Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Poštovani, Interesuje me da li ja po isteku ugovora o radu na određeno vreme imam bilo kakve obaveze prema poslodavcu,odnosno da li mi je za prijavu na tržošte rada potrebno nešto sem ugovora i da li imam pravo na novčanu naknadu za nezaposlene,imam neprekidni radni staž više od 10 god.

Odgovor


Poštovani, 

Nakon prestanka radnog odnosa na određeno vreme nemate nikakve obaveze prema poslodavcu i imate pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 13.10.2019

Ostalo


Postovani, ukoliko na potpisanom ugovoru o radu ne postoji tacno definisano vreme otkaznog roka, moze li poslodavac samostalno da odluci koje je to vreme i time uslovi radnika koji zeli da da otkaz da radi onoliko koliko on odredi? I da li po zakonu postoji neki maksimalni broj dana? Saljem citiranu tacku ugovora: "Svaka od ugovornih strana moze da otkaze ovaj ugovor, pod uslovima i u slucajevima…

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni ima pravo da poslodavcu otkaže ugovor o radu. Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok). Opštim aktom ili ugovorom o radu može da se utvrdi duži otkazni rok ali ne duži od 30 dana. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 13.10.2019

Godišnji odmor


Poštovani,imam pitanje,naime stvar je sledeca.Radim u jednoj firmi u kojoj radim pet meseci I dao sam otkazni rok koji cu odradjivati narednih mesec dana.Kako je receno tek nakon šest meseci imam pravo na godišnji odmor od deset dana.Pa me interesuje da li je poslodavac u dužnosti da mi plati sve neiskorišćene slobodne dane iako sam na otkaznom roku,a nije prošlo šest meseci od kako tu…

Odgovor


Poštovani, 

U slučaju prestanka radnog odnosa zaposleni ima pravo na srazmeran godišnji odmor koji se računa na sledeći način: zaposlenom se prvo utvrdi dužina godišnjeg odmora za godinu dana (prema kriterijumima iz akta poslodavca). Prethodno utvrđen broj dana se podeli sa brojem meseci u godini, i tako dobijen broj predstavlja godišnji odmor koji zaposlenom pripada za mesec…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 13.10.2019

Ostalo


Pozdrav, posto sam dala otkaz u firmi, rekli su mi da napisem izjavu zasto dajem otkaz, a posto imam nameru da ih tuzim za godine rada koje nisam prijavljena, da li moram napisati tu izjavu i da li ce ta izjava smetati da to uradim?

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni može u svako doba da otkaže ugovor o radu i nije dužan da poslodavcu obrazlaže svoje razloge za otkaz ugovora. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 13.10.2019

Ostalo


Imam ugovot na neodrođeno, radim 9 meseci u firmi. U slučaju da ostanem trudna, kako ce mi biti placeno trudnicko i porodiljsko?

Odgovor


Poštovani,

U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade. Počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad visina naknade zarade obezbeđuje…

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 13.10.2019

Ostalo


Postovani Zaposlena sam na ugovoru o pp poslovima 3,5 godine. U skladu sa novim zakon sleduje me placeno odsustvo radi rodjenja i nege deteta. Interesuje me da li tokom porodiljskog odsustva poslodavac moze da raskine ugovor. Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu u skladu sa odredbom čl. 187 Zakona o radu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 13.10.2019

Ostalo


Poštovani, Moj poslodavac nece da mi isplati bolovanje za 30 dana sto sam na trudnicko bolovanju... Kaze zbog toga sto mi je produžio ugovor.... Da li ja imam pravo da dobijem tu isplatu... Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac je dužan da Vam isplati naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 13.10.2019

Ostalo


Na trudnickom bolovanju sam od 23.07. Prvi mesec mi je poslodavac uplatio platu, a drugi mesec kaze da moram da cekam od drzave? Da li je to po novom zakonu tako ili moze da plati poslodavac pa da redundira?

Odgovor


Poštovani,

U slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad koju isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, visina naknade zarade obezbeđuje se u iznosu od 100% od osnova za naknadu zarade. Počev od 31. dana privremene sprečenosti za rad visina naknade zarade obezbeđuje se u visini…

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 13.10.2019

Ostalo


Poštovani, Ukoliko sam na neplaćenom odsustvu, imam li pravo da obavljam neki honorarni posao?

Odgovor


Poštovani, 

Prema Mišljenju Ministarstva za rad i zapošljavanje - zaposleni koji je na neplaćenom odsustvu ne može da zasnuje radni odnos kod drugog poslodavca. U skladu sa navedenim, mišljenja smo da zaposleni može biti radno angažovan ali bez zasnivanja radnog odnosa. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 13.10.2019

Ostalo


Da li moze poslodavac JP Posta Srbije zaposlenom na neodredjeno vreme da prekine ugovor o radu pri načinjenoj povredi rada sa dokazima , ako se zaposleni nalazi na bolovanju i ima neiskoriscen godisnji odmor?!

Odgovor


Poštovani, 

Činjenica da je zaposleni na bolovanju ne sprečava poslodavca da mu otkaže ugovor o radu ukoliko postoje razlozi za otkaz ugovora predviđeni u čl. 179 Zakona o radu. Ukoliko zaposleni nije iskoristio godišnji odmor i dobije otkaz -  poslodavac je dužan da mu isplati naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 13.10.2019
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.