Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Volontiranje

Zanima me, da li mogu da se prijavim za obavljanje volonterskog rada u oblasti prava ali bez diplome, uz napomenu da sam pri kraju studija?Hvala!

Bez diplome pravnog fakulteta ne možete obavljati, kao volonter, poslove diplomiranog pravnika.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 27.04.2016

Trajanje ugovora o radu na određeno vreme

zdravo,zanima me da li poslodavac ima prava posle porodiljkog da ne produzi ugovor ,sve ukupan rad sa porodiljkim 3.5god preko agencije. postoje li neka prava za zene posle porodiljskog?

Poslodavac ima pravo da vam po isteku odsustva sa rada radi nege deteta ne produži ugovor o radu na određeno vreme. Ne postoji posebna zaštita od otkaza ugovora o radu za žene nakon isteka odsustva sa rada radi nege deteta.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 26.04.2016

Trajanje ugovora o radu na određeno vreme

Postovani, radim u bolnici vec 8 godina pod ugovorom(zbog obima posla) trenutno do povratka koleginice sa porodiljskog odsustva. Smučilo mi se ovako, želim neku sigurnost...koja su moja prava, sta da radim, kome da se obratim, ima li sanse da dobijem ugovor na neodređeno ?

Nije nedozvoljeno da budete u radnom odnosu na određeno vreme do povratka privremeno odsutnog zaposlenog. Nema osnova da od poslodavca tražite preobražaj radnog odnosa u radni odnos na neodređeno vreme.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 26.04.2016

Pravo na otpremninu u slučaju odlaska u invalidsku penziju

radnik je u radnom odnosu od 01.02.2015 god a na bolovanju od 17.03.2015 god. u martu 2016 god mu je doslo resenje za invalidsku penziju zbog gubitka radne sposobnosti i dana 18.03.2016 god mu je prestao radni odnos. da li ima prava na otpremninu?

Zaposleni ima pravo na otpremninu. Nebitno je što je u pitanju invalidska penzija.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 26.04.2016

Prestanak radnog odnosa zbog isteka ugovora o radu na određeno vreme

Postovani, istekao mi je ugovor o radu i novi nije napravljen. Ono sto me muci je, da li je poslodavac ,obzirom da u ugovoru stoji da imam otkazni rok od 5 dana, morao da mi najavi da mi ugovor o radu nece biti produzen. Ujedno imam i nekoliko dana starog godisnjeg i 5 dana novog. Koja su moja prava?

Poslodavac nije bio dužan da vam najavi da vam neće produžiti ugovor o radu na određeno vreme. Ukoliko niste iskoristili godišnji odmor u celosti poslodavac je dužan da vam isplati naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 26.04.2016

Trajanje ugovora o radu na određeno vreme

Postovani , zaposlen sam u istoj firmi na određeno vreme 13 godina sa prekidima , 6 meseci radim 6 neradm, u pitanju su sezonski poslovi (rukovaoc centralnih grejanja ) Sada radim 20 meseci bez prekida i imam potpisan ugovor do isteka 24 meseca , interesuje me da li firma po isteku 24 meseca moze da mi produži novi ugovor, na to ili drugo radno mesto ili mora da mi…

Radni odnos na određeno vreme ne može da traje duže od 24 meseca. Poslodavac može da sa vama zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme ili da zaključi novi ugovor o radu na određeno vreme ali za drugo radno mesto.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 26.04.2016

Pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti

radila sam u zdrav.ustanovi 19 god.,dala otkaz,pa posle 10_ak dana registrovala preduzetnicku radnju koja je poslovala 8 meseci.Sada je privremeno ,,zamrzavam".Da li imam pravo na novcanu nadoknadu od biroa za zaposljavanje?

Nemate pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti iz razloga što ste posle 19 godina rada u zdravstvenoj ustanovi dali otkaz. Od dana kada ste registrovali preduzetničku radnju potrebno je budete osigurani najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci, da biste ostvarili pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 26.04.2016

Broj dana godišnjeg odmora

Poštovani, Koliko dana godišnjeg odmora ima radnik koji radi 9 godina u istoj firmi? Hvala unapred

Broj dana godišnjeg odmora zavisi od kriterijuma utvrđenih opštim aktom i ugovorom o radu. Zakonom je propisano da u svakoj kalendarskoj godini zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju utvrđenom opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 20 radnih dana. Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu doprinosa…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 25.04.2016

Naknada štete

Ali ja sam dobila otkaz na kontu nepostojece stete i prijavila se na nzs, posle 2 godine on trazi neku odstetu ja tamo na tim poslovima neradim 2 i po godine u kojoj se to zemlj iprvo osudida otkaz pa onda sudi,posle zastarelosti dela o radu.i taj poslodavac tada nije bio direktor,gde je meni 5 rukovodilaca-i disciplinski postupak nije vodjen protiv mene nego sam unapredjena…

Naknada štete utvrđuje se u skladu sa Zakonom o radu. U sudskom postupku možete dokazivati da niste poslodavcu načinili nikakvu štetu.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.04.2016

Otkaz po isteku odsustva sa rada radi nege deteta

pozdrav! da li je poslodavac duzan da me vrati na posao nakon isteka odsustva za negu deteta ili,posto mi je ugovor produzen do tada,moze da mi da otkaz? da li je radnica duzna da nakon porodiljskog i odsustva zbog nege radi kod poslodavca neki odredjeni period ili moze da da otkaz? da li radnica ima pravo da nakon odsustva zbog nege deteta iskoristi propustene godisnje…

Po isteku odsustva sa rada radi nege deteta poslodavac nije dužan da vam produži radni odnos. Zaposleni nije dužan da nakon odsustva sa rada radi određeni period kod poslodavca. Zaposleni je jedino dužan da ispoštuje otkazni rok ukoliko da otkaz. Zaposleni po isteku odsustva sa rada radi nege deteta ima pravo na godišnji odmor ili naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.04.2016
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.