Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Opuštena odeća na radnom mestu

Opuštena odeća na radnom mestuNije sva opuštena odeća prikladna za radno mesto. Ukoliko se u vašoj kompaniji podržava takozvani "business casual" kod oblačenja, to znači da je poželjno da se zaposleni osećaju udobno i komforno dok rade. Ipak, potrebno je zadržati izgled profesionalca, i zbog kupaca i klijenata, i zbog potencijalnih novih zaposlenih, i svih onih koji mogu da dođu u posetu. Opušteni poslovni izgled danas je postao rasprostranjen način oblačenja u nekim industrijama i oblastima rada. Pravila oblačenja se u korak sa trendovima takođe menjaju i postaju fleksibilnija, tako da lista onoga što se "sme" odnosno "nije poželjno" nikada nije potpuna. Osnova je uvek kod oblačenja koji je specifičan za svaku firmu, na šta morate dodati i malo svog sopstvenog prosuđivanja i razumne odluke kako da taj kod primenite. Jer nijedan kod oblačenja ne može propisati sve situacije i detalje.

Raspitajte se o politici oblačenja

Zato, kada počinjete da radite u novoj firmi, treba da se informišete o njenoj politici oblačenja i da svoje oblačenje na poslu uskladite sa onim što se od vas očekuje. U suprotnom, odeljenje ljudskih resursa može neprikladno obučenu osobu poslati kući da se preobuče i usmeno upozoriti. Ukoliko se i dalje nastavi kršenje pravila, HR menadžer bi mogao da preduzme disciplinske mere. Stoga, odlična je ideja da, ukoliko niste sigurni, potražite savet od HR sektora o tome gde je "mera" za vašu kompaniju, ukoliko pravila oblačenja na radnom mestu nisu već pismeno definisana.

U Njujorku, na Menhetnu naročito, "japanke" i papuče u nekim firmama će možda lako proći, i to ukoliko radite u kreativnoj industriji, slično kao i kod nas, dok u evropskim firmama uglavnom vladaju standardi po kojima se oblače zaposleni u Nemačkoj - ekscentrične stvari pogodne za disko-klubove, baš kao i sportska odeća, neće ostaviti utisak profesionalizma na mestu gde se radi.

Mera i u opuštenosti

Ipak, ponegde je, obično u korporacijama i firmama koje se drže zapadnog stila rukovođenja uveden tzv. opušteni petak. Tada smete da nosite, kao što i ime kaže, opušteniju odeću - možda su to farmerke, možda su trenerke.. to opet zavisi od firme u kojoj radite i kakav je standardni kod oblačenja.

Ali ni za opušteni petak ne možete preterati. Ono što nosite na plažu, ne bi trebalo nipošto da nosite na posao. Odeća koja previše otkriva, bilo da je reč o vašim leđima, grudima, nogama ili stomaku (o donjem vešu ne treba ni govoriti) takođe je neprikladna za posao, čak i u opuštenom kontekstu. U redu je nositi pantalone od pamuka i sintetičkih materijala i slično. Ali uglavnom zaboravite na bermude, trenerke, kratke šorceve i pantalone koje prate muskulaturu i koje nose biciklisti.

Ako nosite haljine i suknje koje su do ili malo ispod kolena, nećete pogrešiti - dužina u kojoj se prijatno osećate dok sedate i radite je prava dužina, a isto važi i za širinu suknje - previše uska ili kratka nije pogodna za svakodnevni posao. Mini suknje su uglavnom nepoželjne, isto kao i haljine za plažu. Doduše, nije redak slučaj da je u nekim srpskim firmama dozvoljeno do 10 centimetara iznad kolena, a što se dekoltea tiče do 20 centimetara mereno od brade, što opet zavisi od visine i ne treba primenjivati na sve bez razlike.

Obratite pažnju na poruke koje šalje vaša odeća

sličicaSasvim razumljivo, može biti poželjno da odeća ima logo kompanije u kojoj radite, i to se u multinacionalnim korporacijima ohrabruje. Van toga, uglavom su na odeći prihvatljivi znakovi sportskih timova, univerziteta i modni brendovi. Ovde povedite računa: previše upadljivo brendirana odeća znak je neukusa čim se popnete koji stepenik više od privremenog posla. Takođe, vodite računa da tekstovi i poruke na vašoj odeći ne budu uvredljivi za nekoga (npr. politički, diskriminatorni i dr.) jer vaše kolege i klijenti mogu loše reagovati na to.

Košulje, džemperi, puloveri, polo-majice su u redu, kao i većina jakni koje možete da nosite uz odelo, pa i sportske jakne, ukoliko ne krše neko od pravila oblačenja u firmi (ekscentrične, preterane, prekratke...). Ako je jako toplo, ne zaboravite da ispod košulje obučete majicu ili potkošulju, ovo će vas spasiti neprijatnih fleka. Majice otkrivenih ramena izbegavajte osim ako preko njih ne nosite još neki odevni predmet, top, sako, džemper, još jednu majicu ili haljinu. U nekim firmama su majice bez rukava i prihvatljive, ali ne i majice na bretele.


Pirsing treba da je neupadljiv, a tetovaža takva da može da se prekrije odećom, znači ne na rukama, vratu, temenu...Vezano za parfeme, budite umereni - neki ljudi su alergični na sastojke pojedinih mirisa. Takođe, nakit i šminka treba da su diskretni i ne previše upadljivi.

Neverbalna komunikacija, to jest položaj tela, gestovi i pokreti su jako bitan činilac celokupne komunikacije i u utisak koji odajemo neizostavno ulazi i deća, koja je možda prljava, izbledela ili šlampava. Preporučljivo je, bez obzira na trendove, držati se saveta svojih baka i majki: odeća uvek treba da je ispeglana i čitava. Svaki šav treba da je na svom mestu, a cipele očišćene. I ako se toga držite, nećete pogrešiti.

Podelite savet

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta