Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Pripravnici


Da li je moguce volontirati u sudu i biti prijavljen kod advokata, kako bih se po polaganju pravosudnog ispita u komoru upisao po povoljnijim uslovima?

Odgovor


Poštovani, 

Navedena situacija nije predviđena zakonom, međutim, po našem saznanju takvih slučajeva je bilo u praksi. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 09.10.2018

Pripravnici


Dobar dan,zavrsila sam srednju medicinsku skolu za fizioterapeuta,htela sam da pitam da li se pripravnicki staz moze odraditi u nekoj privatnoj klinici i da li se to vazi?

Odgovor


Poštovani, 

Možete odraditi pripravnički staž u privatoj klinici. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 08.10.2018

Pripravnici


Da li je moguće istovremeno volontirati kod advokata i biti upisan u advokatsku komoru, a po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima (rad van radnog odnosa) biti angazovan kod drugog poslodavca.

Odgovor


Poštovani, 

Možete raditi pp poslove kod drugog poslodavca  dok volontirate u adv. kancelariji. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 05.10.2018

Pripravnici


Postovani, završila sam srednju medicinsku školu-opsti smer u Somboru pre 5 godina. Studirala sam, pa nisam bila u mogućnosti da istažiram. Zanima me da li se stažiranje plaća i ako sa na koji način da to odradim, odnisno šta mi he potrebno?

Odgovor


Poštovani, 

Da li će Vam pripravnički staž biti plaćen zavisi od poslodavca kod kojeg stažirate. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 22.09.2018

Pripravnici


Postovani,moja supruga od maja meseca ove godine obavlja pripravnicki staz na placeno u drzavnom vrticu,ali je dobila ponudu za posao u drugoj skoli kao profesor. Da li je moguce da u isto vreme i stazira i radi? Unapred hvala...

Odgovor


Poštovani, 

Posodavac može da zasnuje radni odnos sa licem koji prvi put zasniva radni odnos, u svojstvu pripravnika, za zanimanje za koje je to lice steklo određenu vrstu i stepen stručne spreme, ako je to kao uslov za rad na određenim poslovima utvrđeno zakonom ili pravilnikom. Za vreme pripravničkog staža pripravnik ima pravo na zaradu i sva druga prava iz radnog odnosa, u skladu…

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 15.09.2018

Ostalo


Postovani, završio sam visoku medicinsku skolu smer fizioterapeut i zanima me kome trebam da se obratim za odradjivanje pripravnickog staza a da se taj staz placa. Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Od poslodavca zavisi da li će Vam pripravnički staž biti plaćen ili ne. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.09.2018

Ostalo


Uskoro zavrsavam Visoku medicinsku skolu I ocekuje me staziranje koje planiram u Opstoj bolnici u Jagodini pa me zanima posto sam procitala da se prima odredjena suma novca za osnovan radni odnos a za ugovor o pripravnicom staziranju ne, kako ja kao buduci stazista da omogucim taj radni odnos a ne samo da potpisem ugovor o pripravnickom stazu? Kako neki ostvaruju radni odnos a neki samo ugovor…

Odgovor


Poštovani, 

Zavisi od ugovora koji zaključite sa poslodavcem. Poslodavac može da zasnuje radni odnos za pripravnikom koji ima pravo na zaradu i sva druga prava iz radnog odnosa. Za razliku od pripravnika, stažiranje može biti i po osnovu volonterskog rada koji se ne plaća. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 11.09.2018

Ostalo


Postovani, Zavrsila sam osnovne akademske studija prava, u trajanju od tri godine (180 ESPB bodova), steceno zvanje pravnik, interesuje me da li mogu volontirati u sudu sa tim zvanjem? Unapred hvala

Odgovor


Poštovani, 

Sa zvanjem pravnika možete volontirati u sudu. Međutim, smatramo da je za zvanje pravnika (koje se traži za stažiranje) potrebno 4 godine na osnovnim studijama prava.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 10.09.2018

Pripravnici


Postovani, Zavrsila sam srednju Medicinsku skolu, odsek laboratorijski tehnicar. Zanima me kome treba da se obratim i gde mogu da odradim pripravnicki staz? Hvala.

Odgovor


Poštovani, 

Pripravnički staž možete da odradite u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 05.09.2018

Radni odnos na određeno vreme


Postovani, radim kod poslodavca od Jula meseca prošle 2017 god na odredjeno vreme, obavesten sam da mi ugovor koji istice 31.08 neće biti produžen pre svega zbog bolovanja koje sam koristio u tri navrata najviše po 4 dana. Bio sam izlozen diskriminaciji na poslu koja je i razlog mog problema na šta sam se zalio HR sluzbi, pitanje:posto sam trenutno na bolovanju da li poslodavac može raskinuti…

Odgovor


Poštovani, 

Ugovor o radu na određeno vreme prestaje sa datumom koji je naveden u ugovoru (31.08.2018). Poslodavac nije dužan da Vam produži radni odnos bez obzira što trenutno koristite bolovanje. Pravo na otpremninu nemate s obzirom da Vam radni odnos prestaje po drugom osnovu (istekom roka na koji je zasnovan). Imate pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 28.08.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.