Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako preživeti decembar i pripremiti se za prednovogodišnji haos na poslu

Datum postavljanja vesti:

Mnogo toga možemo da uradimo za sebe i svoju karijeru na izmaku kalendarske godine. Postavljamo prioritete u radnim aktivnostima, sumiramo utiske, sagledamo napredak, poslovne prilike koje su iskorišćene i šta je najbolje preduzeti za svoj dalji profesionalni razvoj.

Praznici se bliže, radili ste posvećeno cele godine i željno iščekujete nekoliko neradnih dana koje ćete provesti u krugu porodice. Ali, ne lezi vraže. Kako poslednji mesec u godini odmiče, stiče se utisak da je nezavršenog posla sve više. Oseća se blaga tenzija sa svih strana kako bi se sve aktivnosti završile na vreme i podvukla crta na kraju. Kako preživeti famozni pretpraznični haos i šta bi bilo korisno da uradite, ne čekajući Deda Mraza, čitajte u narednim redovima.

kako se pripremiti za praznike na poslu

Kako uspešno zakoračiti u narednu godinu

Zadržati fokus i produktivnost na poslu uoči novogodišnjih praznika ponekad ume da bude težak zadatak. Potreban vam je dobar plan. Sve aktivnosti i projekte na kojima radite zapišite na papir. Sada kada ih pogledate, rangirajte ih po prioritetu i redosledu važnosti. Potom krećete u realizaciju jer ciljevi koje želite da ostvarite bez utabanog plana su samo puste želje. Imajte na umu da nekada ne ide sve po planu te budite spremni da povremeno improvizujete što i nije toliko loše jer održavate produktivnost, i ciljeve prilagođavate realnim okolnositma.

Budite pozitivni, ne samo zbog praznične atmosfere, već zato što to značajno može da utiče na vaš učinka. Kada držite konce u svojim rukama, vi zapravo usmeravate i upravljate svojom karijerom. Kolektiv i vaši nadređeni će to sigurno primetiti što pozitivno može da se odrazi na vaše napredovanje.

Težite da stalno unapređujete znanja i veštine. Učite nove stvari jer tako ćete postati pravi eksperti, a ujedno izbeći i monotonu rutinu. Čitajte literaturu, guglajte određene teme, pričajte sa kolegama ili upišite neki kurs. Mogućnosti su svuda oko vas samo ih treba prepoznati i iskoristiti.

Naučite da primite pohvale. Istraživanja pokazuju da su osobe, koje su pohvaljene ili nagrađene nekim priznanjem srećnije i produktivnije. Važno je da i sami kod sebe prepoznate postignute rezultate na osnovu uloženog truda, i sami se potapšete po ramenu, s obzirom da neće biti prilike da vas nadređeni baš svaki put nagradi za postignuto. Slavite svoje pobede!

Zahvalite se kolegama, nadređenima, mentorima i drugim osobama koje su doprinele vašem rastu i razvoju. Onima koji su vas inspirisali tokom čitave godine. Prenesite im svoju zahvalnost mejlom ili u rukom napisanoj poruci. Ne samo da ćete ih učiniti posebnim već ćete osnažiti i međusobni odnos koji će vam pomoći u daljem napredovanju.

Pospremite kutak u kojem radite. Radni sto često ume da bude mesto susreta svih mogućih papira, dokumenata, fascikli i brojnih rekvizita koji stvaraju haos i oduzimaju vreme i energiju kada tražite olovku ili nešto što ste tu "negde spustili". Ne dozvolite da se radna površina pretvori u magacin koji će svakodnevno da vas frustrira. Izdvojite malo vremena i potrudite se da organizujete svoj radni prostor i tako poboljšate produktivnost.    

Ako razmišljate da promenite posao...

 

Mudro iskoristite naredni period kako bi spremno i fokusirano ispratili ovu i dočekali narednu godinu. Posebno ako ste odlučili da promenite posao i započnete novo poglavlje u vašoj karijeri.

Napravite listu svojih profesionalnih dostignuća u ovoj godini. Svoje "pobede" možete dodati u CV i budite uvereni da neće proći nezapaženo na narednom intervjuu za posao. Kandidati koji pokazuju inicijativu i želju za usavršavanjem je stavka koju poslodavci uvek primete u radnoj biografiji. Ažurirajte i ostale podatke i osvežite je novim informacijama koje nedostaju. Uz nekoliko dobrih saveta vaš CV će zablistati.

Praznična atmosfera

 

Poštujte radno okruženje i nemojte preterivati kada je ukrašavanje u pitanju. Gotovo da ne postoji kompanija koja ne uredi svoj prostor uoči praznika koji se bliže. Jelka i po neki ukras sasvim su dovoljni da izmame osmeh zaposlenih, a boravak na poslu učine lepšim i lagodnijim. Ipak setite se i da je u nekim kompanijama praksa da se krajem godine vrši evaluacija učinka zaposlenih.

Kruna na kraju kalendarske godine je svakako i proslava koju organizuje kompanija u kojoj ste zaposleni. Veličina firme, broj zaposlenih i budžetske mogućnosti utiču da li će proslava biti simbolično obeležena ili pak većih razmera. U svakom slučaju ovaj događaj ne bi trebalo propuštati jer opuštena atmosfera sa kolegama i prijatni ambijent imaju pozitivan uticaj na izgradnju odnosa i zajedništva - pripadnosti porodici na koju možete da se oslonite u teškim trenucima. I budite zahvalni jer male stvari čine veliku razliku.  

Srećni praznici!

 

Prosečna ocena:

3.57
Broj glasova: 7

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.