Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

IT kandidati i ove godine izabrali najpoželjnije IT poslodavce


Rezultati istraživanja sajta poslovi.infostud.com „Najpoželjniji poslodavac 2018“ pokazuju i ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji i šta ih čini tako zanimljivim za kandidate. U okviru istraživanja, koje je popunio 10 041 ispitanik, analizirani su odgovori i 1645 anketiranih iz IT sfere koji su birali najpoželjnije IT poslodavce.

Ispitanici su na osnovu svog suda naveli šta poslodavca čini atraktivnim, kakve kompanije su im zanimljive, koji način angažovanja im je privlačniji, koliku zaradu očekuju kod takvog poslodavca, da li razmišljaju o promeni posla. Na osnovu njihovog mišljenja, deset najbolje rangiranih kompanija su:

 

Glavni faktor atraktivnosti  IT poslodavca su dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera, slede prilike za stručno napredovanje i usavršavanje, pa tretman od strane menadžmenta. Visina primanja je tek peti faktor po važnosti, iza sigurnosti zadržavanja posla.

Raste popularnost privatnih kompanija u stranom vlasništvu

 

Najveći broj ispitanika iz IT branše, nešto više od polovine, želeo bi da radi u privatnoj kompaniji sa pretežno stranim vlasništvom. Na drugom mestu su kompanije u domaćem privatnom vlasništvu, (oko 17%). Manje od 12% navodi da bi želeo da radi u kompaniji koja je u državnom vlasništvu.

Poredeći sa rezultatima istraživanja iz 2016,  manje IT ispitanika bira kompanije u privatnom domaćem vlasništvu i državnom vlasništvu kao poželjnog poslodavca. S druge strane, rast popularnosti beleže privatne kompanije sa pretežno stranim vlasništvom.

           

Po mišljenju većine ispitanika (82%), isto kao i pre dve godine, atraktivniji su oni poslodavci koji razvijaju sopstvene proizvode. Ostalih 18% izjavilo je da im je zanimljivije kada  IT poslodavac radi na rešenjima za druge kompanije.

Više od dve trećine anketiranih navelo je da im je korporativni tip rada najprijemčiviji, potom sledi startap, a na trećem mestu je freelance angažovanje. Slični rezultati su bili i 2016, jedina razlika je u blagom rastu popularnosti freelance rada.

Očekivanje plate daleko iznad republičkog proseka

 

Od poslodavca u IT industriji se u proseku očekuje 141 004 RSD, dok je prosečna očekivana plata u svim industrijama pokrivenim ovim istraživanjem 80 239 RSD.

Najviša prosečna očekivanja imaju stručnjaci koji rade u tehnologijama C#, Python-u, .NET-u, preko 170 hiljada dinara. Sledeća grupa, iznad proseka IT branše, su poznavaoci C++ i Java Script-a. Oni koji rade u HTML, iOS/Swift, potom sistem administratori ili oni koji se bave web dizajnom, imaju niža očekivanja, u proseku od 112 000 do 124 000 RSD.

Skok sa juniorske, na mediorsku, pa na seniorsku platu je prilično veliki i vredan čekanja. Stručnjak za C#, posle nekoliko godina iskustva očekuje skoro duplo višu platu, a oni sa najviše godina radnog iskustva još za oko 50 hiljada višu. Poznavaoci C# na seniorskim pozicijama u proseku priželjkuju platu od 226 hiljada dinara, dok većina seniora očekuje oko 200 hiljada (sem onih koji rade u SQL-u, iOS/Swift, sistem administratori).

 

I IT stručnjaci razmišljaju o promeni poslodavca

 

Iako IT važi za jednu od najprivlačnijih oblasti za zaposlenje, tek nešto oko trećina ispitanih kandidata kaže da trenutno radi kod svog najpoželjnijeg poslodavca. O promeni poslodavca, što često, što povremeno, razmišlja 70% ispitanika, što je više nego 2016. godine, kada je potvrdan odgovor dalo 63% ispitanika. 

 

 

Najviše cene fleksibilno radno vreme

 

O beneficijama u IT kompanijama naveliko se priča. Često se spominju besplatni obroci, velnes programi i plaćene sportske aktivnosti u kojima zaposleni uživaju. Pa ipak, rezultati istraživanja pokazuju da su njima bitnije neke druge stvari. Beneficija koja se najviše ceni je fleksibilno radno vreme, što je naznačilo gotovo dve trećine ispitanika. Sledeći su plaćeni zdravstveni pregledi (38%), rad od kuće (35%), dodatni slobodni dani (34%) i druženja i putovanja u organizaciji firme za koje se opredelila trećina anketiranih. Sa druge strane, po mišljenju ispitanika, najmanje važne beneficije prilikom izbora najpoželjnijeg poslodavca su velnes program, pokloni za venčanje, rođendan, rođenje deteta.

 

Razvoj IT industrije i sve veća potreba za ovim stručnjacima uticali su na formiranje paralelnog IT tržišta rada. Gotovo sve IT pozicije se smatraju deficitarnim, budući da je ponuda posla mnogo veća od potražnje. IT stručnjaci su u poziciji da biraju uslove pod kojima će raditi i očekuju zaradu koja je daleko viša od prosečne u Republici Srbiiji. Uprkos tome, raste procenat onih koji razmišlju o promeni poslodavca, pa se može reći da postoji velika tendencija ka fluktuaciji zaposlenih u ovoj oblasti.

 

Iako im je visina plate tek peta stavka na listi kriterijuma koji su im važni kod najpoželjnijeg poslodavca, očigledno je da izuzetno cene svoje vrema, pa su zato beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i dodatnih slobodnih dana među IT-jevcima omiljene. Iz tog razloga možda i ne čudi da im je izuzetno bitno sa kim i u kakvoj atmosferi će provoditi svoje radno vreme, budući da su ovaj kriterijum naznačili kao najbitniji prilikom izbora najpoželjnijeg poslodavca.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


 • Srdjan Stanojevic

  pre 2 godine i 4 meseca

  Postovani, Imam opravdanu sumnju da je poslodavac Zepter International.povredio Zakon o radu podelivsi otkaze radnicima za koje je pre toga trazio pomoc od Drzave. Naime na osnovu pouzdanih izvora navedeni poslodavac je zatrazio pomoc drzave na osnovu Uredbe o utvrdjivanju programa finansijske podrske u otezanim ekonmskim uslovima usled COVID-19. Navedenu pomoc je Zepter i dobio. Svi radnici su potpisali Ugovor o zajmu. Prvi minimalac su dobili svi radnice ali vec kod isplate sledeceg deo radnika je dobio otkaz. Treba proveriti koliko je radnika otpusteno za vreme trajanje vanrednog stanja. Da li je otpusteno vise od 10% ili ne? Poslodavac nije isplatio ni otpremninu niti se na bilo koji drugi nacin pobrinuo o zaposlenima koji su dobili otkaz. Sustinsko pitanje je da li su radnici koji su dobili otkaz zaista mogli da ostvare promet od 2000 Eur koji je inace minimalni promet koji svako zaposleni mora da ostvari svakog meseca, za vreme vanrednog stanja?! Znaci drzava priznaje da je usled virusa doslo do otezanih uslova rada,i na osnovu te cinjenice odobrava pomoc firmama koje su time pogodjene. Navedena firma sa druge strane to ne priznaje vec radnicima traze da naprave promet kao i pre pandemije ne uvazavajuci nikakve vanredne okolnosti i svima koji to nisu ostvarili daje otkaz? Malo je reci ironicno, zar ne? Srdacan pozdrav PS: Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja tu sam
  • Poslovi Infostud

   Poštovani Srđane,
   Ovo je čisto pravno pitanje. Ako imate takvih sumnji, možete da se obratite pravniku da biste videli koje korake možete da preduzemete u ovom slučaju. Rubrika Pravnik odgovara nalazi se na slededećem linku.

   Pozdrav, Bojana.