Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Prehrambeni tehnolog, Inženjer prehrambene tehnologije (Food Technology Engineer, Food Processing Engineer)

Inženjeri prehrambene tehnologije – ili prehrambeni tehnolozi – razvili su brojne tehnološke procese u kojima se koriste živi organizmi za proizvodnju, preradu i konzervisanje hrane. Prehrambeni tehnolog koji se bavi istraživačkim radom radi u laboratorijima, gde proučava i traži nove metode proizvodnje hrane, načine poboljšanja hranljive vrednosti te nove mogućnosti u čuvanju i pripremanju hrane.
Razlikujemo nekoliko vrsta prehrambenih tehnologa kao što su prehrambeni inženjer, biohemijski inženjer i nutricionista.

 

Odgovornosti prehrambenog tehnologa:

 • Proučavanje metoda proizvodnje hrane
 • Analiza podataka i izvođenje zaključaka
 • Pisanje naučnih izveštaja
 • Vođenje tehnološkog procesa
 • Kontrola i koordinacija uzimanja uzoraka radi osiguranja kvaliteta
 • Istraživanje tržišta

 

Veštine i osobine koje bi trebalo da ima prehrambeni tehnolog:

 • Razvijen interes za prirodne nauke
 • Razvijen smisao za tehničke probleme
 • Odgovornost
 • Samostalnost u donošenju odluka
 • Sposobnost dobre usmene i pismene komunikacije

 

Zanimaju vas oglasi za ovo zanimanje?

Pogledajte aktivne oglase (3)

Podelite na društvenim mrežama:

  • milan

   pre 5 godina i 12 dana

   Pozdrav kolege. U potpunosti se slazem sa vama. Ja bih jos dodao da se struka gasi i izumire. Multidisciplinarnost u prirodnim i tehnickim naukama koju sticete kroz studije je izuzetna. Jednostavno. Vreme nas je pregazilo. Principi ishrane se bitno menjaju. Hrana je postala jeftina i dostupna. Danas mozete u bilo koje doba godine da jedete sta god pozelite. Mnoge druge struke nam ulaze u kolosek i kradu posao. Jedino sto je u ekspanziji a gde mi mozemo da budemo konkurentni je gastronomija i kulinarstvo.
  • pre 8 godina i 1 mesec

   Ulalud je kometarisat vise tehnologe, nisu pozeljni nigde, namucio sam se toliko posle zavrsenog faksa i jos posao nisam nasao, a tako i mojih kolega sa godine bar 70%. A sto se tice fakulteta, t je multidisiplinarni fakultet koji te nauci svim prirodnim naukama, pocevsi od Hemije Matematike Fizikie Termodinamike, malo manje elektrotehnike. Medjutim sama elektrohemija na fakultetu nadoknanjuje sve u vezi elektricne energije.
  • Damnjan Miletić

   pre 8 godina i 9 meseci

   Radio sam do prošle godine u firmi koja se bavi proizvodnjom kečapa i konzervisanog voća i povrća. Firma nije imala Sektor kontrole kvaliteta dok se za kratko vreme nisu desila 2 incidenta koja su je skoro dovela do ruba propasti!!? Onda je "naknadna pamet" proradila te su organizovali i Sektor kontrole kvaliteta. Inače u firmi rukovodilac proizvodnje je elektroinženjer sa završenom Visokom elektrotehničkom školom. Gazdama u potpunosti odgovatra i ne smeta. Pošto ne postoji precizna zakonska regulativa ko sve sme da se bavi proizvodnjom hrane i pod kojim uslovima raznorazni mešetar i "znalci" to obilato koriste. Prehrambeni tehnolozi u ovoj zemlji ne trebaju nikom, uglavnom su u firmama monete za potkusur i u fantastično nezavidnom položaju su. Činim napore da nađem posao u inostranstvu najpre u okviru struke ako to ne onda bilo šta. U potpunosti se slažem sa autorom prethodnog komentara.
  • Đorđe Maleničin

   pre 11 godina i 4 meseca

   Za prehrambenog tehnologa pored navedenih znanja treba dodati i razumevanje mašinstva i elektrotehnike, kako bi mogao da sarađujeu timu sa službom za održavanje (nabavkom ili popravkom opreme) i boljeg planiranja proizvodnje. Ali šta to sve vredi kada smo suficitarno zanimanje a Srbija želi da izvozi hranu. Kazu da nemamo stručnjake. Nije tačno. Pogledajmo samo ko sve radi kao prehrambeni tehnolog, pa onda da komentarišemo proizvode i stručnost tehnologa.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.