Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako da se uklopite na radnom mestu

Kako da se uklopite na radnom mestuZa neke od nas ni sama plata, olakšice koje na poslu imamo ne mogu da se mere sa dobrom atmosferom i kolektivom na poslu. Međutim šta ako je obrnuto i ako vašem poslu iz snova nedostaje ta jedna nit kako bi sve bilo savršeno. Svi mi imamo potrebu da uspemo i da se dokažemo na poslu, ali šta ako naiđemo na otpor kod kolega?

Puno stvari možemo sami da uradimo ali puno nam znači ako nešto možemo podeliti sa kolegama pa makar to bilo i samo na verbalnom nivou. Ništa se neće rešiti samo od sebe a čekanje može samo da pogorša situaciju. Uradite sve što je u vašoj moći da se situacija reši.

Dajte sve od sebe!

Koliko god se ne slagali sa svojim kolektivom, važno je da ostvarite saradnju. Ukoliko sam posao nije takav da se izvršava individualno, timski rad mora da postoji i nastojte da date sve od sebe kako bi to omogućili. Preuzmite inicijativu u izvršavanju svojih obaveza. Ne čekajte da vam posao "padne sa neba" ili da ga neko drugi odradi. Produktivnost treba da bude na prvom mestu pa čak i ako ne postoji dobra saradnja u dodeli radnih zadataka dajte sve od sebe da oni budu izvršeni koliko god ste u mogućnosti.

Niko ne može da porekne da je vaša karijera u vašim rukama, daleko da taj teret ne mogu da olakšaju vaše kolege ali sve se svodi na vas i na odluke koje sami donosite. Ukoliko je radna atmosfera u duhu "svako za sebe", nemojte očajavati, dok vam niko ne "odmaže" imate uslov za napredak

Negujte prijateljstva na poslu!

Ukoliko postoje konkretne nesuglasice sa nekim od kolega, jedno od rešenja bi bilo da pokušate da nasamo popričate sa njim/njom i pokušate da rešite nesporazume ako je moguće i prevaziđete konfliktne situacije što je bezbolnije moguće. To nije moguće uvek i sa svakim ali na vama je da date svoj maksimum.

Posao će vam, naravno, biti u mnogome olakšan ukoliko ga radite među prijateljima. Ako postoje negativni ljudi kojima socijalizacija nije na prvom mestu, sigurno postoji bar neko sa kim možete da komunicirate. Prema tome nemojte se zatvarati u "četiri zida" svoje kancelarije već pokušajte da održavate kolegijalnost pa i prijateljstvo sa ljudima koji su ka tome otvoreni. Potrudite se da ih upoznate i da se adaptirate što je bolje moguće.

Obavestite šefa!

Obavestite šefa o aktuelnoj situaciji na poslu. Ne treba da budete tužibaba ali imajte u vidu da je bolje po sve ako se zna koren problema i ako se na njega utiče na vreme. Ovakvih situacija na poslu treba da bude što manje jer u svakom slučaju utiču na produktivnost. Zato se i sami potrudite da budete maksimalno profesionalni, ne morate vi da volite svakoga ko radi sa vama, ali morate da ih poštujete i da budete u stanju da komunicirate na poslovnom nivou.

Ukoliko je nekolegijalnost ustaljena već neko vreme, vaš poslodavac će, ukoliko zna za problem, moći da raspoređuje zadatke tako da oni budu urađeni što je bolje moguće. Naravno, ovakve situacije bi najbolje bilo rešavati tako da do njih ni ne dolazi ili da one imaju minimalan uticaj, ali ponekad iz mnogo različitih faktora to nije moguće. Na vama je da se potrudite da ne provocirate i uzvratite osmehom gde god je to moguće ali držite do sebe i to je važno.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta