Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Najčešće greške prilikom intervjua za dobijanje posla

Najcesce greske na intervjuu
Intervju za posao predstavlja veoma važan korak u razvijanju karijere i uspeha svakoga od nas te je normalno plašiti se i imati tremu u takvoj situaciji. Međutim, baš zato je potrebno i dobro se pripremiti kako se intervju ne bi pretvorio u fijasko nego kako biste "zablistali" u očima budućeg poslodavca.


Deo poslodavaca je dovoljno iskusan da u ovakvim situacijama može da prepozna koje su to sitne greške koje činimo zbog treme i straha, a koje su posledica neiskustva, loših radnih ili životnih navika i principa, međutim nisu svi poslodavci toliko vešti. Dakle, treba da se upoznate sa krupnijim propustima, ali i sitnicama koje bi mogle da osujete vaš pokušaj da se pokažete u najboljem mogućem svetlu i, stoga, evo nekoliko najčešćih grešaka koje poslodavci primećuju.

Neprofesionalan nastup kandidata

Kašnjenje na intervju - "vreme je novac" i veoma je bitno da pokažete poslodavcu da znate da cenite tuđe vreme time što ćete doći na vreme, čak i koji minut ranije. Zapamtite, ovo je intervju za posao, ne nalaženje sa prijateljima na kafi. Ako kasnite već na intervju, šta poslodavac može očekivati kasnije ako vas zaposli? Međutim, ako iz objektivnih okolnosti ipak zakasnite, obavezno se u startu izvinite, objasnite da imate opravdan razlog za kašnjenje i zamolite da vas prime na intervju.

Neodgovarajuća postavka prema poslodavcu, odnosno previše hladan ili previše prisan odnos prema članovima komisije za prijem novih radnika - naime, trudite se da zadržite profesionalni ton razgovora i pokažete da ozbiljno shvatate mogućnost zaposlenja u njihovoj firmi. Suviše prisan odnos nije adekvatan jer je reč o poslovnom okruženju i ljudima koje ne poznajete. Ali, sa druge strane, suviše hladan nastup može da vas predstavi kao zatvorenu osobu koja nema dobre odnose sa ljudima ili ih teško izgrađuje.

Obraćanje sa „ti" - bez obzira koliko je atmosfera opuštena i razgovor prijatan, bez obzira što su intervjueri možda vašeg godišta, ukoliko vam oni ne predlože da pređete na „ti", nemojte to samoinicijativno raditi jer se to može oceniti kao znak nepoštovanja. Setite se - ovo je formalni, poslovni razgovor.

Korišćenje lokalizama i/ili slenga u govoru - na intervju za posao treba da se pokažete kao ozbiljna, obrazovana i pouzdana osoba, a to nećete postići korišćenjem uličnog govora, već pravilnim izražavanjem.

Činjenica da ne govorite lepo o prethodnom poslodavcu - bez obzira na to koliko vam je bilo teško na prethodnom radnom mestu, ne treba to da ističete na intervjuu za posao jer potencijalni poslodavac može da pomisli da biste tako pričali i o svom iskustvu u njegovoj firmi. Sa druge strane, ne treba ni da se pretvarate da je sve bilo "med i mleko", ako ste radili u objektivno lošim uslovima kod prethodnog poslodavca, ali to ne treba da bude fokus vašeg razgovora. Ako vas pitaju, možete na korektan način i ukratko objasniti koje probleme ste imali na prethodnom poslu, bez "pljuvanja" bivših kolega, poslodavca i slično.

Nezainteresovanost kandidata za posao i profesionalni razvoj

sličicaNedostatak entuzijazma i želje da radite baš taj posao i baš kod tog poslodavca - dobrom poslodavcu je cilj da zaposli pouzdanog i lojalnog radnika, nekoga ko će na posao dolaziti sa osmehom na licu, radujući se novom radnom danu i ko će sa zadovoljstvom isticati firmu u kojoj je zaposlen i voleti posao koji obavlja. Ako vam je baš svejedno koji posao i za koga ćete da radite, onda vi niste ta osoba.

Nedostatak plana buduće karijere, odnosno neposedovanje vizije o sopstvenom profesionalnom razvoju u budućnosti - iz ovoga poslodavac može da zaključi da ste neodlučni i nepouzdani jer se vaše želje mogu promeniti svakog časa, što može dovesti i do vašeg napuštanja firme u potrazi za novom karijerom. Naravno, ako ste tek na početku karijere, nije toliko strašno ako nemate jasnu viziju svog profesionalnog razvoja, ali to nije prihvatljivo ako već imate dovoljno radnog iskustva iza sebe i pogotovo ako konkurišete za ozbiljnije pozicije.

Naglašavanje privatnih ili poslovnih planova koji pokazuju da nemate nameru da se zadržavate u kompaniji kod koje ste došli na intervju - kao što smo već naveli, poslodavac želi lojalnog i pouzdanog radnika, a ovime mu jasno stavljate do znanja da vi to niste.

Nepoznavanje kompanije tj. činjenica da nikad pre toga niste čuli za kompaniju ili da malo znate o njoj - ovim pokazujete da vam je bitno samo da radite, bez obzira na to za koga. Sa druge strane, ukoliko se, pak, informišete o firmi i njenom poslovanju, jasno ćete im staviti do znanja da smatrate da je baš to radno mesto savršeno za vas.

Prenaglašavanje finansijske strane - vaš cilj na intervjuu jeste da pokažete poslodavcu da ste zainteresovani za to radno mesto i to baš u njihovoj firmi, a vašim izrazitim interesovanjem za novac poslodavac stiče utisak da vam je novac jedina motivacija za rad i zaposlenje. Naravno, finansijski aspekat rada je veoma bitan i ne očekuje se da radite za džabe. Međutim, zapitajte se gde biste radije radili - u firmi koja ulaže u ljude, gde možete da napredujete i kao osoba i kao profesionalac i slično, ili u firmi sa lošim međuljudskim odnosima i velikom fluktuacijom zaposlenih, ali gde su plate malo veće nego u prethodnoj firmi.

Nefleksibilnost, odnosno nepostojanje volje za promenom prebivališta, za rad u smenama, za promenu radnog mesta i sl. - ukoliko zaista želite da radite za dotičnog poslodavca, a za to je, pritom, potrebno da se prilagodite određenim uslovima, preporučljivo je da to i uradite ili uspostavite kompromis sa poslodavcem. U suprotnom razmotrite da li je to uopšte posao za vas.

Nepostojanje želje za početak rada sa niže pozicije i želja za velikim uspehom, ali na brzinu - bez obzira na vaše prethodno radno iskustvo, treba da imate na umu da potencijalni poslodavac ne može da uloži svoje poverenje u vas odmah i da je potrebno da se dokažete na novom radnom mestu, stoga, nemojte odbaciti mogućnost zapošljavanja na niže pozicije za početak. Pogotovo ako ste na početku karijere i nemate još dovoljno radnog iskustva.

Nepostojanje želje za daljim usavršavanjem - ako konkurišete za iole perspektivnije radne pozicije, imajte na umu da je učenje i usavršavanje životni proces, samim tim treba da budete otvoreni za nova znanja i iskustva. Osim toga, poslodavci žele kvalitetne radnike, najbolje u svojoj branši, a taj nivo se postiže samo konstantnim učenjem i usavršavanjem.

Osobine i ponašenje koje nije primereno za intervju

sličicaNedostatak samopouzdanja ili preterano isticanje sopstvenih nedostataka - na intervjuu treba da istaknete svoje najbolje kvalitete i ubedite poslodavca da ste najbolji, odnosno da ste vi prava osoba za njegovu firmu i, nažalost, tu nema mesta za nedostatak samopouzdanja.

Nekomunikativnost, odnosno govor u nedovršenim rečenicama ili odgovaranje samo sa da ili ne - ukoliko poslodavac mora da izvlači odgovore iz vas može da pomisli da ste ili nezainteresovani ili nedovoljno interesantni. Drugim rečima, ukoliko imate šta da kažete o sebi, a da je relevantno za radno mesto, nemojte se ustručavati, već to i recite.

Loše samoprocenjivanje, odnosno preveliki ego, nadobudnost, precenjivanje sopstvenih kvalifikacija i mogućnosti i slično - naravno, treba da istaknete svoje kvalitete, ali treba naći granicu pa, u skladu sa tim, budite spremni da svoje tvrdnje potkrepite primerima ili kroz test. Dakle, pre nego što krenete da "zasipate" poslodavca svojim kvalitetima, zapitajte se da li biste bili u stanju to i da dokažete.

Nedostatak takta - ukoliko ste previše temperamentna osoba, pokušajte to da prebacite u drugi plan jer bi poslodavac mogao da pomisli da nemate osećaj za procenu situacije, kao i da se ne snalazite najbolje u odnosima sa drugim ljudima.

Netolerantne predrasude - vrlo je verovatno da biste na poslu bili u kontaktu sa drugim ljudima sa kojima biste povremeno mogli da dotaknete temu koja bi povukla sa sobom dosta nevolja i nesuglasica. Zato, ako ovakva tema postoji, potrudite se da je ne pokrećete na intervjuu i razmotrite sami sa sobom da li su vaša stanovišta na mestu ili je potrebno da ih promenite.
Revoltiranost i pesimizam - nijednom poslodavcu se neće svideti osoba koja je revoltirana i nervozna iz privatnih ili poslovnih razloga, koja svoje probleme svaljuje na stanje u državi, prethodne poslodavce i slično, stoga, nemojte svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem iskazivati na intervjuu za posao, već energiju utrošite konstruktivno - ne na kritikovanje nego na dokazivanje svojih sposobnosti.

Ciničnost / lenjost - imajte na umu da dobar poslodavac traži vrednu i iskrenu osobu koja je pritom vedra i otvorena za nova iskustva i saznanja. Dakle, ukoliko ste povremeno ili suviše cinični, potrudite se da promenite tu svoju osobinu i da je ne ističete previše na intervjuu za posao. Bolje je da budete iskreni prema poslodavcu u pogledu svojih vrlina i mana, ali da istaknete da ste spremni da ispravljate svoje nedostatke. Naravno, ako to kažete, onda morate tako zaista i da mislite. Takođe, ukoliko ne volite i/ili ne želite da radite u uslovima u kojima se zahteva visoka produktivnosti zaposlenih, zapitajte se da li vam je mesto na intervjuu za posao i da li je, možda, vreme da promenite svoje stavove i radne navike.

Precenjivanje, ali i preveliko potcenjivanje očekivane plate - mnogi kandidati nisu spremni za ovo pitanje ili izjavljuju kako je to nezahvalno pitanje ili odbijaju da daju odgovor. Imajte u vidu da je ovo uobičajeno pitanje na intervjuu pa vam je mnogo bolje da budete spremni za njega jer time vi poslodavcu pokazujete kako cenite sebe i svoje sposobnosti. Zbog toga je bitno da se ne potcenite suviše ali ni da tražite visoku platu koja nije u skladu sa vašim trenutnim kapacitetima i pozicijom za koju konkurišete. Ukoliko baš ne možete da odredite brojku, dajte neki raspon plate za koji mislite da je fer.

Loša neverbalna komunikacija

"Slab", odnosno suviše blag, suviše stidljiv, "mlak" nastup - sa ovakvim nastupom nećete zaintirgirati poslodavca, niti će on imati želju da vas ponovo pozove na sledeći intervju. Osim toga, poslodavac može da zaključi da ste osoba slabog karaktera ili da ste nezainteresovani za dešavanja oko vas, što svakako nije dobro kada konkurišete za posao. Mlako rukovanje takođe može da ukaže na slab karakter i nezainteresovanost.

Izbegavanje kontakta očima - skrivajući pogled i lutajući očima po prostoriji pokazujete svoju nesigurnost, nedostatak samopouzdanja i slabu veru u sebe. A ukoliko želite da ubedite poslodavca da ste vi prava osoba za posao, i vi morate da verujete u to i da se tako i predstavite.

Pokazivanje nervoznih navika - vrlo je verovatno da ćete biti nervozni tokom vašeg intervju usled treme i, u pokušaju da to prikrijete, ta nervoza može da se ispolji kroz cupkanje nogom ili nekontrolisane pokrete rukama. Ovo svakako treba da svedete na minimum jer je moguće da će poslodavac na osnovu toga zaključiti da ste i inače nervozni ili pod stresom.

 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (4)


 • Miroslav Milošević

  pre 2 godine i 1 mesec

  Saveti su odlični, primeri primenjivi skoro za sve oblasti. Sve pohvale.
 • Dragan Simic

  pre 3 godine i 10 meseci

  Za poslodavca i za zaposlenog najbolji je probni rad.
 • Miroslav Slavic

  pre 5 godina i 2 meseca

  Good ja
 • Nenad Kocić

  pre 6 godina i 6 meseci

  Realni saveti verodostojni realnim situacijama.