Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Odricanje od prava na godišnji odmor


Postovani,zaposlena sam na neodredjeno vreme neprekidno zadnjih 11 godina.Prosle godine sam iskoristila prvi deo (dve nedelje) godisnjeg odmora.Nakon toga sam bila na bolovanju pet meseci I nedavno sam opet pocela da radim.Postoji li mogucnost u dogovoru sa poslodavcem,da se svojevoljno odreknem koriscenja drugog dela godisnjeg odmora do 30.juna ove godine I postoji…

Odgovor


Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa zakonom.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.04.2017

Tužba zbog neisplaćene otpremnine


Nakon 24 godine rada poslodavac mi je saopstio da sam tehnoloski visak i da idem na trziste rada, otpremninu ne spominje, godisnji odmor nisam koristio. Planiram da ga tuzim za otpremninu i godisnji odmor, kolike su sanse da ga dobijem na sudu?

Odgovor


Ukoliko ste dobili otkaz kao tehnološki višak poslodavac je dužan da vam isplati otpremninu. Ako to ne učini sud će doneti presudu u vašu korist i obavezati poslodavca da vam isplati otpremninu. Što se tiče godišnjeg odmora zakonom je propisano da zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svaki mesec dana rada u kalendarskoj…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 27.04.2017

Tužba zbog neisplaćenih zarada


Postovani, firma u kojoj sam zaposljen na neodredjeno vreme mi duguje zarade, hteo bih da ih tuzim i da dam otkaz. Da li mogu da ih tuzim posle otkaza ugovora o radu.

Odgovor


Nema smetnji da podneste tužbu protiv poslodavca, zbog neisplaćenih zarada, nakon prestanka radnog odnosa kod poslodavca.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.04.2017

Raspored korišćenja godišnjeg odmora


Da li radnik ima pravo da odredi period kada ce na odmor.Uplaceno je preko agencije letovanje za 13.06. medjutim poslodavac ne da u to vreme da se koristi odmor.da li ima zakonsko pravo na to.Unapred hvala...

Odgovor


U zavisnosti od potrebe posla, poslodavac odlučuje o vremenu korišćenja godišnjeg odmora, uz prethodnu konsultaciju zaposlenog. Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora zaposlenom se dostavlja najkasnije 15 dana pre datuma određenog za početak korišćenja godišnjeg odmora. Dakle, zaposleni ne može da određuje vreme korišćenja godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.04.2017

Pravo na otpremninu


Poslodavac je usmeno saopstio meni i kolagama,ukupno deset radnika,da ce nas proglasiti tehnoloskim viskom .Objekat ce izdati u zakup.To nam je rekao deset dana unapred.Sta da radim posto ne planira da mi da otpremninu?Ukupno imam 10god radnog staza,od kojih sam 6,5 radila kod njega.Kako da postupim,sta da prihvatim a sta ne.Molim Vas za sto brzi odgovor,imam jos3 dana…

Odgovor


U slučaju otkaza zbog tehnološkog viška,poslodavac je dužan da vam isplati otpremninu. Ukoliko vam poslodavac ne isplati otpremninu, sudskim putem možete potraživati isplatu otpremnine.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 25.04.2017

Zasnivanje radnog odnosa


Postovani,da li poslodavac moze da me vrati na staro radno mesto sa kojeg sam otisla pre 14.god. zbog operacija koje sam imala. Hvala Vam puno.

Odgovor


Ukoliko ispunjavate uslove, nema smetnji da zasnujete radni odnos, kod poslodavac kod kog ste radili pre 14 godina.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 25.04.2017

Otkaz od strane zaposlenog


Ako sam potpisao ugovor recimo da traje 2 godine, a nakon par meseci dobijem neku bolju ponodu ili.... Da li mogu slobodno da napustim posao ili moram da odradim do kraja ?!

Odgovor


Zaposleni ima pravo da poslodavcu otkaže ugovor o radu. Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok). Opštim aktom ili ugovorom o radu može da se utvrdi duži otkazni rok ali ne duži od 30 dana.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 25.04.2017

Dokumentacija u slučaju prestanka radnog odnosa


Poštovani, prilikom otkaza ugovora o radu, šta je od dokumenata (izuzev Rešenja) poslodavac u obavezi da dostavi sada već bivšem zaposlenom.

Odgovor


Poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi rešenje o prestanku radnog odnosa. Zaposleni kome je radni odnos prestao ima pravo da od poslodavca zahteva potvrdu koja sadrži datum zasnivanja i prestanka radnog odnosa i vrstu, odnosno opis poslova na kojima je radio. Na zahtev zaposlenog poslodavac može dati i ocenu njegovog ponašanja i rezultata rada.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 25.04.2017

Tužba protiv poslodavca


postovani interesuje me posle kolko vremena napuscanja firme imam pravo na podnosenje tuzbe za nocni rad i prekovremeni za terenski rad jer to nistami nije placeno pame interesuje posle kolko vremena je to jos moguce

Odgovor


Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 24.04.2017

Pravo na naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora


Postovani, Zaposlena sam na neodredjeno, pre neki dan sam saznala da ce doci do prekida ugovora na dan kada mi je godinu dana staza ovde. Radila sam i za neradne dane, odmor nisam iskoristila... Receno mi je u birou da imam pravo na naknadu, a da li imam pravo i na odmor? Unapred hvala na odgovoru.

Odgovor


U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 24.04.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.