Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Obračun zarade kao izvršna isprava

Postovani, molim za hitan odgovor: Supruga je proglasena tehnoloskim viskom u privatnoj firmi AD i prestala sa radom 30.6.2016. Obzirom da joj poslodavac nije isplatio zarade za ovu godinu, prilikom prijema resenja o otkazu je zatrazila obracunske liste za neisplacene zarade, koje inace nisu ni dobijali ranije. Dobila je pecatiranu (nepotpisanu) KONTO KATRICU 4500 (neto…

Samo obračun zarade sačinjen u skladu sa pravilnikom o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade predstavlja izvršnu ispravu. Konto kartica ne predstavlja izvršnu ispravu. Poslodavca možete prijaviti inspekciji rada. Članom 273 Zakona o radu propisano je da će se novčanom kaznom od 800.000 do 2.000.000 dinara kazniti za prekršaj poslodavac…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 12.08.2016

Dužina godišnjeg odmora

Poštovanje, Prijavljena sam na neodredjeno od pre tri meseca.Zanima me koliko dana je zakonski minimum odmora?Da li to vazi od firme ili postoji neki minimum(npr 15 dana...)

U svakoj kalendarskoj godini zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju utvrđenom opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 20 radnih dana, s tim da zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos ili u kojoj mu prestaje radni odnos.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 12.08.2016

Odmor u toku dnevnog rada

Zanima me da li mora postojati pauza i koliko mora trajati za radno vreme od 7 h?Hvala

Zaposleni koji radi najmanje šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od najmanje 30 minuta.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 12.08.2016

Zasnivanje radnog odnosa

Zaposlen sam u jednoj firmi na odredjeno vreme ali sam dobio ponudu u drugoj firmi za posao na neodredjeno vreme. Da li mogu da potpisem ugovor u toj drugoj firmi a da prethodno ne dam otkaz u prvoj? Ne bih da na kraju ostanem bez ijednog posla.

Ne možete biti u radnom odnosu kod dva poslodavca. Možete sa novim poslodavcem zaključiti ugovor o radu, s tim da se u ugovoru navede da stupate na rad određenog datuma, do kog morate raskinuti radni odnos sa starim poslodavcem.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 12.08.2016

Sistematizacija radnih mesta

Dobar dan..imam jedno pitanje za mene jako bitno i vazno.Zaposlena sam za stalno u jednoj drzavnoj ustanovi na mesto tehnickog sekretara sa srednjom ekonomskom skolom iako imam zavrsen drzavni Ekonomski fakultet u Novom Sadu u trajanju od 4 god. Dal uopste u mom ugovoru o radu moze da stoji da imam sss umesto vss? Ovo je cista zloupotreba i omalovazavanje ljudi sa drzavnim…

Ukoliko je sistematizacijom radnih mesta predviđeno da posao tehničkog sekretara obavlja lice sa srednjom stručnom spremom, nema osnova da od poslodavca tražite da ispravi ugovor, kako bi se konstatovalo da imate visoku stručnu spremu.

Kategorija pitanja: Sistematizacija radnih mesta | postavljeno: 12.08.2016

Pravo na godišnji odmor

Postovani, zasnovala sam radni odnos na određeno vreme od 1.8 do 31.12.2016. U drzavnoj ustanovi.. u pitanju je zakon o radu..nije mi jasan deo zakona koji se odnosi na godišnje odmore ( deo o 20 dana) .. nažalost mnogo ranije sam uplatila 9 dana letovanja ( u septrmbru mesecu sto znaci mesec dana od dana zasnivanja radnog odnosa) neznajuci da ću biti primljena na posao.…

Zaposleni stiče pravo na korišćenje godišnjeg odmora u kalendarskoj godini posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca. Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos ili u kojoj mu prestaje radni odnos. Budući da ćete…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 11.08.2016

Otkaz od strane poslodavca

Dobio sam resenje o otkazu ugovora na odredjeno vreme, radio sam bez prekida 24 meseca, medjutim ja sam nastavio i dalje da radim po isteku ugovora. Kakva su moja prava?

Ukoliko ste radili najmanje 5 radnih dana po isteku ugovora o radu na određeno vreme možete sudskim putem tražiti preobražaj radnog odnosa u radni odnos na neodređeno vreme. U tom slučaju poslodavac nije mogao da vam raskine radni odnos zbog isteka ugovora o radu na neodređeno vreme, tako da ima osnova da poništavate otkaz, kao nezakonit.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 11.08.2016

Isplata prekovremenog rada

Poštovani, - Zamolio bih Vas da mi kažete da li je poslodavac u obavezi da isplati (nadoknadi) prekovremene sate ukoliko ih je bilo? - Takodje me interesuje (ukoliko to i dalje postoji) na koji način se obračunavaju dodatni dani godišnjeg odmora (ako može neki model ili link). Konkretno, ukupno imam preko 5 godina radnog staža da li na osnovu toga imam još neki dan…

Poslodavac je dužan da vam isplati prekovremeni rad. Ukoliko to ne učini možete podneti tužbu sudu. Što se tiče godišnjeg odmora zakonom je propisano da u svakoj kalendarskoj godini zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju utvrđenom opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 20 radnih dana, s tim da se dužina godišnjeg odmora utvrđuje tako što se zakonski minimum…

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 11.08.2016

Trajanje ugovora o radu u slučaju trudnoće

Zaposlena sam u firmi pod ugovorom po clanu, na određeno vreme godinu i po dana(na 4 meseca, pa na 3 meseca produzavano i sve tako), zanima me posto planiram trudnoću, da li cu kad mi istekne 24 meseca, kako radim, a ako tad vec budem otvorila trudnicko bolovanje, dobiti ugovor na neodređeno vreme?

Zakonom je propisano da se u slučaju trudniće ugovor o radu na određeno vreme produžava do isteka odsustva sa rada radi nege deteta. Po isteku odsustva sa rada radi nege deteta poslodavac nije dužan da vam produži ugovor o radu na određeno vreme.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 11.08.2016

Odricanje od prava na godišnji odmor

Trazio sam sporazumni raskid radnog odnosa, dobio sam ga ali uz potpisanu saglasnost da se odricem godisnjeg odmora . Potpisao sam i to da bih sto pre dobio papire da predjem u drugu firmu da radim. Da li je ovo po zakonu i da li mogu sta da izmenim sada?

To nije po zakonu. Zakonom je propisano da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti. Ukoliko nije prošlo više od 3 godine možete sudskim putem tražiti naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 10.08.2016
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.