Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kuvari, automehaničari i frizeri najlakše do posla

Analiza tržišta rada za 2016. godinu prema podacima sa sajta poslovi.infostud.com pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovina/prodaja, IT, administracija i računovodstvo, mašinstvo i elektrotehnika. U 2016. godini na sajtu je objavljeno gotovo 24 000 oglasa, što je za 29%  više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 205.000 kandidata. Prosečni broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 98. Na 5.30% objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom.

Najviše oglasa u trgovini

Što se tiče kategorija u kojima je najviše objavljenih oglasa, situacija je slična kao i prethodne godine. Najviše postavljenih konkursa tokom 2016. godine bilo je u oblasti: trgovina/ prodaja, IT, administracija i računovodstvo, pa potom mašinstvo i elektrotehnika.

Najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i telefonski operater. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: Java programer, .NET developer i PHP programer.

Na stranom jeziku objavljeno je 6630 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemači i mađarski.

IT-jevci i dalje na ceni

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET Developer, PHP programer, iOS Developer i Android Developer.

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao su: poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapređenje prodaje.

Kompanije koje su korisnici sajta najčešće preporučivali svojim prijateljima su: NIS a.d., Coca Cola Hellenic Srbija d.o.o., Lidl Srbija KD, Keprom d.o.o. i Telenor d.o.o.

Kandidati sa srednjom stručnom spremom najtraženiji

Poslodavci su tokom 2016. u 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu. Svaki treći oglas za posao bio je na određeno vreme, dok je na neodređeno vreme bilo gotovo 70% radnih pozicija.

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od 1 do 3 godine ima 23%. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 7% kandidata. 

Infografik pogledajte OVDE

Datum postavljanja:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.