Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Za koju od dve ponude za posao da se odlučite?

dve ponude za posaoKoliko puta svako od nas teži boljem ali ne napušta sigurnije? U vreme kada promovišemo napredak i usavršavanje na svim životnim poljima, navika se suprotstavlja potrebi. Ukoliko želimo da napredujemo u karijeri, promena posla nije ništa neobično. Ali šta ako konkurišemo na više mesta odjednom, za koji posao da se odlučimo? Šta ako moramo da biramo između posla koji bismo radije radili i posla za koji saznamo da smo dobili?

Da li možete da priuštite sebi rizik?

Sve zavisi od slučaja do slučaja, ne nalazimo se svi u istim situacijama pa ne možemo da generalizujemo, ali opšta pravila postoje. Ukoliko nam je promena posla hitna stvar (zbog finansijske situacije ili nekog drugog razloga), koja ne može da čeka, tada savetujemo da prihvatite onaj posao koji vam je sigurniji pa čak i ako biste njega sa manje volje radili.

Bespotrebno je napomenuti da ukoliko imate izbor između dva posla i čekanje vam nije problem - izaberite onaj koji biste više voleli i na taj način ćete vi biti srećniji i ispunjeniji. Takođe ćete biti i produktivniji i motivisaniji da obavljate svoje dužnosti a to znači i da će poslodavac biti zadovoljniji vama jer će rezultati rada biti očigledniji.

Zatražite malo vremena za donošenje odluke


Ukoliko se nađete u situaciji da posao čekate kod dva poslodavca od kojih jedan preferirate, a javi vam se poslodavac koji vam nudi onaj posao koji biste manje želeli da radite, savetujemo vam da tražite vremenski rok tj. treba da pitate poslodavca do kada je potrebno da date odgovor da li ćete prihvatiti posao. A cilj toga je da razmislite, odlučite i možda i sačekate rezultate druge prijave. Od prvog poslodavca možete tražiti vreme da razmotrite ponudu, pa i ako vas pita zbog čega želite to vreme - budite iskreni. Ukoliko budete poslodavcu rekli da vam se sviđa ponuda ali da očekujete odgovor od još jedne firme, obavezno naglasite da je i za njega važno da vi budete sigurni u svoju odluku jer time i on dobija boljeg i produktivnijeg radnika a tako će i on biti srećniji.

Ako ste sigurni u odluku, bićete više motivisani za posao


Za koju od dve ponude za posao da se odlučimIpak, ako poslodavcu kažete da želite da razmislite o njegovoj ponudi jer niste još sasvim sigurni da li da prihvatite posao, postoji mogućnost da se i on preispita i da počne da razmatra opcije da zaposli nekog drugog. Jer moguće je da ima i drugih dobrih kandidata koji žele baš taj posao i neće se premišljati oko njega, što poslodavcu može da uliva više poverenja da se će oni više truditi na poslu i biti verniji firmi. U ovom slučaju na vama je da usmerite poslodavca na pozitivnu stranu te situacije tj. da ga uverite da vi želite da budete maksimalno posvećeni i potpuno sigurni u svoju odluku. A kada budete sigurni i prihvatite posao, onda ćete moći maksimalno da se potrudite, da pokažete koliko možete da doprinesete njihovoj firmi i da ispunite njihova očekivanja.

Nakon svega toga, ukoliko ste dobili određeni vremenski rok u kojem treba da saopštite odluku a željena firma se još uvek nije javila - možete ih vi pozvati. Taj poziv ne bi trebalo da bude napadan i "agresivan". Staloženo pitajte kada će imati rezultate konkursa, uz objašnjenje da zovete jer ste imali još jednu ponudu za posao ali da vam je ovo bolja opcija i da biste tu radije radili.

Ukoliko se dogodi situacija da ste od poslodavca kod kog vam je posao siguran dobili određeni rok i pritome ste zvali poslodavca kod koga biste radije radili, ali oni neće imati rezultate konkursa skoro, na vama je da odlučite. Ne postoji univerzalno rešenje, pitanje je da li ste osoba koje će da ide na sigurno ili ćete da rizikujete tj. da li trenutno možete da priuštite sebi rizik? U kakvoj god situaciji da se nađete, važno je da budete iskreni, naravno ne na svoju štetu, ali ni laganje neće pomoći.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta