Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Žene starije od 45 godina zarađuju u proseku 40.000 dinara!

Žene starije od 45 godina u Srbiji, ukoliko imaju posao, zarađuju oko 40.000 dinara u proseku, i mahom rade na poziciji „operativni radnik“, pokazalo je najnovije istraživanje sajta Poslovi.infostud.com.

U ovom istraživanju učestvovalo je ukupno 2.177 ispitanika oba pola, od čega je 53% bilo žena, a 47 procenata muškaraca. Od ukupnog broja anketiranih starijih od 45 su 41% žene i 59% muškaraci. Ispitanici su posetioci sajta Poslovi.infostud.com i većina ima mesto prebivališta u Beogradu i okolnim mestima.

Najveći broj žena starijih od 45 u ovom istraživanju izjasnilo se da nema posao (37,9%) dok je 29,9% stalno zaposleno.

Raspon plata žena 45+ kreće se od 36.000 do maksimalno 48.000 dinara, dok se primanja njihovih muških vršnjaka u proseku kreću oko 48.000 dinara pa naviše.

Pored pozicije „operativni radnik“, koju obavlja čak 28,6% ispitanih žena starijih od 45 godina, čak 20 odsto njih radi kao „kvalifikovan i visoko kvalifikovan radnik“, dok 14,3% ima posao u tzv. srednjem menadžmentu, a 6.3% u top menadžmentu.

One žene koje su tražile posao preko sajta Poslovi.infostud.com, a imaju 45+, najviše su konkurisale kod poslodavaca u administraciji (45%) i trgovini (35%).

Svakako alarmantan je i podatak da u Srbiji ima oko 500.000 žena koje uopšte nemaju ni posao, ni prihode, što je pokazalo istraživanje udruženja „Žene na prekretnici", objavljeno u publikaciji „Zatvaranje kruga: Položaj žena na tržištu rada na početku i kraju karijere“.

Mima Perišić, predsednica UO „Žene na prekretnici“ izjavila je da poslodavci i tržište rada zaobilaze žene iznad 45 godina kao nepoželjnu radnu snagu, isključujući ih iz ekonomskog života kao prestare i neprilagodljive promenama, o čemu je sajt Poslovi.infostud.com pisao.

Istovremeno, iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da na njihovoj evidenciju u ovom trenutku ima 120.564 žena starijih od 45 godina koje nemaju nikakav posao.

- Prosečno trajanje nezaposlenosti žena 45+ iznosi 82 meseca, odnosno 6,8 godina. Nezaposlene žene iz te starosne grupe uglavnom imaju II i I stepen stručne spreme – navodi se u pisanom odgovoru NSZ-a našem sajtu. 

Mima Perišić iz udruženja „Žene na prekretnici“ kaže da se broj na koji se pozivaju iz NSZ-a (120.564 nezaposlenih žena 45+) odnosi samo na žene koje su se prijavile na biro.

-  Ali, to nisu sve nezaposlene žene u Srbiji! Mi govorimo o celokupnoj populaciji žena starijih od 45 godina. Među million radno sposobnih žena starih 45-64 godine gotovo pola miliona (495.500) ne rade zato što su nezaposlene ili neaktivne. Dok u terminologiji tržišta rada „nezaposlene“ znače one koje još pokušavaju da se zaposle, „neaktivne“ su žene  koje ne rade, ali i ne traže posao. One se prinudno „deaktiviraju“, odnosno pošto ne mogu da nađu zaposlenje - prestaju da ga traže. O tome  svedoči i najviša stopa neaktivnosti upravo kod ovih žena u poređenju sa mlađim ženama. Na primer, među mlađim ženama starim 25-29 godina udeo onih koje su prestale da traže posao zato što su izgubile nadu da će ga naći iznosi 2,4%, u odnosu na žene stare 45 i više godina kod kojih je udeo obeshrabrenih čak 14.6%. Podaci govore i da gotovo 60% sada neaktivnih žena u ovoj starosnoj kategoriji nije još uvek ostvarilo pravo na penziju što jasno oslikava njihov potpuno neizvestan ekonomski položaj - zaključuje Perišić.

Datum postavljanja:


Podelite na društvenim mrežama:

 • Komentari


 • Dusica Ilic

  pre 2 godine i 11 mesec

  Zalosno ali tacno.

 • Gordana Stanojevic Bajalica

  pre 3 godine i 27 dana

  Imam dva fakulteta, veliko iskustvo... Zbog porodice da bi bili zajedno otisla sam u inostranstvo gde sam provela 15god. U inostranstvu sam isto radila, imam iskustvo preko 7god. Vratila sam i sada pokusavam vec vise od godinu dana da nadjem posao ali bezuspesno. Na mnogim konkursima kojima se javim (zadovoljavam uslove konkursa osim jednog uslova gde ne stoji da zaposljavaju osobe preko 50godina). Jednostavno sam svesna da sanse za posao su mi nikakve. Kao sto sam napisala imam veliko iskustvo i mogu se posvetiti poslu maksimalno ali to nema nikakvog znacaja. Izgleda je to realnost, da bez obzira na moje znanje i iskustvo necu naci posao.

 • Caka Dimitrijević

  pre 3 godine i 1 mesec

  Vrlo jasno i istinito, žene starije od 45 godina su diskriminisane u svakom pogledu! Što zbog godina, što zbog izgleda, a uglavnom zbog radnog i životnog iskustva ( moj primer). Misli da poslodavci traže mlade ljude, jer je lakše njima manipulisati. Poslodavcima uglavnom ne odgovaraju zrele, odgovorne i samostalne žene, jer su menadžeri uglavnom mlade osobe koje često nemaju iskustva da se u poslu nose sa određenim problemima. Retki su poslodavci koji cene rad, odgovornost, sposobnost i posvećenost poslu, bitnije im je da ste poslušnik. Dakle ako hoćete da izgubite odličnog radnika, tolerišite i nagrađujete poslušnog neradnika!

 • Gile Pile

  pre 3 godine i 1 mesec

  Postovani , zene starosti 40+ mogu dobiti samo posao prodavca/trgovca , sa platom ispod 40000, i to sa besplatnim probnim radom od 10 dana, i radnom politikom iz 90tih. Sve firme se uglavnom ogradjuju vec u tekstu dok objasnjavaju da su oni mladi tim koji pruza izazove u prijatnom okruzenju,i tome slicno, da ne pominjem da vecina poslodavaca prepisuje od stranih firmi sadrzinu oglasa koja nema veze sa realnoscu i stvarnim stanjem posla koji se nudi.

 • Slobodanka Milenov

  pre 3 godine i 1 mesec

  imam 30 godina radnog staža.Zbog zdravstvenih tegoba nemogu da se zaposli.Nemam nikakva primanja.Osećam se poniženo,sad mi je 56 godina a ako doživim 65 godina dobiću penziju koja neće biti ni za puko preživljavanje.Radila sam 20 god u fabrici šešira i 10 godina kao trgovac a plata mi je uvek bila minimalna.Imam dve odrasle ćerke.Moj život su obeležile sankcije,inflacija bombardovanje i stečaj i likvidacija firme. Imam srednju školu završenu.Teši me to što u ovoj napaćenoj zemlji nisam jedina,ima mnogo žena koje su u sličnoj situaciji,a mi smo najmanje krive za ovu situaciju.Radile smo ,ali smo zaboravljene.

 • Biljana Simunic

  pre 3 godine i 1 mesec

  Tužno, ali istinito, to oslikava našu Državu koja ne staje u zaštitu radnika, a žene su zanemarene po više pitanja, ne samo na nivou zaposlenosti i plaćenosti posla.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.