Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Prvi dan na novom radnom mestu

Prvi dan na novom radnom mestu

Istražili ste detaljno čime se kompanija bavi, dobro ste se pripremili, prošli sve krugove selekcije i - eto vas na novom poslu. Prvi radni dan je jedinstvena šansa da ostavite prvi utisak. Ujedno, prilagođavanje novom radnom mestu, bez obzira da li ste hteli baš taj posao ili ste tu da zaradite novac koji vam je potreban, nosi izazove na koje treba biti spreman.

Dolazak na posao i osnovne pripreme

• Pre svega, dođite na vreme. Čak - malo ranije. Isplanirajte alternativne rute do posla - u slučaju zastoja i saobraćajne gužve, ovo će vam pomoći da stignete na vreme.

Raspitajte se unapred kako će vam izgledati prvi radni dan, kome treba da se javite.

Proučite dobro sve što vam daju da pročitate (to može biti kodeks ponašanja, oblačenja, vodič kroz organizacionu strukturu). Popunite sve formulare koje vam daju bez gunđanja

• Strogo vodite računa o tome gde je pušenje dozvoljeno, ako ste pušač - većina firmi ima vidno obeležen znak zabrane pušenja.

Upoznajte se sa okruženjem - gde je toalet, gde je restoran, ako nešto od opreme delite sa kolegama upoznajte se sa rukovanjem i načinom odlaganja opreme - gde šta ide.

Pospremite svoj radni sto, urednost je uvek prikladna za lep prvi utisak

Lozinke za pristup podacima i propusnice vidite da nabavite što pre, naravno za one podatke i / ili prostorije kojima vi možete imate pristup

Odnos sa kolegama

• Predstavite se kolegama i potrudite se da zapamtite imena. Ponovite ime svaki put posle upoznavanja, da bi se učvrstilo u vašem sećanju. Budite učtivi - rđav prvi utisak se ne popravlja lako.

• Prvog dana pitanja su vrlo poželjna - svi vole da budu od pomoći jer se tako osećaju bolje, tako da nema potrebe da se sami "snalazite". Naprotiv, ukoliko odbijete pomoć računajte da će onima koje ste odbili biti neprijatno (možda će biti i uvređeni) i da vrlo verovatno neće hteti da vam pomažu kada to budete zatražili. Naravno, ne
treba ni da suviše gnjavite kolege za ono što možete da saznate ili uradite sami.

Pronađite zajedničke teme i ne trudite se da one nikako nemaju veze sa poslom. Muzika, knjige, sport, to je sasvim poželjno a izbegavajte za početak ekstremnije teme kao što su razvod, smrt, brak, religija, politika, seks, filozofija. Praktikujte jednostavnost i budite prirodni.

• Pauzu iskoristite da popijete kafu ili odete na ručak sa nekim od kolega. Sastajanje izvan radnog mesta ostavite za period kada profesionalni odnosi već budu postavljeni.

Obratite pažnju na tračeve ali ne učestvujte u njima. Informacije lične prirode zadržite za sebe. Sećate se "gluvih telefona"? E pa isto se dešava i u firmama, vi kažete jedno, a na drugo, kraju lanca izađe nešto sasvim drugačije. Imajte u vidu da ako vi sami dobro čuvate tajnu, nisu svi takvi virtuozi.

Dajte sve od sebe, ali nemojte preterati

Vodite beleške o tome što ste čuli i naučili. Uspostavite odmah kratkoročne ciljeve, a kako se budete upoznavali sa sistemom, moći ćete da postavite i dugoročne...

• Koliko god da poznajete svoj posao i da vladate zadacima koji su vam dodeljeni, upamtite da svako radno mesto ima svoj sopstveni način "kako se stvari rade": prvih nekoliko nedelja pa i meseci provešćete upoznajući se sa tim načinima. Nemojte (!) pokušavati ništa da promenite odmah na početku, ali ne potcenjujte to što ste novi - probajte da unesete malo svežine, novih ideja, energije i inicijative.

• Smešite se, budite pozitivni, i upoznajte svoje kolege: naročito je važno na početku otkriti ko je zaista autoritet i ko može da vam delegira zadatke, a ko samo pokušava da svoj deo posla prebaci na vas. Naročito izbegnite da se žalite - na kolege, na šefa, na bivše radno mesto.

Budite savesni u pogledu izvršavanja zadataka, i održavajte odnos sa šefom, bilo da je reč o evaluaciji vašeg rada, bilo da vam treba pomoć, konsultujte se jer treba da znate da li ste na pravom putu.

• Na posletku: nastavite da dolazite malo ranije, i nemojte prvi istrčavati kad dođe kraj radnog vremena.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (3)


 • Dragan Petrovic

  pre 9 meseci i 24 dana

  Pravi savet zlata vredi .

 • Miodrag Simeunovic

  pre 1 godinu i 10 meseci

  Zaista dragocen tekst.
 • Marija Šćepović

  pre 1 godinu i 10 meseci

  Hvala na ovako divnim sugestijama. ♥♥