Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako NE TREBA da izgleda vaš CV

Koja pitanja vi možete postaviti tokom intervjua za posao

Znanja i veštine koje, kao kandidat, posedujete su svakako presudni parametri kada je u pitanju zapošljavanje, ali da biste uopšte došli u priliku da ih pokažete, ipak je jako važno kako ćete se predstaviti u radnoj biografiji (CV). Adekvatnim pisanjem CV-ja, i isticanjem odgovarajućih segmenata, svakako ćete sebi povećati šansu da zapadnete za oko poslodavcu, ali isto tako, ukoliko svoju biografiju ne formulišete na pravi način, može se desiti da sami sebe eliminišete u startu, iako možda imate sve kvalitete potrebne za određenu radnu poziciju.

Evo najčešćih grešaka koje poslodavci prepoznaju prilikom čitanja CV-ja:

 

PRAVOPISNE GREŠKE

Ako vam je radna biografija prepuna pravopisnih grešaka, to je jasan signal da njenom pisanju i kontrolisanju niste posvetili dovoljno vremena. To bi mogao biti signal da niste dovoljno posvećeni onome što vam je cilj, a to je osobina koju većina poslodavaca ne bi želela da vidi kod svog radnika.

 

CV KOJI NIJE PRILAGOĐEN ODREĐENOM OGLASU

Istraživanja pokazuju da HR menadžeri svakom CV-ju, prilikom prvog kruga, posvećuju svega tridesetak sekundi. Ako niste vašu biografiju prilagodili određenom oglasu i jasno niste istakli znanja i veštine koje su potrebne baš za to radno mesto na koje se prijavljujete, onda ste šanse da prođete u naredni krug sveli na minimum.

 

COPY/PASTE CV

Različite verzije šablona koje nalazite na internetu mogu biti polazna osnova za pravljenje vašeg CV-ja, ali pogrešno je kopirati ceo dokument. Naime, HR menadžeri pregledaju hiljade CV-ja i velika je verovatnoća da će primetiti identične biografije. To vas obeležava kao kandidata koji je lenj ili nedovoljno kreativan.

 

POGREŠNI PODACI

Ako ste vi idealan kandidat za određeno radno mesto, posedujete sve neophodne kvalitete, dobro ste ih istakli u CV-ju, ni onda posao nije gotov. Dobro proverite da li ste ostavili tačne podatke (e-mail, telefon...). Sav trud pada u vodu, ako poslodavac ne može da vas kontaktira, jer ste ostavili pogrešne podatke, pa ih zato dobro prekontrolišite nakon što sastavite CV.

Podelite savet

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (29)


 • Vladan Vukovic

  pre 2 meseca i 8 dana

  Vecina poslodavaca i ne cita CV. Negde on nije ni potreban (za zaposljavanje preko veze). Neki citaju recimo koje ste godiste i ako imate vise od 30 automatski otpadate (bez obzira sta ste napisali dalje u cv-u.). Desavalo se da poslodavac cita gde ste radili i ako to proveri preko pravnika u kadrovskoj sluzbi a dodje do nelsaganja dobijete otkaz. Sve zavisi od poslodavca. Zato uvek pisite stvari koje ne mogu bas lako da se provere (tipa rad u inostanstvu), i bez preterane price, jer vecina gleda vase godine (zbog subvencija) i gde ste zavrsili fakultet.
 • zeljko pavlovic

  pre 8 meseci i 29 dana

  CV ili ti Curriculum Vitae predstavlja radnu biografiju,i nema veze sa prilagodjavanjem svakom poslodavcu posebno.Za prilagodjavanje i nabrajenje potrebnih kvalifikacija kao predhodnih uspeha koji nas blize kvalifikuju novom radnom mestu sluzi Propratno pismo .CV samo hronoloski nabraja pozicije na kojima smo radili,i ne sme da bude bilo kakvog prilagodjavanja niti sminke koja bi oslodavcu dala laznu sliku o nama.
 • Stefan Djukic

  pre 1 godinu i 1 mesec

  Odlično.
 • Nenad Đoric

  pre 1 godinu i 1 mesec

  Smatram da najveći deo tzv poslodavaca u Srbiji, mislim na naše, domaće je potrebno da prvo prođu dubinsku kontrolu poslovanja i to od 1989. Godine. Čime su se bavili ranije, odakle kapital. Tek tada ćemo moći da razmišljamo da oni koji dolaze za nama "imaće priliku da rade i žive u normalnoj državi".
 • Nenad Đoric

  pre 1 godinu i 1 mesec

  Za poslove u Mađarskoj, konkretno Đer, automobilska industrija, nije čak neophodan ni CV. Nije potrebno poznavanje jezika, ne pitaju za godine. Probni rad je sada uveden dužine 90 dana. Osmočasovno radno vreme, plaćanje prekovremenog rada. Plata 500 evra +200 evra bonusa. Na pitanje zašto bonus, odgovor ako ne kasnite na posao. Smeštaj i prevoz o njihovom trošku, kao i godišnji odmor. Hrana u sopstvenoj režiji. Ima još mesta za dodatnu zaradu. Nakon probnog rada i lekarskog pregleda dobija se ugovor na godinu dana. (do prošle godine bilo je na dve)