Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Godišnji odmor

Postovani,zanima me da li je godisnji odmor placen 100% ili ako nije da li mi mozete reci kako se racuna? Imam pravo na 20 radnih dana godisnje iz dva dela s tim da sam bila svega 5 dana u aprilu mesecu i skinuli su mi odredjen iznos,pa me zanima da li ce mi i preostalih 15 dana skidati? Hvala unapred..

Poštovani, 

Zaposleni ima pravo na plaćeni godišnji odmor. Osnov za naknadu zarade je prosečna zarada zaposlenog u prethodnih 12 meseci utvrđena u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 25.05.2018

Ostalo

Postovani, 2 nedelje nakon pocetka radnog odnosa na odredjeno sam saznala da sam trudna. Da li imam pravo na placeno trudnicko bolovanje i da li moram da cekam da prodje 3 meseca? U prethodnom periodu nisam radila. Hvala unapred

Poštovani, 

Imate pravo na odsustvo radi održavanja trudnoće koje ćete otpočeti u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja a ne u odnosu na vreme koje ste proveli u radnom odnosu.  

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 25.05.2018

Ostalo

Poštovani, bila sam na zameni porodilje uzeta na ugovor na odredjeno na 8 meseci nakon cega sam radila na istom radnom mestu na ugovore o delu bez prestanka 21 mesec. Dali se ugovor o delu i ugovor na odredjeno smatra kao radno iskustvo? pošto bi me uzeli za stalno al je uslov 3 god. radnog iskustva

Poštovani, 

Rad po osnovu ugovora koje ste naveli predstavlja Vaše radno iskustvo. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 25.05.2018

Ostalo

Trenutno sam u otkaznom roku koji traje 30 dana.15 dana radim , 15 dana cu biti na godisnjem odmoru.Da li po zakonu imam pravo da budem na bolovanju u toku godisnjeg odmora i kakvi su zakonske odredbe u tom slucaju

Poštovani, 

Možete biti na bolovanju dok traje otkazni rok s obzirom da ste i za vreme otkaznog roka u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 25.05.2018

Ostalo

Postovanje radim u jednoj drzavnoj ustanovi gde vrlo cesto ostajem sama na poslu u drugoj smeni dali je negde u zakonu navedeno da jedan radnik moze ostajati sam i obavljati poslove? Hvala

Poštovani, 

Zaposleni je dužan da obavlja poslove za koje je zaključio ugovor o radu. Dakle, zaposleni može ostati sam u drugoj smeni u skladu sa prirodom posla. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 25.05.2018

Ostalo

Postovani, zbog bolesti drugog deteta sam cetri puta produzavala bolovanje . Sada mi bolovanje istice 09 jula . Specijalista mi je preporucio da jos jednom produzim bolovanje kako bi i dalje mogla da se brinem o detetu . Da li bi ja krsila ZAKON na Neki nacin jer mi dete Avgusta puni tri godine ili to nema nikakve veze .

Poštovani, 

Imate pravo na produženje bolovanja. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 25.05.2018

Porodiljsko odsustvo

Postovani, Radim u kod privatnika gde sam prijavljena i imam sa svih radnih mesta preko 5god radnog staza pa zelim da prestanem da radim i da primam 6 meseci naknadu sa biroa dok u medjuvremenu predjem na bolje radno mesto,pitanje: PRIMAM LI OD DRZALE TRUDNICKO I PORODILJSKO AKO ZATRUDNIM U TOKU TIH 6 MESECI???Molim Vas za odgovor jer niko ne zna. Unapred zahvalna.

Poštovani, 

Isplata novčane naknade se nastavlja  za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, prema propisima iz oblasti rada ili drugim propisima kojima se reguliše i odsustvo sa rada. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 25.05.2018

Pripravnici

Postovani, moje pitanje je sledece: da li ja kao pripravnik u Sudu (na neplaceno) , imam pravo na bolovanje iz opravdanih razloga uz lekarske doznake naravno? I uz to prilikom vracanja na pripravnicki produzetak istog u izgubljenom odsustvu? Hvala unapred.

Poštovani, 

Imate pravo na odsustvo zbog bolesti. Za detaljne inoformacije o Vašem statusu nakon isteka odsustva obratite se Vašem poslodavcu. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 25.05.2018

Porodiljsko odsustvo

Radim u OS vec 9 god.sve vreme na odredjeno. Ugovor sam potpisala do 31.8.,a termin za porodjaj mi je krajem jula. Zanima me da li moram otvoriti porodiljsko pre porodjaja,posto sam od 1.jula na odmoru i posto je 3.trudnoca u pitanju,koja su moja prava. Kako ce mi glasiti ugovor kada otvorim porodiljsko i da li imam pravo da se po isteku porodiljskog vratim na posao?Hvala.

Poštovani, 

Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj. Poslodavac je dužan da Vam produži radni odnos (aneksom ugovora) do isteka prava na odsustvo. Da li ćete nakon isteka odsustva nastaviti da radite, zavisi od Vašeg poslodavca. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 24.05.2018

Ostalo

Postovani, po novom Zakonu koji pocinje da se primenjuje od 1.7.2018. godine kaze da ce i porodilje koje rade na ugovoru o privremeno-povremenim poslovima imati pravo na naknadu. Da li se pod tim misli na naknadu u visini plate koju porodilja i prima ili neku manju naknadu kao sa biroa i tome slicno? Hvala

Poštovani, 

Osnovica za ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta utvrđuje se srazmerno zbiru mesečnih osnovica na koje su plaćeni doprinosi, osim osnovice doprinosa na prihode koji imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, odnosno danu rođenja deteta. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 24.05.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.