Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Postovani, da li neko istovremeno moze biti advokatski pripravnik volonter i ostali zastupnik u DOO ili je to u suprotnosti sa pravilima advokatske komore? Pri tome ne bi imao ugovor o radu u DOO vec ugovor o povremenom zastupanju? Ako neko ima 20 meseci staza kao advokatski pripravnik volonter koliko mu treba staza u privredi da bi stekao uslov za izlazak na pravosudni ispit?

Odgovor


Poštovani, 

Advokatski pripravnik može da radi paralelno ali ne i da bude u radnom odnosu. Za preračunavanje staža savetujemo Vam da se obratite Komisiji za polaganje pravosudnog ispita. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 21.05.2019

Ostalo


Poštovani ,trenutno odradjujem pripravnički u trajanju od godinu dana u privatnoj predškolskoj ustanovi . U medjuvremenu sam zatrudnela ,da li imam pravo na trudničkog i porodiljsko bolovanje.tj da li ću dobijati novčanu nadoknadu ?

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko ste u radnom odnosu imate pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 11.05.2019

Pripravnici


Dobar dan . Završila sam pravni fakultet , godinu dana sam kao pripravnik radila u Prekršajnom sudu ,a godinu dana u Osnovnom sudu . Da li to znači da sam ispunila uslov za polaganje pravosudnog ispita ?

Odgovor


Poštovani, 

Uslovi za polaganje pravosudnog ispita propisani su u čl. 2 Zakona o pravosudnom ispitu (Sl. glasnik RS 16/97). 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 26.03.2019

Pripravnici


Poštovani, posle sedam godina provedenih na radu na neodređeno sa višom školom u opštinskoj upravi završila sam fakultet čiju školarinu je većim delom finansirao poslodavac. Posedujem ugovor mo finansiranju. Da li je tačno da sada moram da budem pripravnik na radnom mestu gde već radim kako bi mogao da mi se prizna fakultet i od saradnika postanem savetnik? Napominjem da sedam godina radim isti…

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko je zakonom ili  opštim aktom poslodavca to propisano kao uslov za rad na određenim poslovima onda bi trebalo da odradite pripravnički staž. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.03.2019

Pripravnici


Dobar dan, interesuje me da li na konkursu gde je uslov 6 meseci radnog iskustva u struci, mogu konkurisati ako nemam radnog staza u struci, ali imam godinu dana obaveznog pripravnickog staza u struci za koju je raspisan konkurs, sto se smatra po zakonu o radu, rad van radnog odnosa. U konkursu nije naznaceno 6 meseci radnog iskustva u struci posle polozenog strucnog ispita, vec samo 6 meseci radnog…

Odgovor


Poštovani, 

Uvek možete da konkurišete bez obzira da li ispunjavate uslove. I pripravnički staž predstavlja radno iskustvo. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 09.03.2019

Ostalo


Postovani, upisala sam master studije pedagogije, zanima me da li mogu da zapocnem pripravnicki, iako jos nisam zavrsila master? Ukoliko nije moguce u skoli, da li bih mogla u socijalnom? Unapred hvala.

Odgovor


Poštovani,

Poslodavac može da zasnuje radni odnos sa licem koje prvi put zasniva radni odnos, u svojstvu pripravnika, za zanimanje za koje je to lice steklo određenu vrstu i stepen stručne spreme, ako je to kao uslov za rad na određenim poslovima utvrđeno zakonom ili pravilnikom. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 04.03.2019

Ostalo


Postovani, da li pripravnicki (nakon 3 odradjene nedelje za visoku medicinsku skolu) moze da se prekine i nastavi u drugoj bolnici?

Odgovor


Poštovani, 

Pripravnički staž može da se prekine u jednoj i nastavi u drugoj ustanovi.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 04.03.2019

Pripravnici


Pročitao sam na vašem sajtu odgovor da pripravnički staž u prekršajnom sudu za dipl. pravnike traje 3 godine. Možete li da proverite tu informaciju, posto su meni rekli da i tu traje 2 godine, kao i u ostalim sudovima?

Odgovor


Poštovani, 

Pravosudni ispit može polagati lice koje je diplomiralo na pravnom fakultetu i koje je posle završenog pravnog fakulteta steklo dve godine radnog iskustva na poslovima pravne struke u sudu, javnom tužilaštvu, javnom pravobranilaštvu i advokaturi ili tri godine radnog iskustva na poslovima pravne struke u organu za prekršaje, drugom državnom organu, organu teritorijalne…

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 21.02.2019

Ostalo


Postovani Da li se moze odraditi pripravnicki staz radi polaganje drzavnog ispita van mesta prebivalistva?

Odgovor


Poštovani, 

Može se odraditi pripravnički staž van mesta prebivališta. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.02.2019

Ostalo


Добро вече, радим већ два месеца у приватном вртићу као приправник али у уговору се нигде не води да сам приправник. Занима ме да ли по закону то може тако с обзиром да немам ни ментора, а водим групу јасленог узраста иако сам завршила смер за вртићки узраст?

Odgovor


Postovani,

Poslodavac moze da zasnuje radni odnos sa licem koje prvi put zasniva radni odnos, u svojstvu pripravnika, za zanimanje za koje je to lice steklo odredjenu vrstu i stepen strucne spreme, ako je to kao uslov za rad na odredjenim poslovima utvrdjeno zakonom ili pravilnikom. Zakon o radu ne odredjuje blize pojam pripravnika.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 07.02.2019
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.