Career Development Program

Endava
Endava
12.01.2021

Jedan od glavih ciljeva naše kompanije je osnaživanje kulture i okruženja koje podstiče uspeh kroz pružanje podrške našim klijentima, ali i kroz ohrabrivanje zaposlenih da iskoriste sve svoje potencijale i konstantno se usavršavaju tokom svoje karijere u Endavi. Da bismo to postigli, stalno pronalazimo nove načine da ostvarimo ove ciljeve i prilagodimo se specifičnim potrebama svakog zaposlenog.

U tradicionalnim sistemima, Line Manager je taj koji „vodi“ zaposlenog: vodi računa o svakodnevnim zaduženjima, pruža podršku u ličnom razvoju zaposlenog, odlučuje o povišicama i napredovanju u kompaniji i rešava tekuće probleme sa kojima se članovi tima susreću. Iako ovako postavljene stvari mogu veoma dobro da funkcionišu u manjim kompanijama, prepoznali smo potrebu da se ove odgovornosti raspodele na više uloga, kako bi podrška koju zaposleni dobija bila raznovrsnija, a sam proces napredovanja što objektiviji i prilagođen pojedincu.

Da bismo ostvarili svoje ciljeve, a time i omogućili razvoj svakog pojedinca, zaključili smo da je uvođenje Coaching kulture veoma dobar način da podržimo naše zaposlene kako u poslovnom, tako i u ličnom razvoju. Uveli smo ulogu Career Coach-a, osobe koja podržava razvoj zaposlenog i pomaže mu da razume gde se trenutno nalazi na svom karijernom putu, gde želi da bude i na koji način to može da postigne.

Osobe koje imaju potencijala i zainteresovane su da postanu Career Coach u Endavi prolaze kroz detaljno osmišljenu obuku kroz koju stiču znanja i veštine koje su neophodne da se ostvare u ovoj ulozi na najbolji mogući način. Kroz asertivnu komunikaciju, adekvatno davanje feedback-a zaposlenom, prepoznavanje potreba zaposlenog i davanje neophodnih informacija, Career Coach podržava pojedinca u ostvarivanju njegovih/njenih ciljeva i potencijala. Svaki zaposleni sa svojim Career Coach-em „kroji“ svoj karijerni put u kompaniji: postavlja ciljeve, dobija alate i informacije pomoću kojih može da ih ostvari, dogovara vremenske okvire u kojima će ostvariti svoje ciljeve i rešava tekuće probleme i poteškoće na koje nailazi. Trenutno u Endavi postoji više od 100 Career Coach-eva, a u toku su obuke i za nove kolege i koleginice koje će uskoro preuzeti ovu ulogu.

Pored Career Coach-a, tu je naravno i Line Manager, osoba koja vodi računa o celokupnom funkcionisanju tima, atmosferi i odnosima u timu, kao i o kvalitetu usluga koje pružamo našim klijentima. Glavni princip u vođenju timova je takozvani Liberating Leadership: Line Manager je tu da nadgleda i koordiniše, te pomaže kada je potrebno, ali su timovi vrlo samostalni i imaju slobodu da organizuju svoje vreme i aktivnosti na način koji je za njih odgovarajući. Zanimljivo je da dok je Line Manager na istom projektu kao i zaposleni, trudimo se da Career Coach bude osoba koja radi na drugom projektu, kako bi pri karijernom savetovanju imao više informacija i širi uvid u projekte u kompaniji i samim tim bolje i nepristrasnije predstavio zaposlenom njegove mogućnosti za napredovanje.

Treća uloga koja je takođe jako važna za razvoj pojedinca je Compensation Reviewer – osoba koja prikuplja informacije od Line Manager-a i Career Coach-a, te na osnovu tih informacija i razgovora sa zaposlenim daje predloge za povišice i napredovanje u kompaniji. Sve tri uloge su u stalnom kontaktu i razmenjuju važne informacije u vezi sa zaposlenim. Na ovaj način se održava objektivnost procene svakog pojedinca, njegove/njene brzine napredovanja, potencijala, prostora za dodatni razvoj i daljih koraka u razvoju karijere.

Sve tri uloge su deo Career Development Programa u Endavi koji smo, dakle, prilagodili potrebama svakog pojedinca. Podstičemo svakog zaposlenog da preuzme odgovornost za sopstveni razvoj karijere, a kompanija pruža svu moguću podršku da se taj razvoj i ostvari.

Ostali blog tekstovi poslodavca