Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Horizontalna pomeranja u firmi

Horizontalna pomeranja u firmiPromene posla u sklopu jedne kompanije mogu ići vertikalno i horizontalno. Vertikalne promene tj. napredovanje na poslu jedan stepenik više na korporativnoj lestvici nose veću odgovornost i veću platu i uobičajena su za velike kompanije gde su napredovanje, obuka, mentorstvo i projekti na kojima možete da se pokažete - imperativ. Ovo praktikuju neke korporacije, gde jedan da bi napredovao mora da ostavi ispod sebe nekoga ko će ga naslediti, dok se u drugim, firmama sporije dolazi do boljih pozicija usled drugačije korporativne klime i poslovnih običaja, ali često se u firmama i kombinuju vertikalna i horizontalna pomeranja.

Nije redak slučaj da se usled relativno fiksirane vertikalne menadžment strukture praktikuju takozvana horizontalna pomeranja, naročito u onim firmama gde se napreduje u skladu sa godinama staža, odnosno po senioritetu (javna preduzeća). Horizontalna pomeranja u okviru jedne kompanije znače da vi menjate odeljenje u kome ćete radititi, dok nivo odgovornosti i primanja mogu i ne moraju ostati nepromenjeni. Promene posla u vertikalnom pomeranju uglavnom su rado prihvaćene i veoma poželjne, dok su horizontalna pomeranja izvor dvoumice i kolebanja - šta uraditi?

Šta vam donosi novo radno mesto?

Ukoliko već imate mogućnost promene radnog mesta, bilo bi dobro da to bude takvo radno mesto koje će se, uprkos istoj plati, ipak nekako isplatiti i dodati vrednost vašoj karijeri. Razmislite šta je to što je vas interesuje. Možda možete više da naučite na novoj poziciji? Možda ćete imati prilike da steknete one veštine koje vam nedostaju (u tom slučaju vam i cena na tržištu raste)? Da li će vam nova pozicija uvećati vidiljivost i povećati šanse da dođete na višu poziciju? Da li vaši novi nadređeni podržavaju ambicije zaposlenih i ulažu u obuku? Šta je ono u čemu zaista uživate na poslu i da li će tih elemenata biti i na novom radnom mestu, možda čak više? Postoji li mogućnost da se vratite na staro radno mesto ako to poželite?

Novi kolektiv

Značajni činioci u odluci o vodoravnom pomeranju takođe mogu biti kolektiv tj. buduće kolege sa kojima ćete sarađivati i deliti radno mesto, kao i vaš novi šef. Ova promena za vas može biti vrlo pozitivna, ali može i da vam se zadesi recimo nezgodan nadređeni. U svakom slučaju, promena tima i okruženja (pogotovo u većim firmama gde možda ne poznajete dovoljno tim u koji prelazite) će zahtevati od vas dodatni trud za uklapanje sa novim kolegama, dokazivanje na poslu i sl. Ovo spada u najindividualniju kategoriju i ukoliko postoji bilo kakav problem vezan za ovo, sami morate da razmislite i odlučite da li možete da se nosite sa tim ili ne.

Mogućnost razvoja i usavršavanja

Ukoliko vam se ukaže prilika da pređete u drugi sektor iste firme, preporučljivo je obaviti istraživanje slično onome kao kad konkurišete na novi posao, dakle, dobro se raspitajte. Može da se desi da otkrijete da će potreba za tim radnim mestom uskoro prestati, i u tom slučaju verovatno nećete preći (bolje je biti na platnom spisku nego van njega, zar ne?). Takođe, može da se dogodi da se stvori mogućnost prelaska u inovativan sektor u koji kompanija polaže mnogo nade i da vam ovakvo pomeranje po horizontali donese napredak brže nego što ga očekujete. Zato se potrudite da dobro razumete ulogu koju vaše novo odeljenje ima u kompaniji i saznajte kakva je dugoročna perspektiva. Ako ne možete da ustanovite na koji način ovo odeljenje pomaže da se ispune ciljevi kompanije, sačekajte na neku drugu ponudu - nema smisla promeniti posao samo zato da biste ga uskoro izgubili.

Šta ako je plata manja?

Ukoliko vas na poziciji o kojoj treba da odlučite čeka manja plata, razmislite o finansijskim posledicama koje to može da nosi, pogotovo ako to podrazumeva nižu platu. Ukoliko možete sebi da priuštite manji dohodak a posao vam se dopada, onda nema razloga da ga ne prihvatite. U principu, ukoliko novo radno mesto nosi više mogućnosti za rast, razvoj, učenje i sticanje novih veština, a sve to uz isti ili manji iznos novca, ovo će ipak doneti očigledan benefit. Ako toga nema, a nudi vam se značajno manja plata, zapitajte se koliko dugo ćete biti zainteresovani za taj posao i zbog čega.

Primer za mogućnost vertikalnog i horizontalnog pomeranja

Na primeru šeme jednog ministarstva, može se videti da bi vertikalno napredovanje bilo recimo prelazak sa operativne pozicije u odeljenju za analitičko-pravne poslove, na mesto rukovodioca Sektora za normativne i pravne poslove i harmonizaciju propisa. Horizontalno pomeranje bi bilo npr. ako sa pozicije u Odeljenju za pravne poslove pređete u Odeljenje za finansijske poslove.

Horizontalnapomeranja  
   

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta