Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


ostalo


Postovani,interesuje me da pitam. Radim u jednoj firmi ves 3 pune godine pod ugovor o privremenim povremenim poslovima i sada sam ostala trudna. Ista firma mi promenila ugovor za stalno radi trudnoce. Recite mi dali imam pravo na bolovanje i dali mi se racuna predhodna zarada za visinu primanja za bolovanje. Hvala unapred

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko ste u radnom odnosu imate sva prava iz radnog odnosa kao i pravo na bolovanje. Računaju Vam se i prethodna primanja koja ste ostvarili po osnovu ugovora o pp poslovima. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


Dobar dan, Trebala bih odgovor. Sve vreme sa u radnom odnosu u poslednjih 8 godina. Pre dve godine sam zatvorila porodiljsko i u avgustu 2018 se vratila na posao. U 1. novembra 2019 promenila sam firmu odnosno firma je promenila naziv ista firma je u pitanju. Od pre mesec dana sam u novoj firmi i saznala sam da sam u drugom stanju. Nema prekida u radom odnosu samo promena firme. Da li ima prepreka…

Odgovor


Poštovani, 

S obzirom da nije bilo prekida u stažu osiguranja nema smetnji za ostvarivanje prava na naknadu zarade za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


Poštovani, zanima me u radnom odnosu sam 22 meseca na neodređeno ,ali sada planiraju da mi daju drugi ugovor za drugu prodavnicu, isti gazda isto sve,samo je drugi naziv firme . Da li ću imati pravo na trudnicko ili moram opet da čekam 18 meseci?

Odgovor


Poštovani, 

Imaćete pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


Poštovani, menjala sam firmu u martu tekuće godine, tako da sam u prethodnoj firmi odjavljena u petak a u novoj firmi prijavljena u ponedeljak, dakle imam dva dana vikenda prekida u stažu. Zanima me ukoliko bih otvorila trudničko bolovanje, da li bi mi se uzimao u obzir prethodni radni staž u bivšoj firmi, s obzirom da u novoj nemam još uvek 18 meseci staža? Postoji li mogućnost eventualnog povezivanja…

Odgovor


Poštovani, 

U obračun naknade zarade za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva računa se i staž kod prethodnog poslodavca. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


postovani, da li poslodavac moze svojom voljom da omoguci koriscenje neiskoriscenog godisnjeg odmora iz prethodne godne posle vracanja sa porodiljskog, a nakon 30.06 naredne godine?

Odgovor


Poštovani. 

Zakonska odredba ne ograničava poslodavca da zaposlenom da veća prava od onih koja su propisana Zakonom o radu. Dakle, odgovor je - može. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


Poštovani, Da li poslodavac nakod 7godina rada na odredjeno (prvo je bila omladinska, a zatim i od prosle godine ugovor na odredjeno od godinu dana) ima pravo da ne produzi ugovor (ugovor istice 31.10.2020) ako je lice na bolovanju usled plucne embolije i da li lice ima pravo na tuzbu kada istekne ugovor ukoliko se dokaze da je u pitanju profesionalno oboljenje? Unapred hvala, Srdacan pozdrav

Odgovor


Poštovani, 

Činjenica da je zaposleni na bolovanju ne obavezuje poslodavca da mu produži rad na određeno vreme. Možete  da podnesete tužbu ukoliko smatrate da je u pitanju profesionalno oboljenje. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


Postovani, U toku je sistematizacija u mojoj firmi u kojoj radim vec 10 godina , i u njoj su me predlozili da dobijem unapredjenje , koje zahtjeva vss , a ja sam trenutno na sss . U fazi zavrsavanja vss (par ispita do kraja). Uredno sam predao dokumentaciju koja potvrdjuje to. Pitanje moje je , da li mogu ja da dobijem ovo radno mjesto ( i sve sto ono nosi , zaduzenja, odgovornost ,platu)ako jos…

Odgovor


Poštovani, 

Da li ćete dobiti željeno radno mesto iako još niste formalno stekli zvanje vss zavisi od Vašeg poslodavca.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


Postovani, interesuje me da li neko moze da podnese tuzbu protiv mene kao zaposlenog u preduzecu ? Prevashodno mislim na klijenta odnosno stranku. Ukoliko ne moze da li ima pravo da mi preti tuzbom odnosno da li se to moze smatrati zlostavljanjem na radu od strane klijenta ? Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Odgovor


Poštovani, 

Može bilo ko da podnese tužbu protiv Vas, nezavisno od toga da li se radi o klijentu, poslodavcu ili drugom zaposlenom u firmi. Pitanje je da li ima pravni osnov za tužbu. Navedena situacija  ne podrazumeva zlostavljanje na radu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


Poštovani, Dobar dan. Imam jedno pitanje i treba mi objašnjenje. Radim u firmi gde se radi prekovremeno, isplacivali su nam redovno. Ali u zadnje vreme ne radimo pet dana nego šest dana nedeljno, plaćaju i dalje sve prekovremeno što ostajemo. Ali danas smo dobili neki papir saglasnost da potpis ako se slažemo da nam sate plaćaju prekovremeno. Nisam sigurna da li uopšte razumem o čemu se tačno radi.…

Odgovor


Poštovani, 

Zaposlenom koji se saglasio da u preraspodeli radnog vremena radi u proseku duže od ugovorenog radnog vremena  časovi rada duži od prosečnog radnog vremena obračunavaju se i isplaćuju kao prekovremeni rad. Dakle, nema smetnje da potpišete navedenu saglasnost. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020

ostalo


Postovani, Interesuje me, koliko kasni isplata bolovanja od rfzo? Dakle, radi se o odsustvu sa posla preko 30 dana, koje je bilo jos u avgustu, i nisam jos dobila platu za taj period. Srdačan pozdrav i veliko hvala.

Odgovor


Poštovani,

RFZO je omogućio proveru statusa podnetih zahteva za isplatu bolovanja preko svog sajta, na adresi: http://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/pregled-naknada-zarade

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 31.10.2020
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.