Kako napisati preporuku

preporukaPisma preporuke pišu profesori, nadređeni ili druge osobe koje vas poznaju, naglašavajući vaše sposobnosti da odgovorite zahtevima programa za koji se prijavljujete. Pismo preporuke treba da pomogne selekcionoj komisiji da izabere upravo vas. Jedno je sigurno, ukoliko aplicirate za MBA program, ili PhD, ponekad čak i za letnje škole ili posao, ne možete ih izbeći. Nažalost, kod nas je često problem to što osobe od kojih tražite preporuku ili ne znaju ili ne žele da pišu ova pisma. Stoga, kada budete zatražili pismo preporuke od nekog profesora, možete očekivati i da od vas zatraži da vi napišete pismo preporuke, a on će ga samo potpisati (to naravno nemojte vi nikad sami predložiti, da se ne biste našli u nezgodnoj situaciji).

Nekada pisma preporuke treba napisati na posebnim papirima koji se nalaze u okviru prijavnog formulara. Međutim, ako to nije slučaj, najbolje bi bilo da se preporuka odštampa na memorandumu fakulteta/kompanije. Za preporuku izaberite osobu koja vas dobro poznaje i koja bi po svojim kvalifikacijama ili po poziciji najviše delovala kao osoba od autoriteta za program na koji se prijavljujete.

Situacija A - dobijate pisanu preporuku

Upoznajte dotičnu osobu sa vašim sposobnostima i kvalifikacijama koje posedujete i dajte mu/joj dovoljno vremena da napiše preporuku. Objasnite za šta se tačno prijavljujete i šta bi trebalo da stoji u pismu preporuke, odnosno šta bi trebalo istaći a što vas predstavlja u najboljem svetlu. Naravno, potrebno je da to što tražite možete i da potkrepite u stvarnosti, odnosno svojim karakteristikama i sposobnostima, ali uvek se potrudite da sve to zvuči što bolje. Nemojte se zavaravati nekom lažnom skromnošću, uvek imajte na umu da selekciona komisija treba od svih kandidata da izabere baš vas. Na kraju, obratite pažnju da li je za program za koji konkurišete neophodno da pismo preporuke pošalje lično osoba koja vas preporučuje ili vi možete samo priložiti preporuku.

Situacija B - vi pišete preporuku

Na početku ili kraju preporuke obavezno morate navesti ime osobe koja vas preporučuje, kao i njegovu/njenu titulu, odnosno poziciju (obratite pažnju na zvanje profesora, jer može biti nezgodno ako pogrešite ili izostavite da su u zvanju docenta, vanrednog ili redovnog profesora) i naziv firme/fakulteta a nekada je neophodno navesti i kontakt podatke jer organizatori programa žele da provere ove preporuke. Takođe, iz preporuke mora biti odmah jasno da osoba preporučuje baš vas. Potrebno je navesti koliko dugo vas poznaje osoba koja daje preporuku, kakvu vrstu saradnje ste imali (poslovna saradnja, odnos student-profesor i slično), kao i zbog čega preporučuje baš vas. Preporuka treba da pruži uvid u vaše znanje, aktivnosti i rezultate, radne navike, lične karakteristike i slično. Ako to možete da potkrepite nekim činjenicama i primerima, tim bolje. Na kraju, poslednji pasus treba da pokaže vaš potencijal da zadovoljite kriterijume programa za koji se prijavljujete, odnosno uverenje osobe koja vas preporučuje da ste vi odgovarajuća osoba za program. Ne zaboravite da stavite i datum pisanja preporuke. Preporuku naravno dajete toj osobi na uvid mada nemojte se čuditi ni ako se desi da je oni nekada potpišu i ne pročitavši je detaljno. Ali svakako nemojte računati na to prilikom pisanja preporuke :)

Takođe, ne zaboravite da samo pismo nikako ne bi smelo da bude duže od jedne strane A4 formata. Koristite standardne fontove, veličine izmedju 10 i 12.

Prosečna ocena:

3.08
Broj glasova: 839

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

 • Komentari


 • nenad

  pre 5 godina i 11 mesec

  Mlade dame i gospodo, to je danas fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, ja sam zavrsio smer za prevenciju i resocijalizaciju lica sa poremecajima u drustvenom ponasanju i sva je sreca da radim. Veoma je tesko kao specijalni pedagog naci posao pogotovo u skolama, a MISLIM da smo MI tamo najpotrebniji. Neka gospoda koja o tome odlucuje razmotri i taj problem, jer je maloletnickog nasilja sve vise, a granica pocetka delikvencije se spusta i do PRVOG razreda osnovne skole.
 • Nataša

  pre 5 godina i 11 mesec

  Ja mislim da je ovo zanimanje vrlo zanimljivo i poučno. Na neki način mlade osobe priprema za djecu i da se suoče sa tim ako im se sjeca rode sa nekim nedostatcima.. Planiram ovo upisati jer obožavam djecu i volim da provodim što više vremena sa njima
 • Marijana

  pre 5 godina i 12 meseca

  upravo tako Sonja..i moja preporuka ne upisute ovaj fakultet jer je naci posao u ovoj struci nemoguca misija..bar je tako moje iskustvo i nekilj ljudi iz moje okoline
 • sonja

  pre 6 godina i 1 mesec

  po zavrsetku studija stice se zvanje diplomirani defektolog, a ne profesor defektologije. to ne postoji, a verovatno bi bila osoba koja predaje defektologiju?

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.