Muči me trema pred intervju za posao

Trizma Tim

30. April 2020. 13:30

T
Šta je trema i zašto se ona pojavljuje?

Poziv na intervju za posao na koji smo se prijavili, kod svakoga od nas pobuduđuje emociju uzbuđenja. Ponosni smo na sebe što nam je CV „prošao“ i što je kroz njega kompanija prepoznala naše kvalitete i mogući doprinos poziciji koja nam je u ovom trenutku interesantna (i važna). Doživljaj uspeha zbog realizovanog prvog koraka u planu – zaposliti se – je uspešno realizovan. A onda slede pitanja – a kako će proći intervju? Da li ću se dobro predstaviti na njemu? Da li ću ispravno odgovoriti na svako pitanje (ovde se u stvari pitamo da li ćemo na intervjuu pružiti odogovore na pitanja koji će se svideti regruterima). Ovakva preispitivanja pred intervju su sasvim uobičajna. Kod nekog, isčekivanje „dana intervjua“ stvara „pozitivnu energiju“ i pozitivne i kreativne misli i tada je „samo nebo granica“. Međutim, a šta kada u iščekivanju „dana“ krene  da se javlja neprijatan osećaj i krenemo da „vrtimo u glavi“ razne scenarije kako će se stvari na intervjuu odvijati, i svi ovi scenariji slute na nešto negativno po nas – ne znam dovoljno, možda baš i nisam idealan kadidat za ovu poziciju, šta ako me pitaju nešto, a ja ne znam da dam odgovor, šta ako primete da imam tremu i zbog treme se zbunim?
Zato ćemo ovde proći zajdeno pojam treme koji se često spominje. Usled percepcije o budućem događaju i očekivanja o našem ponašanju u toj situaciji, javlja se trema, čija suština je strah. Kada se nađemo pred situacijom koja nam je nepoznata ili nam nije uobičajna (da se često ponavalja) javlja se i „trema“ kao potreba da se što bolje pripremimo za, nama, nepoznatu situaciju. Ako tome dodamo i „potrebu da dobijemo posao“ onda trema sa sobom uvek nosi niz negativnih emocija koje mogu delovati nekonstruktivno na nas i naše ponašanje. Ali nemojte brinuti. Trema je normalna reakcija, i potrebno je samo da je budete svesni, i da se što bolje „upoznate“ sa njom kako bi tu energiju koja vas izjeda usmerili u supostvenu korist.

Zato pođimo od samog početka ove priče o tremi, kako bi što bolje upoznali „protivnika“ na vašem putu ka zaposlenju.

Šta je trema?

Trema je česta pojava u situacijama u kojima treba da izlažemo nešto pred drugima (pojedincom ili publikom), kao na primer u toku ispita ili tokom intervjua.Trema predstavlja osećaj nelagode tj. vrstu straha od neke buduće situacije za koju smatramo da nismo dovoljno spremni. Takođe, trema se javlja i kad percepiramo i moguću negativnu procenu drugih ljudi. I ovo nam je za sada svima poznato – taj osećaj kada “vrtimo u glavi” različite scenarije šta može da se dogodi i kako mi mislimo da ćemo da reagujemo. A važno nam je da budemo na visini zadatka.

Pratite i naš sledeći tekst koji objavljujemo sledeće nedelje gde ćemo zajedno proći uticaj treme na naše ponašanje, a bavićemo se i intezitetetom treme pre i u toku nasupajućeg događaja. 

Podeli sadržaj

Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.