Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kada prijatelj postane vaš šef

Kada prijatelj postane vaš šefVaš najbolji drug sa posla je upravo unapređen. Naravno da želite da budete srećni zbog velike i važne promene ali imate i pomešana osećanja u vezi sa tim da li će se vaš odnos pun poverenja nastaviti ili ne, i niste sigurni šta sada da radite.

 U tom slučaju veoma je veliki izazov pred vama - da održite odnos na nogama. Ono što je vama čudno (da se dojučerašnja postavka stvari i odnosa menja) vašem unapređenom prijatelju može biti vrlo prirodno: rezultat je povređeno prijateljstvo i vi počinjete sve manje da marite, manje da ga slušate, na kraju i da ga poštujete, i nimalo nevažno: da implementirate njegove ili njene odluke.

Borba sa osećanjima

Bob Gan, autor knjige "Kako preživeti unapređenje" kaže da su ova osećanja normalna.
- Nema potrebe da osećate krivicu ukoliko zajedno sa dobrim osećanjima u vezi sa vašim prijateljem ide i poneka negativna emocija. To je prirodno: ljubomora, zapitanost "zašto on a ne ja", samosažaljenje, nemir, "s kim ću sad da delim svoje brige", ili "ups, voleo bih da nisam rekao one grozne stvari o firmi i onome ko je sada šef šef" - kaže Gan.

Veoma je važno da uspostavite kontrolu i ne dozvolite sebi da ove emocije prevladaju. Umesto na sebe, fokusirajte se na posao pred vama. Sredite svoje emocije: promislite o njima i pretresite uzroke, ali tu stanite. Sad bacite pogled na novi kancelarijski pejzaž iz perspektive vašeg starog prijatelja i - novog šefa.

Pripazite na ponašanje

Bez obzira na to koliko se vaš prijatelj trudio da se pripremi za novu rukovodeću ulogu, postoji veliki jaz između (mirnog) posmatranja i (tihog) kritikovanja (zajedničkog) šefa i onoga što je novi zadatak vašeg prijatelja: preuzimanje odgovornosti za održavanje radne klime takvom da svako u njoj može da da najbolje od sebe, da nastavi da radi dobro i neometano. Vaš stari drugar a novi šef zakoračio je u novo polje rada, sam, žonglirajući sa novim problemima i pritiscima, zahtevima i odlukama koje treba doneti. Iz tog ugla, probajte da svoju pažnju sa toga šta vaš novi šef može da uradi za vas, preusmerite na to kako vi možete njemu da pomognete da uspe - od ovoga će imati korist i kompanija i prijatelj i vi.

Ako se tako postavite, ne samo što ćete na konstruktivan način izaći na kraj sa prvobitnim pomešanim osećanjima, već će vam želja da mu pomognete brzo povratiti samopouzdanje i uspostaviti ponovo most koji ste i ranije imali. U stvari, ovo bi moglo da vam itekako pomogne u sledećem periodu kada se mogućnost da se zamene uloge ponovo pojavi.

Nekoliko saveta šta da učinite i kako da se postavite:

  1. sličicaPojasnite nove uloge i budite što je moguće precizniji oko toga. Pokažite poštovanje u odnosu na novu poziciju vašeg prijatelja, ne smetnuvši s uma njegov karakter
  2. Budite dobri. Možete, na primer, da mu pomognete tako što ćete na sastancima postavljati pitanja i dodavati komentare koji će održati pozitivan ton i pomeriti diskusiju bliže cilju
  3. Istupite i vi. Sada je prilika da pokažete kako možete da ponesete i veći deo odgovornosti i vođstva
  4. Budite proaktivni i uzmite inicijativu. Na posletku, sada imate šefa koji veruje u vas.

Ako je to bila pozicija za vas

Ukoliko se dogodi da vaš prijatelj dobije poziciju u kompaniji za koju ste bili viđeni i vi i koju ste oboje želeli, probajte da posmatrate širi kontekst: mnogo je bolje da je vaš nadređeni neko koga poznajete nego da su uzeli nekog novog ko nije iz vaše firme. Normalno je da se malo razočarate, ali on ili ona vam je i dalje prijatelj, a osobina prijateljstva je da prijatelji ne izneveravaju jedni druge, naprotiv - vrlo su lojalni i privrženi.

Zato, umesto da okrenete leđa vašem ortaku, približite mu se. Iskoristite tu posebnu istoriju prijateljskog odnosa, zajedničko znanje i dileme za koje znate da ima, tako da mu pomognete da ponese teret svoje nove uloge.

Nemojte razgovore ograničavati na strogo poslovne teme: odvucite ga ponekad na ručak i razgovarajte o stvarima koje nemaju veze sa poslom. Bićete iznenađeni koliko retko bilo ko zove šefa na ručak bez prethodno pripremljene agende!


Najvažnije: smejte se zajedno - to što ćete ga raveseliti i popraviti mu raspoloženje je od suštinskog značaja za dobro razmišljanje! Ukratko, upravo je sada pravo vreme da budete baš-baš dobar drugar.

 

Sastavljeno na osnovu:

Your friend: Your new boss, Margot Carmichael Lester, Monster

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta