Društvena odgovornost kompanije Bosch

Bosch Srbija
Bosch Srbija
13.03.2024

Pred vama je naš godišnji izveštaj o društveno odgovornim aktivnostima!

Na jednom mestu smo sumirali sve projekte i inicijative koje smo organizovali i podržali u 2023. godini – od ekoloških akcija, ulaganja u obrazovanje i bezbednost dece u saobraćaju, donacija naših Bosch proizvoda, pa sve do brojnih saradnji sa nevladinim organizacijama i udruženjima.


Ekološke akcije

Zajedno sa udruženjem Discover Serbia, koje već dugi niz godina organizuje volonterske akcije širom naše zemlje, uz druženje i promovisanje zdravih navika i dobrih odnosa između ljudi i timova, ove godine smo organizovali dve velike ekološke akcije u Specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“. Više od 300 Bosch volontera učestvovalo je u ovim inicijativama i svojim radom doprinelo održavanju šuma, izradi rekvizita za igru, kao i čišćenju teško dostupnih delova bare, kako na kopnu, tako i na vodi.


260 sadnica za 260 Bosch trkača na Serbia Business Run

I ove godine smo se našli na listi Zelenih kompanija na događaju Serbia Business Run i svojim učešćem doprineli Trci za šume – inicijativi da se do 2025. godine na teritoriji naše zemlje posadi 100.000 sadnica. Čak 260 kolega sa obe lokacije učestvovalo je u trci, a za svakog trkača donirali smo po sadnicu, koja je u saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“ korenje pustila na teritoriji Zrenjanina.


Ekološko pakovanje Aerotwin brisača

Svesni ozbiljnosti problema plastike u okolini, ove godine smo uveli novo ekološko pakovanje Aerotwin brisača koji se proizvode u fabrici u Pećincima. Svi delovi pakovanja su oslobođeni plastike i mogu da se recikliraju, dok je unutrašnji zaštitni deo izrađen od drvenih vlakana koja potiču iz šuma kojima se održivo upravlja. Uvođenjem ovih pakovanja ne samo da se znatno smanjuje emisija ugljen-dioksida, već se koristi i 350 tona plastike manje na godišnjem nivou.


Prestanak korišćenja plastičnih flašica

Još jedna inicijativa za smanjenje plastičnog otpada je i prestanak upotrebe plastičnih flašica za vodu na lokacijama naše kompanije. Umesto toga, implementirali smo održive alternative koje ne samo što smanjuju naš ekološki otisak, već i promovišu odgovornost prema životnoj sredini.


Opremanje srednjoškolskih „Mejkers labova“

Kroz nacionalno partnerstvo sa Grupom za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Dostignuća mladih, 2023. godine smo se pridružili sjajnoj inicijativi opremanja „Mejkers labova“, inovativnih multidisciplinarnih prostora u srednjim školama u kojima učenici i nastavnici zajedno istražuju, stvaraju i povezuju se sa lokalnom i širom zajednicom. Osmišljeni prema modelu učionica budućnost i opremljeni savremenom opremom prema potrebama svake škole, oni omogućavaju da se na inovativan način povezuje školsko gradivo sa savremenim kontekstom, a u tome srednjoškolcima širom Srbije sada pomažu i Bosch alati.


Podrška studentima kroz Bosch Future Mobility Challenge

Bosch Future Mobility Challenge (BFMC) je takmičenje koje svake godine okuplja veliki broj studentskih timova sa ciljem da razviju algoritme autonomne vožnje i povezivanja. Naše kolege koje se bave ovom oblašću bili su deo organizacionog tima takmičenja, a za studente Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji su se plasirali u polufinale takmičenja, naša kompanija je obezbedila putovanje u Kluž. Takođe smo za sve timove iz Srbije koji su se prijavili za BFMC organizovali posetu našoj lokaciji na Novom Beogradu i time im ukazali priliku da steknu uvid u naše radne procese, upoznaju se sa stručnjacima iz industrije i čuju nešto više o mogućnostima i prilikama koje ih čekaju kod nas.


Novčane donacije fakultetima

Pored pomenutih donacija Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, ove godine smo započeli sjajnu saradnju sa Elektronskim fakultetom u Nišu. Jedna od prvih aktivnosti bila je novčana donacija kojom je fakultet nagradio svoje najbolje studente modernim laptop računarima, pružajući im time dodatnu podršku u njihovom akademskom putovanju. Takođe, dugogodišnju saradnju sa Mašinskim fakultetom nastavili smo kroz tradicionalnu donaciju za opremanje prostorija koje koriste studenti termotehnike.


Osnaživanje devojaka i devojčica povodom Svetskog dana devojčica

Povodom Dana devojčica, ove godine smo na obe lokacija organizovali posetu za studentkinje i učenice osnovnih i srednjih škola. Devojčice su imale priliku da se upoznaju sa našim radnim okruženjem, a kroz niz interaktivnih radionica naše koleginice su prenele svoje iskustvo i bliže pokazale raznovrsnost ekspertiza i mogućnosti koje Bosch nudi.


