Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Pripravnici


Poštovani, posle sedam godina provedenih na radu na neodređeno sa višom školom u opštinskoj upravi završila sam fakultet čiju školarinu je većim delom finansirao poslodavac. Posedujem ugovor mo finansiranju. Da li je tačno da sada moram da budem pripravnik na radnom mestu gde već radim kako bi mogao da mi se prizna fakultet i od saradnika postanem savetnik? Napominjem da sedam godina…

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko je zakonom ili  opštim aktom poslodavca to propisano kao uslov za rad na određenim poslovima onda bi trebalo da odradite pripravnički staž. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.03.2019

Pripravnici


Dobar dan, interesuje me da li na konkursu gde je uslov 6 meseci radnog iskustva u struci, mogu konkurisati ako nemam radnog staza u struci, ali imam godinu dana obaveznog pripravnickog staza u struci za koju je raspisan konkurs, sto se smatra po zakonu o radu, rad van radnog odnosa. U konkursu nije naznaceno 6 meseci radnog iskustva u struci posle polozenog strucnog ispita, vec samo 6 meseci radnog…

Odgovor


Poštovani, 

Uvek možete da konkurišete bez obzira da li ispunjavate uslove. I pripravnički staž predstavlja radno iskustvo. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 09.03.2019

Ostalo


Postovani, upisala sam master studije pedagogije, zanima me da li mogu da zapocnem pripravnicki, iako jos nisam zavrsila master? Ukoliko nije moguce u skoli, da li bih mogla u socijalnom? Unapred hvala.

Odgovor


Poštovani,

Poslodavac može da zasnuje radni odnos sa licem koje prvi put zasniva radni odnos, u svojstvu pripravnika, za zanimanje za koje je to lice steklo određenu vrstu i stepen stručne spreme, ako je to kao uslov za rad na određenim poslovima utvrđeno zakonom ili pravilnikom. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 04.03.2019

Ostalo


Postovani, da li pripravnicki (nakon 3 odradjene nedelje za visoku medicinsku skolu) moze da se prekine i nastavi u drugoj bolnici?

Odgovor


Poštovani, 

Pripravnički staž može da se prekine u jednoj i nastavi u drugoj ustanovi.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 04.03.2019

Pripravnici


Pročitao sam na vašem sajtu odgovor da pripravnički staž u prekršajnom sudu za dipl. pravnike traje 3 godine. Možete li da proverite tu informaciju, posto su meni rekli da i tu traje 2 godine, kao i u ostalim sudovima?

Odgovor


Poštovani, 

Pravosudni ispit može polagati lice koje je diplomiralo na pravnom fakultetu i koje je posle završenog pravnog fakulteta steklo dve godine radnog iskustva na poslovima pravne struke u sudu, javnom tužilaštvu, javnom pravobranilaštvu i advokaturi ili tri godine radnog iskustva na poslovima pravne struke u organu za prekršaje, drugom državnom organu, organu…

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 21.02.2019

Ostalo


Postovani Da li se moze odraditi pripravnicki staz radi polaganje drzavnog ispita van mesta prebivalistva?

Odgovor


Poštovani, 

Može se odraditi pripravnički staž van mesta prebivališta. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.02.2019

Ostalo


Добро вече, радим већ два месеца у приватном вртићу као приправник али у уговору се нигде не води да сам приправник. Занима ме да ли по закону то може тако с обзиром да немам ни ментора, а водим групу јасленог узраста иако…

Odgovor


Postovani,

Poslodavac moze da zasnuje radni odnos sa licem koje prvi put zasniva radni odnos, u svojstvu pripravnika, za zanimanje za koje je to lice steklo odredjenu vrstu i stepen strucne spreme, ako je to kao uslov za rad na odredjenim poslovima utvrdjeno zakonom ili pravilnikom. Zakon o radu ne odredjuje blize pojam pripravnika.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 07.02.2019

Ostalo


Postovani ,diplomirala sam na pravnom fakultetu ,zanima me da li je posle diplomiranja obavezno da se odradi pripravnici staz da bi se zaposlila u struci,ili je pripravnicki staz neophodan samo za izlazak na pravosudni ispit. I koliko vremenski traje pripravnicki staz?

Odgovor


Poštovani, 

Pripravnički staž nije uslov za rad u struci ali jeste za polaganje pravosudnog ispita. Dužina pripravničkog staža se razlikuje u zavisnosti od ustanove u kojoj pripravnik obavlja staž. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 25.01.2019

Pripravnici


Postovani, da li nakon zavrsenog Pravnog fakulteta mogu da obavljam posao javnobeleznickog pripravnika i time steknem uslov za polaganje ispita za javnog beleznika, ili je neophodan polozen pravosudni ispit kako bih uopste bila javnobeleznicki pripravnik?

Odgovor


Poštovani, 

Pripravnički staž je uslov za polaganje pravosudnog ispita. Nakon toga se polaže javnobeležnički ispit.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 10.01.2019

Ostalo


Postovani, Diplomirala sam na pravnom fakultetu 2018 god. Preduzetnik sam 10 god . Zanima me pripravnicki staz zbog polaganja pravosudnog. Da li postoji takva mogucnost ili ipak moram da ugasim svoju firmu? Hvala unapred

Odgovor


Poštovani,

Da bi stekli pravo na polaganje pravosudnog ispita potrebno je da odradite pripravnički staž. Pripravnik je lice koje prvi put zasniva radni odnos za zanimanje za koje je to lice steklo određenu vrstu i stepen stručne spreme. Dakle, potrebno je odradite pripravnički staž ali to nećete moći ukoliko ste već u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 06.01.2019
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.