Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako izgledaju prvi dani za novozaposlene u doba korone u Levi9


levi9 online onboardnig - kako izgledaju prvi dani za nove kolege u levi9Ako tražite zaposlenje u oblasti informacionih tehnologija, Levi9 Technology Solutions vam može biti interesantan poslodavac.

Ako ovaj tekst čitate za vreme novogodišnjih praznika, velika je verovatnoća da razmišljate o promenama u okviru planova za Novu godinu. Znate već, čuvene novogodišnje rezolucije. Ipak, čini se da nikad nije bilo neizvesnije planirati, jer mnogi faktori zavise od pandemije korona virusa, a opet teško je baš sve aktivnosti držati na pauzi.

Jedna od glavnih dilema svih koji menjaju posao i pitanje koje postavljaju jeste ono čuveno – kako ću se uklopiti u novu sredinu? Da li ću se dobro povezati sa kolegama i uhvatiti ritam projekta sada kada je aktuelan rad od kuće... šta je još na vašoj listi?

Onbording proces odnosno upoznavanje novozaposlenog sa kompanijom, procesima, kolegama i svim ostalim specifičnostima koje jedna kultura nosi, sa koronom je dobio novu, onlajn dimenziju. Kako sve to izgleda u praksi? Pročitajte u nastavku teksta!

Šta me očekuje na početku novog starta?

Ono što je karakteristično za onlajn onboarding jeste da u novom režimu rada on počinje pre prvog radnog dana. Tako novozaposleni praktično još pre nego što zvanično postaje deo kompanije ima sve neophodne informacije koje će mu uliti sigurnost i dati širu sliku. Zaposleni tačno zna kako će izgledati prvi radni dan, pa umesto da ujutru otvori laptop i razmišlja šta se očekuje da uradi, njegova očekivanja u susretu sa nepoznatim su prilično dobro postavljena.

Komunikacija kao ključna veza između kolega u onlajn okruženju dešava se na mnogo različitih frontova, ali ono što je karakteristično jeste da je učestalija i struktuiranija. Naravno, koriste se dostupni alate za komunikaciju i kolaboraciju, a stalno se traže i načine da se nadomesti nedostatak komunikacije lice u lice. Nekada se u kancelariji vrlo lako „na licu mesta“ mogao naći odgovor, ili jednostavno pitati na glas bez da se specijalno adresira tema, u onlajn okruženju je to dosta drugačije.

Interni portal sa aktuelnostima, alati za video konferencije i čet, mejlovi, onlajn sesije za učenje i druženje – sve je to deo Levi9 kosmosa koji je na raspolaganju Najnerima. Svako bira ono što mu najviše leži i kreira svoje autentično iskustvo.

U onboarding zaposlenog u kompaniju Levi9 uključeni su department manager, buddy, talent partner i tim u koji novozaposleni stiže. To je ekipa koja će se potruditi da svakog novozaposlenog što lakše i prirodnije integriše u sistem.

Plan onlajn onbordinga za prvih šest meseci

Evo jednog primera kako može da izgleda prvi radni dan u kompaniji Levi9:

9.00-10.00 Welcome to Levi9, introduction meeting

Department Manager introduction

Buddy introduction

16.00-16.30 Talent Partner introduction

16.30-17.00 Evaluation survey 

A šta sve očekuje nove kolege u prvih šest meseci? U okviru onboardinga za novozaposlene se otvara mikrokosmos za učenje. Pored sastanaka i podrške stejkholdera koji su direktno uključeni u proces, tu su i sastanci upoznavanja sa CEO-om kompanije iz Holandije, direktorom lokalnog razvojnog centra, kao i niz treninga sa obukama koje su obavezne. Ovo važi za sve pozicije, bez obzira na senioritet ili druge specifičnosti.

Levi9 akademija

Levi9 je mesto gde možete da se razvijate u svakoj fazi karijere. Lični razvoj je izuzetno važan a učenje se odvija kroz različite aktivnosti – kroz kurseve, obuke, rad na projektima ali i deljenje znanja i iskustva. To je nešto što zovu blended learning approach, a znači da svako može da uči kroz kombinaciju različitih alata i materijala.

Svi zaposleni u Levi9 imaju mogućnost pristupa platformi Udemy for Business, gde se pored redovno dostupnog sadržaja nalaze i materijali organizovani kao “learning path”. Na taj način pokrivene su važne teme, kao što su na primer informaciona bezbednost, scrum, ali i predstavljanje specifičnih alata koji se redovno koriste u radu. U toku 2020. godine Najneri su proveli 600 sati odnosno preko 25h po aktivnom korisniku, a ako vam kažemo da je u Udemy bazi dostupno preko 400 kurseva, možete da steknete dobar utisak.

Iskustva iz prve ruke

U Levi9 se od pandemije pridružilo pedesetak kolega koji su prošli kroz onlajn onboarding i svojim fidbekom pomogli da se taj proces unapredi. Ovo su njihova iskustva:

“Moram da priznam da sam bio vrlo prijatno iznenađen celim procesom prilikom mog dolaska u Levi9. Iako sam bio maltene prvi zaposleni koji je došao u vreme korona virusa, tačno sam znao kome i za šta mogu da se obratim. HR tim je odradio neverovatan posao - većina informacija mi je bila dostupna već prvog dana, a na moja dodatna pitanja su odgovarali veoma brzo. I to mi je najvažniji utisak - čak i ako nije ceo proces bio "ispeglan" do kraja, dostupnost i brzina odgovora su to nadomestili.” kaže Nemanja Krivokapić, od avgusta Java Technical Teamleader Senior u Levi9.

“Timovi sa kojima radim, osim regularnih dnevnih sastanaka (popularni Daily) imaju i jedan neformalni sastanak u popodnevnim časovima, gde posao nije jedina tema o kojoj se diskutuje. Pitajte šta vas interesuje i šta vam nije jasno, bez obzira na to što nekoga niste videli uživo niti ga upoznali, u onom starom smislu te reči. Moja iskustva do sada su vrlo dobra i prilično sam pozitivno iznenađena brzinom kojom dobijam odgovore.” kaže Tamara Đenadić, Delivery menadžerka u Levi9.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti