Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako su kandidati ocenili poslodavce u 2015. godini

I protekle godine su kandidati koji putem sajta Poslovi.infostud.com konkurišu za posao, u okviru istraživanja  „Oceni put do posla“ ocenjivali način na  na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kompanijama.

Tom prilikom je bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

Izvesni pozitivni pomaci u odnosu na prethodne godine postoje na planu obaveštavanja kandidata o ishodu konkursa za posao. Način na koji je kompanija zakazala test ili intervju ostaje među najbolje ocenjenim aspektima u procesu selekcije, dok je brzina procesa selekcije lošije ocenjena u odnosu na prethodne godine.

U istraživanju je ove godine popunjeno 80423 upitnika, što je za oko 1 000 više u odnosu na prošlu godinu. Pored toga, ocenjeno je znatno više konkursa za posao ( preko 13000), kao i veći broj pojedinačnih poslodavaca ( gotovo 4000).

Poslodavci dobili prelaznu ocenu za obaveštavanje o ishodu konkursa

Iako je izostanak povratne informacije o ishodu konkursa, i dalje najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije, ipak se oseća izvestan napredak u odnosu na prethodne godine. Prosečna ocena ove godine iznosi 1.6 dok je 2014. iznosila 1.4.

Očigledno je da kompanije postaju svesnije da slanjem povratne informacije utiču na formiranje stava o sebi i na taj način šalju direktnu poruku kandidatima da li su poželjan poslodavac, kao i koliko pažnje poklanjaju izboru budućih zaposlenih.

Niže ocene za brzinu završetka procesa selekcije

Ono čime su kandidati bili manje zadovoljni ove godine jeste brzina završetka procesa selekcije koja je dobila malo nižu prosečnu ocenu 3.35 u odnosu na 3.38 u 2014.godini.

Ostali segmenti procesa selecije kao što su informisanje o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) i način na koji je kompanija zakazala intervju su slično ocenjeni kao i prethodne godina i dobili su prosečnu ocenu 3.45 , odnosno 3.80.

Najbolje ocenjen proces selekcije i regrutacije

Kompanije, čiji su proces selekcije i regrutacije kandidati najbolje ocenili su Soprex, Studio Moderna,MERA Software Services d.o.o., Killerspin Services d.o.o.

HR agencije koje su dobile najviše ocene su: Rian & Partners ,TIM Centar d.o.o., HR Partner, Human Capital Solutions Executive Search.

Datum postavljanja:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.