Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Drugi krug intervjua za posao

slicicaČestitamo! To što ste pozvani na drugi krug intervjua znači da vaš potencijalni poslodavac već ozbiljnije razmišlja o tome da baš vama ponudi zaposlenje. Sada je vreme da pohvalite sebe za postignuti uspeh i da se pripremite najbolje što možete za sledeći intervju, kako biste osigurali svoje zaposlenje.

Zašto je drugi intervju bitan?

Možda ste se zapitali „Zašto moram ponovo da se dokazujem? Zar nisu dobili sve potrebne informacije do sada? Zašto su tako neodlučni?". Verovali ili ne, potencijalni poslodavac putem drugog intervjua ne želi vama otežati dolazak do odgovarajućeg zaposlenja, već upravo suprotno...

 
Naime, jedan od razloga za to što se sprovodi više krugova intervjua jeste provera da li se kandidat uklapa u kompaniju, njenu politiku, ciljeve ili već postojeći tim. Ovo je važno, kako za poslodavca, tako i za vas (možda se vama, nakon zaposlenja, ne bi svidela zaduženja ili radna atmosfera). Zbog toga je dodatno međusobno upoznavanje tokom drugog intervjua važno. Šta više, poznati biznismen Brajan Trejsi, recimo, poslodavcima preporučuje da svoje kandidate za bitnije radne pozicije upoznaju kroz bar tri intervjua koja se održavaju na tri različita mesta. Jer se tako ljudi bolje upoznaju u različitim situacijama.

Osim toga, poslodavac mora detaljnije da proveri vaše sposobnosti. Složićete se da bi bilo besmisleno podrobno ispitati svakoga ko je ušao u prvi krug intervjua. To bi bilo suvišno maltretiranje kandidata i uzaludno trošenje vremena, kako poslodavca, tako i kandidata. Ali zato drugi krug intervjua pruža priliku da se uđe u detaljniju proveru vaših kvaliteta, veština i motivacije. Stoga budite spremni na to da će pitanja u ovom krugu verovatno biti konkretnija, a možda i oštrija.

Drugi intervju vam pruža i priliku da, osim isticanja svojih kvaliteta i uveravanja poslodavca da ste „stvoreni za taj posao", postavite sva pitanja koja vam se motaju po glavi u vezi vašeg potencijalnog zaposlenja. Na ovaj način i vi možete da ocenite da li je baš ta radna pozicija i baš taj poslodavac idealan za vas.

Priprema za drugi intervju

Drugi intervju možete da posmatrate i kao drugu šansu. Možda vam se čini da ste na prethodnom intervjuu rekli nešto pogrešno i to biste voleli da ispravite - ovo je vaša prilika. Posebno je poželjno da saznate tačne odgovore na ona pitanja ili testove za koje mislite da ste ih loše uradili ili niste znali odgovor na prethodnom susretu. To pokazuje da ste spremni da radite na svojim propustima, da se usavršavate i da vam je stalo da dobijete posao. U suprotnom, šaljete poruku da baš i niste zainteresovani za ono što se dešavalo na prethodnom intervjuu, a dobri poslodavci ne žele nezainteresovane radnike. Ali, svakako, bilo da ste sigurni da je prvi intervju prošao savršeno ili znate da ste grešili, priprema za drugi intervju je neophodna.

U suštini, priprema za svaki intervjua je vrlo slična, s tim da je za svaki sledeći nivo potrebno sve detaljnije pripremiti. Dakle, detaljnije proverite sve o kompaniji što bi moglo da vas zanima i ocenite da li je on pravi poslodavac za vas, pređite detaljnije pitanja koja bi mogli ponovo da vam postave, odaberite odgovarajuću garderobu za intervju, noć pred intervju se dobro odmorite jer drugi intervju može da potraje i dosta duže i dođite par minuta pre zakazanog vremena.

Šta mogu da očekujem na drugom intervjuu?

sličicaDrugi krug intervjua može biti klasičan ili grupni intervju, može se sastojati iz više delova, sa pauzama ili bez. Nemojte se čuditi ako vas u toku ovog kruga provedu kroz prostorije kompanije kako biste se upoznali sa okruženjem. Moguće je i da će se ponavljati neka pitanja, na koja ste već odgovarali na prvom intervjuu, a uzrok tome može biti potreba za dodatnim objašnjenjima ili promena osoba koje vas intervjuišu.

Kako god bilo, jedna od stvari koje sigurno možete očekivati na drugom intervjuu jeste mogućnost da svoje teorijsko znanje predstavite kroz primere iz prakse. Dakle, pripremite se na pitanja: „Kako biste vi poboljšali...? Šta biste uradili kada...? Kako biste se snašli u situaciji da...? Navedite nam konkretan primer u kome ste vi uspešno rešili problem... Opišite nam situaciju sa vašeg prethodnog radnog mesta u kojoj ste pokazali svoju veštinu da..."

Šta da pitam potencijalnog poslodavca?

Pošto ste sada već korak bliže zaposlenju, bilo bi dobro da se raspitate o samom radnom mestu i zaduženjima. Ovo će pokazati i poslodavcu da vas zaista zanima zaposlenje u njihovoj kompaniji, a pomoći će i vama da odlučite da li je to zaista posao za vas. Takođe, bolje ćete moći i da odgovarate na pitanja koja vam se postavljaju, kad znate otprilike koja su očekivanja poslodavca od osobe na tom radnom mestu.

Evo nekih pitanja koja biste mogli postaviti potencijalnom poslodavcu:

  • Kako bi izgledao moj radni dan?
  • Koja bi bila moja osnovna zaduženje?
  • Šta se očekuje od mene u prvih šest meseci?
  • Da li bih radio sam ili u timu?
  • Ko bi bio moj nadređeni tj. kome bih odgovarao za svoj rad?

Takođe, drugi intervju je idealna prilika da pitate poslodavca da li ima neke nedoumice što se tiče vaše prijave i da li postoji neki aspekt koji bi mogao da zasmeta pri vašem zaposlenju. Nakon toga, potrudite se da sve njihove nedoumice odagnate i da ih ubedite da nema sumnje da ste prava osoba za njih. Naravno, ako je to zaista tako. A ako nije, onda razmislite da li ste vi prava osoba za ovo radno mesto. Jer ako niste, onda verovatno na tom poslu nećete biti srećni ni vi ni poslodavac.

Ipak, imajte u vidu da poslodavci mogu sa razlogom biti šturi u davanju odgovora na pitanja o tome šta im „smeta" u vašoj prijavi za posao i slično. S obzirom da oni još nisu doneli odluku o tome koga će zaposliti i proces selekcije je još u toku, vaganje pluseva i minuseva kandidata je osetljiva stvar. I realna procena se može dati tek kad se proces selekcije završi. A nadamo se da će se završiti u vašu korist i na zadovoljstvo vašeg budućeg poslodavca...

Želimo vam puno sreće! :)

Podelite savet

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta