Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Prijateljstvo na poslu

Prijateljstvo na posluTeško da će bilo ko opovrgnuti značaj koji istinska prijateljstva imaju u našim životima. Ali kakva je njihova uloga na radnom mestu? Da li je pametnije držati svoj lični život odvojeno od profesionalnog ili tražiti priliku da zametnete seme prijateljstva u poslovnom okruženju?

Dr. Jan Jager, autor knjige "Moć prijateljstva i kako ono oblikuje naše živote" pronašla je da prijateljske veze na radnom mestu mogu da imaju značajan uticaj na karijeru: prijatelj će vas pre uputiti u to kako kompanija funkcioniše iznutra, daće vam dobronamernu kritiku vašeg rada ili rezultata, lakše ćete napredovati uz njegovu pomoć i podršku. Takođe, prijateljstvo na radnom mestu za posledicu ima kudikamo više uživanja u radu, a neretko i pospešuje kreativnost i produktivnost.

Timski duh ili zabušavanje?

Sa prijateljima su stvari uvek nekako jednostavnije i lakše i brže rešive, a to su poslodavci odavno prepoznali: u globalnim korporacijama gde je timski duh na ceni, dosta programa usmerava se na kreiranje i građenje prijateljske atmosfere, poverenja i čvrstih i dobrih odnosa među saradnicima, a sve radi - uvećanja produktivnosti i profita, pojednostavljenja procesa i efektivnosti.

Ono što eventualno može da zabrine svakog poslodavca je mogućnost da prijateljstvo pređe u - zabušavanje. Previše druženja loše deluje na produktivnost; uz to, kad se mnogo priča, veća je i verovatnoća da neke lične ili poslovne informacije budu podeljene sa pogrešnim ljudima, a grupisanje i stvaranje "klanova" na poslu može dovesti do favorizovanja jednih, i negativnog odnosa prema drugim zaposlenima.

Zauvek prijatelji?

Da li su prijateljstva koja razvijete na poslu suštinski drugačija od drugih prijateljstava? Na neki način, jesu, kaže dr. Jager. Posao je tu da vam omogući finansijsku sigurnost. Ukoliko dođe do situacije da morate da birate između čuvanja svog izvora prihoda i prijateljstva, većina ljudi će se opredeliti za to da zadrže posao.

Zato kada odlučujete da li da se upustite u blisko prijateljstvo na poslu, dobro razmotrite razloge i za i protiv: prava grupa prijatelja može imati veliki uticaj na vašu karijeru. Pogrešni prijatelji mogu da vas dovedu do otkaza.

Prijateljstvo sa šefom?

Smeju li i da li je potrebno da šefovi razvijaju prijateljske odnose sa svojim podređenima? Prijateljstvo sa nekim ko je na istom ili sličnom nivou je najlakše ostvariti. Međutim, problem može da se pojavi onda kada prijatelj postane zadužen da nadgleda i evaluira rad drugog prijatelja. Ukoliko pokušavate da se sprijateljite sa šefom, vaše kolege mogu da počnu da preispituju vaše motive. Ako pak šef krene da se zbližava sa vama, možete biti proglašeni za ljubimca.

Imajte na umu da prijateljstva na poslu vrlo brzo mogu da iščeznu: ukoliko pređete u drugi sektor, ili promenite poziciju u firmi, slične okolnosti koje su dovele do prijateljstva nestaju, i sa njima nekada odlazi i prijateljstvo.

Šta je najbolji indikator da li će prijateljstvo preživeti pomeranje na hijerarhijskoj lestvici? Stručnjaci kažu da su kod odistinski prijateljskog odnosa okolnosti samo povod za prijateljstvo, a da suštinu odnosa koji je neograničen pozicijom u firmi čini to što delite iste vrednosti i imate zajednička načela. To što radite u istom prostoru može biti okidač za prijateljstvo, ali za dublju konekciju je potrebno i dublje razumevanje. Da bi to opstalo, osoba zaista mora da vam se dopada, bez obzira na okolnosti.

Takođe, nije redak slučaj da pravo prijateljstvo procveta i produbi se tek kada prestane da bude ograničeno kancelarijom i firmom - tek tada početna inhibicija nestaje i razvija se dublji odnos! Na nesreću, mnogima se ovo nikada ne dogodi, jer instiktivno reaguju uzmicanjem kada dođe do otkrivanja "previše ličnih" informacija.

U svakom slučaju, dobar odnos sa šefom je svakako koristan i za vas i za šefa i za ceo tim. U suprotnom će se u firmi osetiti tenzija i negativni naboj između zaposlenih i šefova, što je kontraproduktivno za sve. I prijateljstva sa šefom svakako mogu biti lepa stvar ali imajte u vidu da uvek postoji granica između ličnog i profesionalnog odnosa - kad se radi - radi se, a kad se zabavljate - zabavljate se. Lični i profesionalni odnos moraju biti postavljeni tako da jedan na drugi ne utiču negativno, što nije uvek lako ostvariti.

Ortačenje: da ili ne?

Kako se onda snaći u vodama kancelarijskih prijateljstava? Evo nekoliko saveta:

  • sličicaPre svega, ako vam se neko poveri, budite diskretni i pažljivo promislite koju vrstu informacija možete da vi njemu poverite ili prosledite dalje
  • Ako mislite da bi prijateljstvo vas ili vašeg prijatelja moglo da stavi u kompromitujuću situaciju na poslu, razgovarajte o tome. Ako je potrebno, povucite se iz situacija koje bi mogle da predstavljaju sukob interesa
  • Pronađite šta u kodeksu vaše kompanije piše o prijateljstvima i pogotovo emotivnim vezama na radnom mestu i potrudite se da sledite postavljena pravila
  • Ne zaboravite da je za svaki odnos potrebno, osim početnog dopadanja, i poverenje koje mora da se utemelji u vremenu. Jedino tako, svesnom i postepenom izgradnjom fer odnosa, bićete načisto oko toga da li će prijateljstvo trajati
  • Uživajte u trenucima, i gledajte da nanižete što više takvih obostrano ugodnih trenutaka, uz ove ograde: ne konkurišite prijateljima, ne dovodite ih u situacije koje za njih mogu biti nepovoljne, sačuvajte za sebe ono što vam kažu i budite korektni. Ukoliko jedni drugima olakšavate rad i inspirišete za posao, to je dobit i za vas i za kompaniju: osim znanja i veštiina, sve se više gleda na to kakav je kvalitet odnosa koji razvijate sa klijentima, kupcima, kolegama...

U tom slučaju, dobri i prijateljski odnosi su vaš lični intelektualni kapital, a to je sve traženija roba na našem tržištu.

Pisano na osnovu: Workplace Friendships: Asset or Liability?
Susan Bryant, Monster

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta