Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Digitalizacijom do zadovoljstva ljudi


Kada pomenemo Atlantic Grupu, prvo pomislimo na Soko Štark i čokoladne bananice ili Smoki, čokoladu „Najlepše želje“, ajvar „Bakina tajna“, Cedevitu i druge proizvode iz njihovog portfolija. Da bi sve ove dragocenosti stigle na police u radnjama i na naše stolove, potrebno je mnogo savršeno usklađenih koraka i sinhronizacije između različitih sektora. O tome kako funkcioniše lanac snabdevanja Atlantic Grupe u Šimanovcima i kako izgleda rad u skladištu, već smo pričali sa direktorom lanca snabdevanja Zoranom Cvetićem, a danas nam otkriva kako su tekli i kako i dalje teku procesi digitalizacije i unapređenja u sektoru logistike.

atlantic skladiste

Za usklađenost svih sektora lanca snabdevanja Atlantic Grupe, bila je neohodna digitalizacija svih procesa, u celoj grupaciji.  Taj projekat je započet još 2007. godine u sektoru prodaje, a podrazumevao je uklanjanje papira i digitalizaciju formulara u rukama zaposlenih u trgovini. Sada više ne moraju da uveče ručno unose u kompjuter podatke prikupljane celog dana. Zoran  nam priča šta je doneo projekat digitalizacije u sektoru prodaje i kakve su bile reakcije zaposlenih.

Skladište u Šimanovcima je samo jedna stanica u tom procesu, a lično smo se uverili da su se ljudi koji tamo rade, vrlo brzo i lako snašli sa novim tehnologijama koje svakodnevno koriste. Verujte, nije lako pronaći određeni artikal u skladištu sa preko 20.000 paleta, od kojih je svaka visoka 12 metara. Zato momci koji upravljaju viljuškarima (kao da su na kartingu), imaju slušalicu i mikrofon na glavi, izgledaju kao da se dobro zabavljaju vozeći se između ogromnih paleta. Čovek bi pomislio da mesto magacionera ili viljuškara podrazumeva sasvim drugačije, fizičke poslove. Međutim, ovakvo olakšanje pri obavljanju posla u skladištu ne bi bilo moguće bez uvođenja informacionih tehnologija i Voice management sistema (VWMS), glasovnog upravljanja. Naime, digitalizacijom sistema upravljanja skladištem, sada putem posebno dizajniranog softvera, kompjuter govori magacionerima gde se nalazi roba, koliko je ima na zalihama, prihvata povratne informacije i unosi u sistem.

Zoran nam je objasnio da su u sektor logistike, koji je najpogodniji za digitalizaciju, uvedeni TMS i Yard menagement sistem. Pogledajte šta je to TMS, a šta je Yard Menagement.

Odluka grupacije je da se ovde ne staje sa digitalizacijom, iako su primenjene već sve vodeće informacione tehnologije. Zoran naglašava da postoje planovi za dalju digitalizaciju u sektorima proizvodnje, prodaje i marketinga, kao i dalji rad na unapređenju procesa praćenja stanja u skladištima. Digitalizacijom procesa u lancu snabdevanja, Atlantic Grupa se trudi da, pored poštovanja rokova i obezbeđivanja svežih proizvoda svojim potrošačima, ponudi mladima (i starijima) i nova radna mesta. Kako kaže Cvetić: „Nikada život ne treba planirati do najsitnijeg detalja“. Zato se ne plašite, već hrabro zaplivajte u našem okeanu digitalnih mogućnosti. Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti