama za kredit a kad odete na razgovor onda čitate između redova šta se u stvari krije.Posle obavljenog razgovora kada kažem potencikalnom poslodavcu šta i ja očekujem od njih i naravno i koju platu,ostane na onome:"obavestićemo vas"Toliko o tome.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.