Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Prvo pitanje na intervjuu - „Recite nam nešto o sebi”

slicica

Jedno od prvih i najčešćih pitanja na intervjuu za posao jeste „Možete li nam reći nešto više o sebi?". Ovo je pitanje koje poslodavcima služi, kako da vam pomognu da se oslobodite treme, tako i da otkriju kako percipirate sebe. Osmislite sada prvu rečenicu vašeg odgovora na ovo pitanje...

Ono na šta ste prvo pomislili najbolje odražava vašu ličnost, kao i vaše želje i težnje, čak i više nego što biste mogli da zamislite. Možda vam je prvo palo na pamet „Zovem se... imam ... godina i rođen/a sam u ...". U nekoj drugoj prilici, ovo je dobar način predstavljanja, međutim, to ipak nije rečenica kojom biste želeli da započnete intervju za posao.

Ja sam...?

Naime, kao što smo napomenuli, izbor informacija koje stavljate na prvo mesto, u neku ruku, odražavaju vaše prioritete u životu. Na primer, ukoliko pri odgovoru na ovo pitanje stavite fokus na vaš privatni život (porodica, prijatelji, ljubav, hobiji) odajete sliku osobe koja je potpuno posvećena svom privatnom životu i to joj/mu je na prvom mestu te da nije voljna/nema vremena da se posveti poslu u dovoljnoj meri.

Dakle, pitanje „Možete li nam reći nešto više o sebi?" u suštini predstavlja „Možete li nam reći nešto više o sebi u profesionalnom pogledu?" . Sa ovim pogledom na pomenuto pitanje povećavate svoje šanse za zaposlenje. Dakle, vi možete da pričate i o svojim hobijima, ukoliko ih možete predstaviti tako da svedoče nekom od kvaliteta koji se zahteva za poziciju za koju konkurišete.

Poslovni uspesi i veštine

Ovo pitanje vam daje odrešene ruke da istaknete sve svoje uspehe u karijeri i/ili studijama. Ukoliko vam ovo teško pada jer ste inače skromna osoba i ne volite da pričate o sebi, svoju skromnost ostavite na ulazu u kompaniju. Suština intervjua jeste da sebe „najbolje prodate" željenom poslodavcu, a sama prodaja počinje sa ovim pitanjem.

Slobodno navedite relevantne poslovne uspehe na koje ste ponosni i naglasite koji su to kvaliteti koji vas čine savršenom osobom baš za taj posao za koji ste se prijavili. Naravno, poželjno je da svoje kvalitete potkrepite primerima iz prakse, na primer, ako kažete da se odlično snalazite u timskom okruženju, navedite i situaciju u kojoj ste imali priliku da tu svoju sposobnost najbolje prikažete.

Informacije o privatnom životu

Kao što smo naglasili, ovo nije pitanje u kojem treba da pričate o svom privatnom životu te je deljenje ličnih informacija nepotrebno. Dakle, vaš bračni ststus, da li imate dece i koliko, s kim živite i kako provodite svoje slobodno vreme, nisu informacije koje treba da vas predstavljaju u odgovoru na ovo pitanje. Ukoliko, ipak, smatrate da je neka od privatnih informacija bitna za vaš profesionalni uspeh, tako je i predstavite, uz naglašavanje uticaja na vaše poslovne kvalitete.

Dođite pripremljeni na intervju

Kako je ovo najčešće prvo pitanje na intervjuu za posao, najbolje bi bilo da, na osnovu svega što smo vam savetovali, sastavite okvirno vaš odgovor. Ovo ne znači da taj pripremljeni odgovor treba da zapamtite od reči do reči i da ga izrecitujete tokom intervjua, već da na intervju dođete spremni, imajući u glavi osnovne smernice za odgovor. Ovako ćete smanjiti opasnost da oklevate u odgovoru i zvučite nesigurno i neuverljivo, a pritom ćete povećati svoje šanse za zaposlenje.

Iskrenost na prvom mestu

Šta god da je u pitanju, morate biti iskreni. Čak i da uspete da zavarate poslodavca, kad-tad, tokom rada, doći će do izražaja neslaganje vaših sposobnosti i veština sa onim čime ste ga zadivili na intervjuu. Naravno, vi svojim umećem izražavanja možete učiniti da vaše veštine zvuče još bolje i da zamaskirate donekle svoje nedostatke, ali treba biti oprezan u tome. Svako preterivanje se lako može otkriti te vam savetujemo da budete iskreni.

 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (2)


 • Milica Petrović

  pre 3 godine i 11 mesec

  Odlični saveti
 • zorana todorovic

  pre 4 godine i 10 meseci

  Postovanni, Po struci sam Diplomirani Ekonomista. Diplomirala sam na Fakultetu za Poslovne Studije u Vrscu. Odradila sam godinu dana Strucne prakse,u oblasti racunovodstva. Godinu dana je trajača praksa. Posao mi je potreban. Ukoliko imate potrebe za ekonomistima,aplicirali bi za mesto Vrsac. Ukoliko nemate potrebu,posto mi je posao potreban,mogu raditi i posao trgovca,ili marketera. Za sebe mogu da kazem,da sam vredna,komunikativna,kolegijalna i uporna. S postovanjem Zorana Todorovic
  • Poslovi Infostud

   Poštovana Zorana,
   Pogledajte aktuelnu ponudu poslova u Vršcu, na sledećem linku: https://poslovi.infostud.com/oglasi-za-posao/vrsac

   Pozdrav, Bojana.