Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Radni odnos na određeno vreme

Postovani, poslodavac mi je dao ponudu za zakljucenje aneksa ugovora o radu koji mi ne ide u prilog. Pise da nepotpisivanjem rizikujem da dobijem otkaz ugovora o radu. On ima saznanje o tome da sam u drugom stanju. Da li mi moze otkazati ugovor o radu ako odbijem da potpisem aneks? Ako moze, kakve su mi sanse da sudskim putem ponistim otkaz do isteka porodiljskog bolovanja, posto svakako ne planiram…

Poštovana, 

Ukoliko ste u drugom stanju zaštićeni ste od otkaza ugovora o radu. Ukoliko ste zaključili ugovor o radu na određeno vreme radni odnos Vam se produžava do isteka porodiljskog odsustva. Ako Vam poslodavac otkaže ugovor o radu možete podneti tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 27.07.2017

Udaljenje zaposlenog sa rada

Privremeno sam udaljen sa rada zbog započetog krivičnog gonjenja do pravosnažnog okončanja postupka,uz naknadu trećine osnovne zarade.Pod kojim uslovima kod drugog poslodavca mogu zasnovati radni odnos?

Poštovani, 

Možete zasnovati radni odnos kod drugog poslodavca tek kada Vam prestane radni odnos kod prethodnog. Dakle.  Vi možete u toku suspenzije dati otkaz kod poslodavca kod kojeg ste udaljeni sa rada a potom zasnovati radni odnos kod drugog poslodavca. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 27.07.2017

Prestanak radnog odnosa

postovano. sta spada pod naknadu stete kad se ne odradi od 15 do30 dana otkaznog roka poslodavac trazi da platim troskove lokala za jednu smenu i njegovu dobit.laze da ceme tuziti za to dali ima pravo ,ja sam m rekla da me je verbalno napo zato nisam odradila otkazni rok dali mi trebaju dokazi za to ,hvala unapred

Poštovana, 

Zaposleni je dužan po zakonu da radi za vreme otkaznog roka. Svrha otkaznog roka jeste da poslodavcu omogući da sprovede postupak za prijem novog lica koje će zameniti zaposlenog kome je otkazan ugovor o radu. Ukoliko poslodavac dokaže da je šteta nastala Vašom krivicom onda ćete morati da je isplatite. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 27.07.2017

Porodiljsko odsustvo

Postovani, Na porodiljskom sam do 02.08.2017. I tada mi istice ugovor na neodredjeno. Ja bi da produzim bolovanje na osnovu nege deteta. Da li bi mi produzili ugovor ili bi dobila otkaz?

Poštovana, 

Možete da otpočnete odsustvo radi nege deteta i u tom slučaju ugovor o radu na određeno vreme se produžava do isteka odsustva. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 27.07.2017

Zarada

Poštovani, radila sam samo 10 dana i nakon toga dala otkaz. Prijavljena sam posle 2. dana. Da li bi trebalo da mi bude plaćeno tih 10 dana? Unapred hvala!

Poštovana,

Poslodavac je dužan da Vam isplati zaradu za dane koje ste radili. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.07.2017

Godišnji odmor

molim vas za informaciju.radio sam dve god preko agencije za zaposljavanje u firmi Marbo,(do 31.3.2017)na isteku dve god ugovora o radu, firma je promenila agenciju da ne bi morali da me prime za stalno.Sada sam u istoj firmi od 31,3 samo druga agencija i zanima me da li mogu da koristim i koliko dana godisnjeg odmora(avgust),pre isteka ugovora 31.9?postovanje,hvala..ps iskoristio sam godisnji…

Poštovani,

Imate pravo na srazmeran godišnji odmor. Ukoliko planirate da koristite godišnji odmor u avgustu mesecu onda imate pravo na 4/12 godišnjeg odmora. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.07.2017

Prekovremeni rad

S obzirom da sam u svojoj firmi zaposlena preko ugovora o privremeno povremenim poslovima i u julu 2017 imam 198h sati rada od mogucih 168h koliko je po tom mesecu interesuje me koja su moja prava? Na moje pitanje zasto me stalno ostavljaju duze od predvidjenog obicno dobijem odgovor da moram i da mogu dobiti otkaz ako ne ispunim njihove zahtev.

Poštovana, 

Na zahtev poslodavca, zaposleni je dužan da radi duže od punog radnog vremena u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran (prekovremeni rad). Prekovremeni rad se plaća. Ukoliko Vam poslodavac nije isplatio prekovremene sate rada, možete podneti tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 27.07.2017

Porodiljsko odsustvo

Poštovani, Zaposlena sam od 20.04.2017. godine. i u 5.mesecu sam trudnoće. Za ostvarivanje prava na 100% zarade tokom porodiljskog bolovanja, minimalno moram radititi 6 meseci i tri dana koliko sam razumela. Interesuje me da li bi se računalo da radim 6 meseci ( da li bih kasnije dobijala 100%) ukoliko bih sada otišla na bolovanje do mesec dana, koje bih otvorila kod genekologa, pa se vratila u…

Poštovana, 

Ukoliko budete na kraćem bolovanju to Vam se računa u 6 meseci rada. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 27.07.2017

Prestanak radnog odnosa

postovani. interesuje me dala sam otkaz 30.6 ,imam prava na 10 dana godisnjeg od ove godine ,dali imam prava i na godisnji od prosle godine koristila sam samo 10 dana,posto nisam odradila 15 dana otkaznog roka dali cu snositi neke posledice i dali moram da potpisem otkaz koji sam dala usmeno

Poštovana, 

Nemate pravo na godišnji odmor iz prošle godine. To pravo ste mogli iskoristiti najkasnije do 30.06.2017. godine. Otkaz ugovora o radu od strane zaposlenog se daje u pismenoj formi. Usmena izjava ne proizvodi pravno dejstvo. Ukoliko ne odradite otkazni rok poslodavac može podneti tužbu sa naknadu štete. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 26.07.2017

Trudničko bolovanje

Postovani trudna Sam mesec Dana, a radim neprijavljena. Poslodavac je rad da me prijavi ali da sto pre odem na bolovanje kako bi teret presao na drzavu. Ukoliko bi od tih minimalnih sest meseci bila na bolovanju 4 meseca da li se I to redovno racuna u staz za porodiljsko bolovanje I da li bih dobijala 100% plate ili umanjen iznos. Hvala

Poštovana, 

Ukoliko imate mesec dana rada kod poslodavca pre ostvarivanja prava na naknadu zarade, dobijaćete naknadu u iznosu od 30 %. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 26.07.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.