Iz školskih klupa do prodajnih uspeha - Iskustvo programa dualnog obrazovanja

Sport Vision d.o.o.
Sport Vision d.o.o.
14.07.2023

Nakon trogodišnjeg angažmana kroz program dualnog obrazovanja, naš kolega Aleksandar Spalević, a do juna učesnik programa, podelio je svoja iskustva i perspektivu programa koji mu je omogućio da se zaposli na poziciji prodavca u kompaniji u kojoj je, kako kaže, "odrastao".


Aleksandar je još kao učenik Trgovačke škole u Beogradu izrazio želju da prva praktična znanja iz oblasti trgovine i pregovaranja sa kupcima stekne upravo u našoj kompaniji. Na obostrano zadovoljstvo želje su nam se poklopile i Aleksandar je 2020. godine postao deo programa koji mu je pružio priliku učenja kroz rad. Od samog početka, radio je u jednom od naših najvećih maloprodajnih objekata u Beogradu - TC Ušće, uz kontinuiranu podršku jednog od naša dva licencirana instruktora.


Kroz kratak intervju nastojali smo da iz prve ruke saznamo više o Aleksandrovom radnom iskustvu u Sport Vision-u i viđenju programa.


Kako si uspevao da uskladiš obaveze u školi sa poslovnim aktivnostima, s obzirom da si tokom prve godine radio jednom nedeljno, a druge i treće godine dva puta nedeljno u radnji?

Dobra organizacija, podrška kolega i razvijanje zdravih radnih navika još od moje 15. godine, omogućili su mi da se relativno brzo prilagodim radnom okruženju, ali i da efikasno koristim raspoloživo vreme za savladavanje teorijskog dela školske nastave. Brzo sam usvajao gradivo, jer nisam morao da zamišljam kako treba da teče komunikacija sa kupcima ili kako se obavlja nabavka i distribucija robe. Umesto toga, iz stvarnih primera učio sam kako određeni procesi funkcionišu, i shvatio da spoj teorije i prakse zaista donosi sjajne rezultate.


Koje su prednosti ovog programa?

Program pruža višestruke benefite - omogućava brže savladavanje gradiva uz usvajanje praktičnih znanja, ali i jedinstvenu priliku za zaradu. Na mene je izuzetno podsticajno delovalo to što je na samom početku istaknuto da će od moje posvećenosti i zalaganja zavisiti da li ću ostati deo Sport Vision ekipe nakon završetka škole i programa.

Povrh toga, prilika da kroz posao upoznam različite ljude i da pomognem kupcima u odabiru željenih proizvoda, učinili su da veoma brzo shvatim da se radna atmosfera, dinamika posla, i dobri kolegijalni odnosi u kompaniji poklapaju sa mojom energijom i ambicijom za daljim poslovnim napretkom i tu šansu zaista nisam želeo da propustim.


Kako je podrška instruktora doprinela tvom napretku?

Instruktorka Snežana Milijančević je odigrala veoma važnu ulogu u mom razvoju i veoma mi je drago što sam baš od nje učio posao. Od prvog dana tretiran sam takoreći kao zaposleni, a ne osoba na praksi, jer sam bio uključen u „Buddy program“ koji prolaze novozaposleni tokom prvih mesec boravka u jednom od naših maoprodajnih objekata. Postepeno sam se upoznavao sa koracima prodaje, prijemom i izlaganjem robe, asortimanom, priručnikom za prodavce, a Snežana je uvek bila voljna da odgovori na sva moja pitanja i da mi kao pravi mentor omogući da praktično primenim ono što sam naučio, ali i da me pravovremeno koriguje kako se greške ne bi ponavljale.


Veoma smo ponosni na Aleksandra koji je svojim primerom dokazao da je uz podršku mentora, dobru organizaciju i istrajnost moguće postići odličan uspeh, kako u školi, tako i na radnom mestu.

Ostali blog tekstovi poslodavca