Mobing

mobingŠta je to mobing?

Po svojoj strukturi, mobing je nasrtaj na čast i ugled, sadrži kletvu, uvredu, i kršenje osnovnih ljudskih prava, ali nije posebno naznačen kao kazneno delo. Seksualno uznemiravanje, ignorisanje, ismevanje, pretnje, zakidanje na zaradi... samo su neki od oblika zlostavljanja. Zato što je mobing široko rasprostranjena pojava, najčešće proučavana na radnom mestu a posledice se odražavaju na socijalno okruženje, radnu sredinu i na pojedinca, pa se problem posmatra sa medicinskog, sociološkog, pravnog i psihološko-psihijatrijskog stanovišta. Nastanku mobinga na radnom mestu doprinose nedovoljno transparentna atmosfera, jaka hijerarhija, nedostaci u internom informisanju, neadekvatnom ponašanju rukovodstva, nedovoljno razgarničena nadležnost i podela zadataka, nedostaci u rukovodjenju personalom, potiskivanje svadja i konflikata. Veoma važan uzrok pojave mobinga u nekoj ranoj sredini je svakako i veoma loša radna klima u kojoj vlada zavist, zloba, neprijateljstvo i pritisci. Neispunjene ambicije samo jednog člana radne grupe mogu biti razlog da on otpočne mobing, nebili time nekog (ili više njih) ponizio i diskreditovao u cilju isticanja svojih „sposobnosti".

Ko su žrtve?

Najčešće žrtve su:
„Poštenjaci" - koji uočavaju i prijavljuju nepravilnosti na poslu, mladi tek zaposleni i oni pred penzijom, mirni i povučeni radnici, zaposleni koji se plaše da ne postanu i sami žrtve ili ne izgube posao, radnici koji ćute i trpe, oni koji žele više samostalnosti u radu i bolje uslove, zaposleni sa nižom stručnom spremom...

Šta učiniti?

O onome što ste primetili obavestite svog predstavnika zaposlenih, člana Odbora za bezbednost i zdravlje na radu (Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu Sl.list 1001/05). Pokušajte razgovarati sa osobom koja je zlostavljana kao i sa osobom koja sprovodi to zlostavljanje. Dajte na znanju da je problem uočen. To ponekad znači prestanak mobinga. Kada uočite žrtvu mobinga, budite ljubazni, razgovarajte sa njom, pomozite joj. U slučaju psihičkih i telesnih poremećaja potražite savet psihologa, psihijatra, lekara medicine rada. Uradite bilo šta, što vam padne na pamet na pamet samo nemojte dozvoliti da se preko takvog ponašanja pređe ćutke, jer upravo zlostavljači to hoće.

Udruženje "Stop mobbing"

Prosečna ocena:

3.6
Broj glasova: 171

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.