Mentorisanje srednjoškolaca kroz program Karijera 4.0

Podržali smo i mentorski projekat Karijera 4.0, koji je pokrenula inicijativa Digitalna Srbija, a koji učenicima četvrte godine srednjih škola pruža priliku da upoznaju različite mogućnosti za dalje školovanje i izbor karijere u digitalnoj ekonomiji. Kroz mentorske sesije, deset stručnjaka naše kompanije deli svoje lične priče i iskustva sa mladima, pomažući im da odrede svoj dalji karijerni put. Ova inicijativa nije samo mentorska, već predstavlja i most između obrazovnog sistema i stvarnih potreba industrije, stvarajući jasniju sliku o mogućnostima koje pruža digitalna ekonomija.


Organizacija posete talentovane devojčice iz Niša, Helene Stamenković

Helena Stamenković je talentovana mlada devojčica iz Niša, koju je strast prema robotici i interfejs tehnologijama dovela do sjajnih rezultata na takmičenjima tokom prethodne godine. Helena je imala priliku da se upozna sa našim prostorom i od naših uspešnih koleginica čuje savete, iskustva i inspirativne priče.


Bezbednost najmlađih u saobraćaju

Kao kompanija čiji su koreni u automobilskoj industriji, bezbednost dece u saobraćaju jedan je od naših prioriteta. Ove godine smo postali ponosni partner kampanje „Zebra na Oprezu", koja za cilj ima podizanje svesti o bezbednosti dece u saobraćaju i edukovanje najmlađih o tome kako da ostanu sigurni na putevima. Kroz razne edukativne i interaktivne sadržaje, mališanima se pruža mogućnost da razvijaju ključne veštine potrebne za bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

U nastojanju da i direktno doprinesemo bezbednosti dece u saobraćaju, naša kompanija je donirala dva radarska znaka opštini Novi Beograd, koji će biti postavljeni kod osnovne škole „Milan Rakić“. Oni igraju ključnu ulogu u smanjenju brzine vozila u blizini školskih zona, pružajući dodatni nivo sigurnosti za najmlađe učesnike u saobraćaju.


Opremanje zdravstvenih institucija i vrtića

Ulaganja kompanije se ne zaustavljaju samo na bezbednosti, već se širi i na poboljšanje uslova u obrazovnim i zdravstvenim institucijama u kojima borave najmlađi. Kroz donacije naših klima-uređaja za institucije poput Instituta za majku i dete „Vukan Čupić“ i vrtića „Čigra“, želeli smo da direktno doprinesemo stvaranju boljeg okruženja za odrastanje.


Saradnja sa nevladinim sektorom

I ove godine smo nastojali da podržimo rad brojnih udruženja i nevladinih organizacija koje svojim projektima i aktivnostima unapređuju položaj dece, pogotovo one koja pripadaju ugroženim grupama. Posebno smo ponosni na saradnje sa organizacijama poput SOS Dečijih sela, u vidu kupovine novogodišnjih čestitki na kojima su njihovi štićenici vredno radili. Među istaknutima su i Centar za unapređenje društva, koji je fokusiran na decu bez roditeljskog staranja i iz socijalnog ugroženih porodica, a kojem smo pored novca donirali i novogodišnje paketiće, kao i Centar „Zvezda“ čije smo članove obradovali knjigama i karticama za bioskop, a nedavno su nam bili i u poseti koja će sigurno postati tradicionalna aktivnost. Nastavili smo i lepu saradnju sa udruženjem Dečje srce koja pruža podršku osobama sa smetnjama u razvoju.


Humanitarne sportske aktivnosti

Jedna od inicijativa koje smo i ove godine rado podržali bio je UNICEF humanitarni fer-plej turnir u basketu. Naše kolege su u dva tima udružili snage ne samo radi postizanja poena, već i prikupljanja sredstava za nabavku nameštaja, opreme i edukativnog materijala za vrtiće širom Srbije. Takođe, povodom Međunarodnog dana žena, koleginice su učestvovale u humanitarnom BELhospice turniru u kuglanju tokom kojeg su pokazale svoje sportske veštine, ali i doprinele cilju prikupljanja sredstava za besplatno palijativno zbrinjavanje onkoloških pacijenata i dece sa dijagnozama neizlečivih bolesti u Beogradu.


Akcije za one kojima je to najpotrebnije

Naše kolege su solidarnost pokazale i učešćem u humanutarnim akcijama kao što je prikupljanje garderobe za odrasle sugrađane ometene u razvoju u ustanovama u Trbunju i Aleksincu. Ni naši četvoronožni prijatelji nisu zanemareni, pa smo tako i ove godine prikupljali hranu i sredstva za higijenu za životinje o kojima brine udruženje Animal Rescue Serbia. Takođe, naš tim je tradicionalno pokazao veliko srce i tokom praznične sezone, kroz donacije novogodišnjih paketića za decu u bolnicama i decu bez roditeljskog staranja koja borave u ustanovama širom Srbije, u saradnji sa Centrom za unapređenje društva i IT Biznis ligom.


Čitamo Liceulice magazin

Od 2023. godine imamo priliku da u našim prostorijama pronađemo i časopis Liceulice jer smo se kao kompanija pretplatili na više desetina brojeva mesečno. Ovaj časopis izdaje istoimena neprofitna organizacija koja pruža podršku pripadnicima marginalizovanih i ugroženih grupa. Časopis se distribuiše upravo kroz mrežu registrovanih prodavaca, teško upošljivih osoba, kojima je tako pružena prilika da zarade za život.

Ostali blog tekstovi poslodavca