Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Testiranje kandidata za posao

savet


Poslodavac vas je pozvao na testiranje za posao? Čestitamo! To znači da su vas vaša biografija i propratno pismo prikazali u dobrom svetlu. Sada imate priliku da se dodatno istaknete kao najbolji kandidat za posao.

 

Čemu služi testiranje za posao?

Biografija i propratno pismo mogu da kažu dosta o vama i vašoj stručnosti za obavljanje određenog posla, ali to često nije dovoljno. Ponekada je potrebna dodatna provera znanja, sposobnosti i predispozicija kako bi poslodavac mogao da odredi koga želi bolje da upozna putem intervjua. Dakle, testiranje možete da posmatrate kao samo jedan korak do intervjua za posao.

Kakvi testovi me očekuju?

Testovi su najčešće u pisanoj formi i vremenski su ograničeni. Naravno, moguće je da će vas čekati nešto drugo, ali kandidati se najčešće testiraju u dve oblasti:

 • testovi znanja i sposobnosti - ovo su testovi koji će skoro sigurno da vas dočekaju. Najčešće su namenjeni otkrivanju vaših verbalnih i numeričkih sposobnosti, kao i sposobnosti abstraktnog rezonovanja, u zavisnosti od pozicije koja je otvorena. Takođe, ovo mogu biti i testovi konkretnih znanja neophodnih za obavljanje posla za koji konkurišete. Možete da očekujete testove stranih jezika, pitanja iz opšte kulture i poznavanja rada kompanije, sve zavisi od poslodavca do poslodavca.
 • testovi ličnosti - zapošljavanje novog radnika je vrlo odgovoran posao za poslodavca i vrlo je bitno izabrati osobu koja će se uklopiti u radno okruženje u firmi i upravo zbog toga je bitno otkriti kakva je osoba koja se prijavila za posao. Ovi testovi imaju za cilj da otkriju kako biste vi reagovali u određenim situacijama, kao i kako biste se uklopili u postojeći tim. Usmereni su na različite dimenzije ličnosti i, osim toga što se bave pitanjem kako se osoba ponaša, bave se i pitanjem zašto se osoba tako ponaša.

Osim klasičnih testova, mogu da vas očekuju razni zadaci u kojima ćete imati priliku da pokažete kako biste se snašli u obavljanju konkretnih radnih zadataka na poziciji za koju konkurišete.

Kako da se pripremim i na šta da obratim pažnju?

Testiranje za posao nije kao test u školi, odnosno, ne postoji materijal iz kojeg možete da učite kako biste ostvarili maksimalan broj bodova. Naime, ovi testovi su namenjeni otkrivanju vaših postojećih sposobnosti, znanja i osobina koje govore da li ste adekvatni za obavljanje ovog posla.

Upravo zbog toga, evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

 • savetistražite čime se bavi kompanija - ovo će vam pomoći i pri intervjuu za posao
 • dobro se naspavajte i nemojte biti gladni - kako biste dali svoj maksimum, neophodno je da budete odmorni i orni za rad, bez razmišljanja o krevetu i hrani.
 • ponesite notes i olovku - vrlo je moguće da će ovo već biti obezbeđeno na testiranju, ali pripremite se za svaki slučaj
 • dođite par minuta pre ugovorenog vremena - bolje da poranite nego da zakasnite
 • dobro pročitajte / saslušajte uputstva za rad - nemojte misliti da će vam ovo bespotrebno oduzeti vreme, naprotiv, može vam biti od velike pomoći
 • teža pitanja / zadatke ostavite za kraj - nemojte „razbijati glavu" na teškim pitanjima ili zadacima jer vam to može oduzeti dragoceno vreme
 • nemojte prepisivati - ovo se i podrazumeva jer je fokus na vašim znanjima i sposobnostima. U suštini, kako možete biti sigurni da osoba pored vas zna odgovore? Takođe, ukoliko se otkrije, ovo može biti vrlo loše za vašu reputaciju.
 • na testovima ličnosti budite iskreni - nemojte davati odgovore koje mislite da poslodavac očekuje, to se lako otkrije. Imajte na umu da kod ovih testova nema tačnih i netačnih odgovora
 • ukoliko je test vremenski ograničen, vodite računa o vremenu koje vam je preostalo

Ukoliko ipak želite malo da se podsetite nekih činjenica i proverite svoje znanje onlajn, to možete uraditi u rubrici „Testovi znanja" na sajtu NajStudent.com.

Želimo vam puno sreće! :)

 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (5)


 • Dejan Dimovski

  pre 4 meseca i 5 sati

  Ne znam,citam sve ovo,ali neke stvari ne pisu,a to je..pr:ja sam se prijavio u Leoni pre sesnaest dana a po prijavi prvi dan su me pozvali na test koji sam uspesno uradio,a zatim bio i na intervju razgovoru za poso,gde su mi rekli da ce me zvati za 3-7dana jos na predavanje o leoniju,i VISE ME NISU ZVALI,MAKAR ONAVESTILI ZASTO,MAKAR REKLI DA SAM ODBIJEN,A ZVALI POSLEENE SVAKOJAKE I PRIMILI,I NIKO NEMA DA MI ODGOVORI,,ZASTO"

 • Danijel Jankovic

  pre 7 meseci i 2 dana

  Treba mi poso imam iskustva sa voznjom viljuskara i rad na njemu

 • Violeta Mitrovic

  pre 1 godinu i 9 meseci

  Treba mi posao i meni i suprugu. Jer smo radili u Apoteku Leskovac i neduzni ostali na ulici.
  • Poslovi Infostud

   Poštovana Violeta,
   Pogledajte oglase na sledećem linku.

   Pozdrav, Bojana.
 • Zoran Ristiwojewic

  pre 2 godine i 8 meseci

  Pa ja znam da wozim kombi a plate ko plte srbija je to
 • Gordana Teodosijevic

  pre 6 godina i 4 meseca

  cesto testiranja sluze poslodavcu da vidi sa kakvim kadrovima moze da ra;una.