Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Preseljenje u inostranstvo zbog boljeg posla globalni trend

Rezultati istraživanje o mobilnosti radne snage koje je sprovela mreža najposećenijih sajtova za zapošljavanje na globalnom nivou The Network, čiji je član i sajt Poslovi.infostud.com, pokazuju da su ljudi širom sveta, kao i u Srbiji, mahom spremni na preseljenje zbog boljeg posla. Najčešći razlozi za preseljenje su sticanje i produbljivanje radnog iskustva i bolje mogućnosti za razvoj karijere.

Zanimljivo je da su ljudima širom sveta za dobro radno okruženje bitniji dobri međuljudski odnosi i svest poslodavca o njihovom trudu i zalaganju, nego visina zarade. Većina ispitanika želi da ode u inostranstvo na duži period, a posao traže uglavnom preko specijalizovanih sajtova za zapošljavanje.

Više od polovine spremno na preseljenje

Zanimljiv podatak je da bi više od polovine ispitanika pristalo na preseljenje u drugu zemlju, ako bi imali priliku da se tamo zaposle. Neodlučno je oko 10% anketiranih, dok se svaki peti ispitanik ne bi odlučio na ovakav korak. Oko 7% anketiranih je izjavilo da su se već preselili u inostranstvo zbog posla.

Sticanje radnog iskustva najčešći razlog za preseljenje

Sticanje i proširivanje radnog iskustva su najčešći razlozi za preseljenje u inostranstvo zbog posla na globalnom nivou. Na drugom mestu su bolje mogućnosti za razvoj karijere, a zatim atraktivna poslovna ponuda koja se ne odbija. Bolji životni standard u inostranstvu i mogućnost ostvarivanja više zarade su takođe među najčešćim razlozima za odlazak.

U inostranstvo se ide na duži period

Rezultati istraživanja govore da je preseljenje u inostranstvo korak koji se preduzima na „duge staze“. Naime, oko trećina anketiranih je navela da bi volela da ode iz zemlje porekla na period duži od 10 godina. Sličan je procenat onih koji bi otišli na 3 do 5 godina, a svaki peti ispitanik je izjavio da bi to bio period između 5 i 10 godina. Najmanje je onih koji bi želeli da u inostranstvu provedu manje od dve godine - oko 16%.

Najpoželjnije države za zaposlenje su, po mišljenju ispitanika - Amerika, Engleska, Kanada, Nemačka i Francuska. Što se gradova tiče, najprimamljiviji su London, Njujork, Pariz, Sidnej i Madrid.

Po mišljenju anketiranih, za kvalitetno radno okruženje najbitniji su dobri međuljudski odnosi među kolegama. Na drugom mestu se nalazi svest i priznanje od strane nadređenih za dobro obavljeni posao, kao i finansijska stabilnost poslodavca, a onda sledi i visina zarade. Slični su i rezultati nedavno sprovedenog istraživanja o razlozima za promenu posla na sajtu Poslovi.infostud.com koji su pokazali da na radnom mestu zaposlene najviše motivišu dobri međuljudski odnosi (46%,) a tek onda visina plate (40%), potom posao koji vole (37%). Na četvrtom mestu je sigurnost radnog mesta (27%), a potom mogućnost usavršavanja i napretka u karijeri, što je takođe navelo 27% ispitanika.

Što se strukutre učesnika istraživanja tiče dve trećine ispitanika je u stalnoj potrazi za poslom, 37% ne čini to aktivno, ali su otvoreni za nove mogućnosti, dok svega 4% o promeni ne razmišlja.

Datum postavljanja:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.