Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Počtovani, Da li se pripravnički staž zdravstvenih radnika može podvesti pod volonterski ili su zdravstvene ustanove u obavezi da plaćaju pripravnicima? Da li to zavisi od ustanove do ustanove ili je to regulisano zakonom na nivou Republike?Unapred hvala.

Odgovor


Poštovani, 

Da li će pripravnički rad biti plaćen zavisi od poslodavca. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 17.11.2018

Ostalo


Poštovani, imam specifičnu situaciju i potrebno mi mišljenje koje je stručno i objektivno, nikad nije na odmet imati dodatnu informaciju. Radila sam u školi status pripravnika na neodređeno, poslodavac mi pre navršene prve godine pripravničkog prekida radni odnos nezakonito, ja sam tužila sud je konstatovao da je nezakonito parnica se odužila i ja nisam položila pripravnički posle dve…

Odgovor


Poštovani, 

Nismo u mogućnosti da Vam damo precizan odgovor s obzirom da nemamo informacije o sporu koji ste vodili ali Vam svakako savetujemo da iskoristite pravo na žalbu. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 16.11.2018

Ostalo


Poštovani, Završila sam srednju pravno-poslovnu školu, druga godina sam Pravnog fakulteta, želela bih da negde volontiram ili stažiram.. pa možete me posavetovati gde, kako, šta? Hvala unapred!

Odgovor


Poštovani, 

Možete da volontirate u bilo kojoj ustanovi ili privrednom društvu u kojem postoji potreba za radom diplomiranog pravnika. Tu spada advokatura, sudstvo, tužilaštvo, rad kod  javnog beležnika, razne firme, javna preduća i dr.  

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 10.11.2018

Ostalo


Pozdrav, zaposlio sam se kao lice sa invaliditetom i potpisao ugovor na 2 meseca koj iistice 7.12. ove godine. 26.11 imam zakazanu hirusku intervenciju i posle toga potrebno je bolovanje oko 20-ak dana. Sta se desava jer ce ugovor isteci u toku bolovanja, da li imaju pravo da me otpuste po isteku ugovora ili cu dobiti novi ugovor bez obzira na bolovanje jer cu u napred obavestiti svoje nadredjene?

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac nije u obavezi da Vam produži radni odnos zbog činjenice da koristite pravo na bolovanje. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 29.10.2018

Pripravnici


Postovani, da li diplomirani pravnik moze u privatnoj firmi da odradi pripravnicki staz u trajanju od 4 godine i na koji nacin moze, ako moze, s obzirom da je Zakonom o radu predvidjeno da pripravnicki staz traje najduze godinu dana? Hvala unapred.

Odgovor


Poštovani, 

Pripravnički staž traje najduže godinu dana ako zakonom nije drukčije određeno (čl. 47 važećeg Zakona o radu). To znači da je drugim zakonima regulisan pripravnički rad kao i trajanje pripravničkog rada u zavisnosti od stručne spreme. Što se tiče diplomiranih pravnika trajanje pripravničkog staža uslovljeno je pravom na polaganje pravosudnog ispita te  trajanje…

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 24.10.2018

Radni odnos na određeno vreme


Postovani ja sam otisao na bolovanje dva dana pre isteka mog ugovora na odredjeno sto znaci da sam svo vreme dok mi traje bolovanje radnik te firme bez obzira sto mi je istekao ugovor 7.10. 18.Medjutim ja sam otisao kod doktora danas da zaključim bolovanje i meni kaze sestra da mi je knjizica istekla 6.10. I da nisam osiguran. Dali imam pravo da tuzim poslodavca jer mi je ugasena knjizica pre…

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac nije u obavezi da Vam produži radni odnos zbog činjenice da ste na bolovanju. Shodno navedenom, smatramo da nemate pravni osnov za podnošenje tužbe. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 20.10.2018

Ostalo


Poštovani, Hteo sam da pitam da li je moguce biti u radnom odnosu kod jednog poslodavca, a da se nekim ugovorom sklopi rad kod drugog poslodavca o pripravnickom stažu (potebno radi polaganja drzavnog ispita), a ne raskidati radni odnos (možda neki ugovor između ta dva pravna lica)?

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko zaključite ugovor o pripravničkom stažu Vi ste u radnom odnosu. Zaposleni ne može biti u radnom odnosu kod dva poslodavca i raditi puno radno vreme kod oba poslodavca istovremeno. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 20.10.2018

Ostalo


Dobar dan. Nedavno sam zavrsio Beogradsku Poslovnu Skolu(3 i 4 stepen), prvi smer 3 godine je Porezi i Carine, a drugi 4 godine je Javna uprava poreski i carinski sistemi i stekao sam zvanje diplomirani strukovni ekonomista iz oblasti porezi i carine(3 god), i specijalista strukovni pravnik(4 god). Zanima me da li mi mozete pomoci, gde bih mogao da se prijavim za radni staz, i koje bih poslove…

Odgovor


Poštovani, 

Možete da konkurišete u firme, ustanove, državne organe, javna preduzeća ili bilo gde drugo gde postoji potreba za zapošljavanjem diplomiranog ekonomiste. To takođe  može biti  i Poreska uprava. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 18.10.2018

Pripravnici


Poštovani, Po struci sam diplomirani psiholog. Zanima me da li je moguće odraditi pripravnički staž u nekoj od privatnih ustanova, odnosno centara? Takođe, šta se dešava u slučaju prekida stažiranja pre isteka perioda od godinu dana?

Odgovor


Poštovani, 

Možete raditi pripravnički staž u privatoj ustanovi. U slučaju prekida staža, isti se nakon prekida, može nastaviti. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 17.10.2018

Ostalo


Postovani, ako bih radio u firmi u kojoj bih bio na poziciji u vezi sa poslom gde bi bilo zastupljeno pravo neke strane zemlje, da li bi mi isao pripravnicki staz? Konkretno, koju je potrebno poziciju obavljati u nekoj firmi da bi tekao pripravnicki staz?

Odgovor


Poštovani, 

Potrebno je da obavljate poslove diplomiranog pravnika. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 17.10.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.