Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Ostalo

Postovani, u javnom preduzecu sam zaposlena na odredjeno na rok od 3 meseca. Tih 3 meseca je isteklo 15.03.2019., a ja nisam dobila novi ugovor. Da li to znaci, posto je proslo 5 radnih dana od isteka ugovora, da sam sada zaposlena na neodredjeno vreme? Hvala

Poštovani, 

Zaposleni koji nastavi da radi najmanje 5 radnih dana po isteku vremena na koje je ugovor zaključen - smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.03.2019

Ostalo

Postovani, Kako se vrsi preracunavanje porodiljskog nakon par meseci rada kod novog poslodavca? Ispunjen je uslov rada od 18 meseci kod prethodnog poslodavca. Nije bilo prekida, ugovori su o neodredjenom radu. Pozdrav

Poštovani, 

Promena poslodavca nije od značaja za ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo. S obzirom da u Vašem slučaju nije bilo prekida radnog odnosa dobijaćete naknadu zarade u punom iznosu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 20.03.2019

Godišnji odmor

Poštovani, nameravam da dam otkaz sadašnjem poslodavcu. Imam 7 neiskorišćenih dana godišnjeg odmora iz 2018. godine. Ukoliko ja dam otkaz, da li imam pravo na korišćenje tih dana, i da li imam pravo na korišćenje dela odmora iz 2019. godine proporcionalno broju dana provedenih na poslu do dana otkazivanja ugovora o radu.

Poštovani, 

Imate pravo na deo godišnjeg odmora iz 2018. godine i pravo na srazmerni godišnji odmor za 2019. godinu. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 20.03.2019

Ostalo

Postovani, pre par nedelja sam imala spontani :(, trenutno sam na bolovanju do 30 dana, koliko dugo mogu da produzavam bolovanje? Da li poslodavac ima pravo da me posalje na pregled?

Poštovani, 

Koliko će drugo trajati bolovanje zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja o čemu odlučuje Vaš izabrani lekar. Poslodavac ima pravo da podnese zahtev za ocenu privremene sprečenosti za rad i ponovni pregled zaposlenog ukoliko posumnja u opravdanost bolovanja. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 20.03.2019

Ostalo

Diskriminazacija pri zaposljavanju bivsih osudjenika Postovani,2010 sam odlezao 11,5 meseci i od tad nisam imao problema sa zakonom...Problem je sto gde god konkurisem za posao i odem na razgovor,ne bitno da li je teska fizikalija ili nesto drugo ali cim cuju da sam osudjivan ponasaju se kao da sam gubav i prekidaju razgovor...Zanima me da li kao osudjivano lice imam neka prava jer u suprotnom…

Poštovani, 

Morate biti istrajni u traženju posla. Znamo dosta slučajeva koji su, i pored ranije osuđivanosti, našli posao i rade u struci.  Savetujemo Vam da posetite  naš sajt "poslovi.infostud.com". 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 20.03.2019

Ostalo

Poštovanje, Čekam rešenje za posao koje treba biti u narednih nedelju dana i da krenem da radim (državna firma je u pitanju),po struci sam diplomirani pravnim.I otprilike znam kako šta ide ali bih da se konsultujem i sa Vama.Pre nedelju dana sam saznala da sam u drugom stanju,a ugovor ce mi biti na odredjeno,na 4 meseca i onda se kasnije produžava,i ono što sada mene muči jeste da li nakon isteka…

Poštovani, 

U navedenom slučaju poslodavac je dužan da Vam produži radni odnos u skladu sa odredbom čl. 187 Zakona o radu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 20.03.2019

Ostalo

Šta raditi u slučaju da poslodavac želi da me proglasi tehnološkim viškom a ne želi da mi isplati otpremninu, neiskorišćen odmor i ostalo? Znači nakon 6 meseci bolovanja želi da me proglasi tehnološkim viškom ne spominje nikakvu isplatu ni odmora ni otpremnine apsolutno ništa. Da li sam ja taj raskid ugovora kao tehnološki višak u obavezi da potpišem? Da li i bez obzira na to što ja ne potpišem…

Poštovani, 

Zaposleni ne može sprečiti poslodavca da ga proglasi viškom. Poslodavac je dužan da Vam isplati otpreminu u skladu sa Zakonom i opštim aktom. U suprotnom, možete se obratiti Inspekciji rada ili podneti tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 20.03.2019

Ostalo

Tek sam stekao pravo na novcanu naknadu u slucaju nezaposlenosti, posto sam radio 1,8 meseci, pa me interesuje ako nadjem odmah posao da li mi se ukida ta novcana naknada ?

Poštovani,

Nezaposlenom kome je prestalo pravo na novčanu naknadu zbog zasnivanja radnog odnosa ili započinjanja osiguranja po drugom osnovu, pre isteka vremena za ostvarivanje tog prava, nastavlja se pravo na novčanu naknadu za preostalo vreme u utvrđenom iznosu, ako ponovo postane nezaposlen i ako je to za njega povoljnije.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 20.03.2019

Ostalo

Poštovani016 godine doživeo sam infarkt na radnom mestu, posle ugradnje dva stena i oporavka dobio sam rešenje da sam osoba sa invaliditetom p 2rvog stepena i da treba da mi se promeni radno mesto. Posle šest meseci čekanja dobio sam drugo radno mesto. U početku je bilo sve u redu, medjutim posle sa morao da radim posao tipa izlazak na - 15 pa ulazak u prostoriju na +22 tako više puta dnevno isto…

Poštovani, 

Poslodavac je dužan da prilikom raspoređivanja invalida rada, odnosno zaposlenih sa zdravstvenim problemima, postupi po rešenju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno nadležnog zdravstvenog organa. Ukoliko poslodavac postupi saglasno tim dokumentima, vodeći računa o uslovima utvrđenim rešenjem zdravstvenog organa ili Fonda a zaposleni odbije da radi na takvom radnom…

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 20.03.2019

Ostalo

radim u xxx firmi od 2005-2010.Posle toga sam dobijao NN sa biroa i vracam se kod istog poslodavca 2011-2019.Poslodavac mi daje otkaz kao teh.visku i kaze da imam prava na otpremninu samo za 7 godina iz aktuelnog perioda a na predhodnih 5 nemam.Tada prvi put sam isto bio teh.visak ali poslodavac nije imao da isplati otpremninu.Moje je pitanje da li imam prava 7 ili 12 godina da dobijem otpremninu?Hvala

Poštovani, 

Imate pravo na otpremninu samo za poslednjih 7 godina rada s obzirom da ste za prethodni period (od 2005. do 2010. godine) bili proglašeni viškom  i već ostvarili pravo na otpremninu. Ukoliko niste dobili otpremninu za taj period mogli ste da podnesete tužbu nadležnom sudu. Sada je to Vaše potraživanje zastarelo. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 20.03.2019
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.